Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Εμμανουήλ Βαζαίος Ένας ήρωας της Αντίστασης



       Ο Εμμανουήλ Βαζαίος (Σαντορίνη 1899- ) ήταν στρατιωτικός. Φοίτησε στην Ελληνογαλλική Εμπορική Σχολή Σαντορίνης και κατόπιν δούλεψε ως διερμηνέας στη γαλλική ναυτική αποστολή και έπειτα στο εμπορικό γραφείο της γαλλικής πρεσβείας. Το 1919 κατετάγη στο στρατό όπου και παρέμεινε έως και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Το 1932 παρακολούθησε τη Σχολή Τοπογραφίας της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού. Το 1937 βρέθηκε στη Γαλλία για μετεκπαίδευση. Έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον πόλεμο του 1940 ως λοχίας του 40ου συντάγματος Ευζώνων και διακρίθηκε για τις διοικητικές ικανότητες και την αυτοθυσία του. Τιμήθηκε με το μετάλλιο στρατιωτικής αξίας το 1936 και με αριστείο ανδρείας το 1941. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Αντίστασης από τον Ιούνιο του 1943. Συγκρότησε ανεξάρτητη ομάδα στα σύνορα Κορινθίας και Αργολίδας η οποία αργότερα, μετά από παραίνεση του Άγγλου στρατηγού Μάκ Μάλεν, συγχωνεύτηκε με την αντίστοιχη ομάδα του Ε.Λ.Α.Σ. Φυλακίστηκε 10 μήνες στην Κόρινθο λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ από το 1946 εξορίστηκε στη Σέριφο, την Ικαρία, τη Θήρα και τη Μακρόνησο. Το 1947 παραπέμφθηκε σε δίκη με το αίτημα της απόταξης και την κατηγορία ότι υπηρέτησε στην  οργάνωση Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ. Η απόφαση ήταν καταδικαστική και ξαναεξορίστηκε στην Μακρόνησο ως το 1951.
       Για την οικογενειακή του κατάσταση γνωρίζουμε μόνο ότι παντρεύτηκε στη Θήρα το 1936 την κόρη του Ευάγγελου Σιγάλα, Μαρουσώ, και αργότερα εγκαταστάθηκαν  στην Κόρινθο. 

http://www.elia.org.gr/EntryImages/1/%CE%92%CE%91%CE%96%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A3,%20%CE%95%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A5%CE%97%CE%9B.rtf




Η Μαρία Νομικού   τότε Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καρτεράδου, η οποια είχε εκφωνήσει και τον πανηγυρικό λόγο κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων είχε πει εκτός των άλλων: « Σύμφωνα με επιστολή του Συνταγματάρχη Τσακαλωτού, Διοικητηή του 40ου Συντάγματος Ευζώνων με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1841, ο Εμμανουήλ Βαζαίος ήταν μελετηρός, φιλότιμος, εργατικός και δραστήριος, αποδίδοντας πάντα ωφέλιμον έργον προς την πατρίδα. Ο Συνταγματάρχης Βαζαίος ανελάμβανε πάντα τις πιο επικύνδινες αποστολές και έδειξε ηρωική αυτοθυσία και χαρακτηριστική αντίληψη συντελέσας στην επιτυχία των υπό του Συντάγματος του αναληφθεισών εντολών. Γενικώς παρουσιάζεται σαν Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, τον οποίο εμπιστεύοταν τόσο οι ανώτεροί του, όσο και άντρες του Συντάγματός του,. Στην αρχή της Φασιστικής Γερμανικής Κατοχής, ο Εμμανουήλ Βαζαίος έμεινε στην Κόρινθο, όπου το τότε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον όρισε Επόπτη των Αναπήρων Κορινθίας. Στεγαζόμενος στην Κόρινθο, συνδέθηκε με την οργάνωση « Αβέρωφ» και μεταβίβαζε σε αυτήν σημαντικές πληροφορίες για τη διάσωση και φυγάδευση Άγγλων αιχμαλώτων. Έσωσε πολλούς αντιστασιακούς Έλληνες της περιοχής,.
Αρχές Μαίου 1943 ο Βαζαίος εγκαταλείπει  το σπίτι του και κατέφυγε μαζί με άλλους αξιωματικούς στην ορεινή Κορινθία, όπου οργάνωσαν την Αντίσταση γράφοντας λαμπρές σελίδες στη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Εντάχθηκε μαζί με την ομάδα του στο Ε.Λ.Α.Σ. ο Καπτα Βαζαίος μπαίνει νικηφόρος στις 8 – 10 – 1844 μαζί με το 12ο Συνταγμά ,στην Κόρινθο.
Ο Εμμανουήλ Βαζαίος τον Μάρτιο του 1945 συνελήφθηκε και οδηγήθηκε στις φυλακες Κορίνθου για την αντιστασιακή του δράση υπόδικος για δέκα μήνες απαλασσόμενος όμως τελικά όλων των κατηγοριών. Αργότερα εξορίστηκε για 31/2 χρόνια σε Σέριφο, Ικαρία, Θήρα, Μακρόνησο, αφού αρνήθηκε να υποβάλλει αναφορά  δηλώνοβτας ότι παρασύρθηκε και κακώς έπραξε παραμένοντας στον Ε.Λ.Α.Σ. Υπέστη έκπτωση του βαθμού του και στέρηση της σύνταξής του Απεκαταστάθη το 1952.

Θηραικά Νέα  Οκτώβριος 1997

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έκρηξη του 1925

  Καθηγητής Κτενάς φωτογραφικό αρχείο ΕΚΠΑ, έκρηξη 1925 Εφημερίδα Μακεδονία 14-8-25 Η Έκρηξις του Ηφαιστείου Θήρας Παραπλέει ο Στόλος Αθήν...