Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

2013: Σκέψεις για το έτος Γαστρονομίας

2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι είναι η πρώτη ίσως και τελευταία  αναφορά για την απόφαση του Δήμου Θήρας να «ονοματίσει» το 2013 έτος Γαστρονομίας.  Προσωπικά αν και χαιρετίζω την απόφαση του Δήμου για να μπορέσει να προσελκύσει τουρίστες, μιας και απ ότι φαίνεται αυτός είναι ο βασικός λόγος , έχω κάποιες βαθύτερες ενστάσεις – προτάσεις  ως προς το τομέα αυτό  - όχι για να βρεθώ αντίθετος  στο εγχείρημα του Δήμου  αλλά  επειδή υποψιάζομαι ότι θα κινηθεί σε ένα μοτίβο συγκεκριμένου τύπου (εκ)δηλώσεων…
Στο εγχείρημα αυτό συμμετέχουν , απ όσο έχω μάθει αρκετά πρόσωπα – μέτοικοι ή μη από πλευράς εστίασης – οίνου κ.ο.κ.  και ουσιαστικά θα γίνει  η πρώτη επίσημη προβολή σε λίγες ημέρες στο Μπελλώνειο, όπου εκεί θα δούμε το βασικό πλάνο από πλευράς δήμου.
Η Σαντορίνη έχει τρόπο να αναδειχθεί και σε αυτόν τον τομέα, αλλά όχι μόνο παροδικά, δλδ ήταν το 2013 και πάει πέρασε, Αλλά μόνιμα..Ουσιαστικά..Τα τελευταία χρόνια, κάποιοι πραγματικοί Σαντορινιοί που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, σε συνδυασμό με  παλαιές μορφές του νησιού  προσπαθούν με όλα τα μέσα τους να βοηθήσουν στο τομέα της γαστριμαγείας. Πολλές φορές με επιτυχίες άλλες με επιφυλάξεις…Τουλάχιστον Προσπαθούν. ..
Αν και δεν ξέρω πόσο αργά είναι από πλευράς οργάνωσης του έτους, δεν θα ήθελα να δω μερικά αφιερώματα α μια εκδήλωση για τον καλλίτερο ψευτοκεφτε και άλλη μια εκδήλωση για το κρασί  του 2012 για π.χ. Θα μ ενδιέφερε να δω πολύ πιο ουσιαστικές κινήσεις όπως:
1. Άμεση εμπλοκή των μαθητών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έτσι ώστε να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον γνωριμίας μέρους της ιστορίας του τόπου τους και γιατί όχι μελλοντικής ενασχόλησής τους. Να μάθουν για π.χ.  τα παιδιά τα μανιτάρια της Σαντορίνης ή τον τρόπο που γίνονται τα κρεμμυδερά
2. Πληθώρα σεμιναρίων, από τους επιστήμονες με την κατάλληλη προβολή για κάθε είδους προϊόν της Σαντορίνης και ένα ευρύτερο τρόπο διατήρησης – συντήρησης.
3. Πρωτοβουλίες από : Γιατρούς, ιστορικούς, αρχαιολόγους κ.ο.κ. ώστε να μπορούν να εξηγήσουν τα οφέλη διατήρησης των αέναων προδιαγραφών των προϊόντων μας καθώς και της διατροφής μας..
4. Άμεση καταγραφή όλων των γνωστών συνταγών στο νησί με όλους τους τρόπους ( εκτός από την κειμενική μορφή τη δημιουργία ηλεκτρονκού portfoliou με video …στην πράξη)
5. Ανάληψη πρωτοβουλίας έκδοσης όλου του υλικού που παρουσιάστηκε το 2013  όχι μόνο των επιστημόνων- ειδικών, μαγειρων, οινολόγων κ.α. αλλά και μέρος από πιθανές εργασίες των παιδιών.
6. δημιουργία ειδικών τουριστικών – ομιλιών σε χώρες του εξωτερικού σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. πάνω στον τομέα αυτό. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να γίνουν πολλές προβολές «αλληλεπίδρασης» με το εξωτερικό για τη Σαντορίνη.
7. Προώθηση προΙόντων της Σαντορίνης μέσω του τομέα της κρουαζιέρας. « Ο παροδικός τουρίστας είναι ο πιο εύπλαστος τουρίστας»
8. Πρωτοβουλία από τους επιχειρηματίες του νησιού στο να  μειωθούν οι τιμές σε όλα τα σαντορινιά προίόντα  με τα αναμενόμενα αποτελέσματα( χαρακτηριστικό παράδειγμα καλοκαιριου, σε παραθαλάσσια ταβέρνα ο ντοματοκεφτες έφτασε τα 7.5 ευρώ…απλά επειδή ήταν Σαντορίνης)
9. Δημιουργία πλείστων όσων ξεναγήσεων από ειδικούς, για τουρίστες και ντόπιους, στις επιτόπου περιοχές ανάδειξης των προϊόντων.
10. …για το τέλος Κάτι αναμενομένο…Να μην είναι παροδικό το ενδιαφέρον..απλά και μόνο για την τουριστική προβολή…

Δεν ξέρω προσωπικά φοβάμαι  ότι θα μπω στη διαδικασία και θα δω σχεδόν τα ίδια πράγματα… Πίστευα ότι θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον 6 μηνιαία προετοιμασία και κυρίως να έχει γνωστοποιηθεί…ελπίζω πραγματικά να διαψευστώ.
Υ.γ. Εννοείται ότι στη περίπτωση που μέσω του έτους 2013 αναδειχθούν ομιλίες ή εντοπιστεί υλικό…για μια άλλη Σαντορίνη θα είμαστε κοντά να το στηρίξουμε- προωθήσουμε….





Επιτούτου παρατίθενται στη συγκεκριμένη ανάρτηση και κάποιες πιο εξειδικευμένες σκέψεις ως προς το έτος Γαστρονομίας οι οποίες μας εστάλησαν από φίλη αναγνώστρια.
"...
  • Αλήθεια τι ακριβώς προβλέπει το πλάνο για το έτος γαστρονομίας ως προς τους ελέγχους  στις επιχειρήσεις; Το τμήμα υγειονομίας πρέπει να  επισκεφτεί αυτεπάγγελτα εστιατόρια, καφέ, οινοποιεία κλπ για έλεγχο.  Πέρυσι υπήρχαν πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας  και πάντα υπάρχουν πολλά επίπεδα νοθείας στα τρόφιμα και τα ποτά. Είναι σωστό να βλέπουμε μόνο τη μία όψη στο νόμισμα;
  • Οι επιστημονικές ημερίδες ή τα σεμινάρια για τους ντόπιους θα πρέπει να είναι σύντομα  και να απευθύνονται σε όλο το λαό, όχι σε εξειδικευμένο κοινό το οποίο πλήρωσε για να τα παρακολουθήσει. Θα μπορούσαν να γίνουν και σε κάποια ξένη γλώσσα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος τουριστικής προβολής του νησιού.
  • Θα πρέπει να γίνει σαφέστερος ο τρόπος που θα μπορούσαν να συμμετέχουν οι ντόπιοι, τα παιδιά.
  • Θα μπορούσαν να στηθούν, ανοιχτές κουζίνες σε πλατείες χωριών (διαφορετικές κάθε μέρα) και να δημιουργούσαν ζωντανά/επιτόπου ντόπιες μαγείρισσες και επαγγελματίες μάγειροι της περιοχής. Απλά φαγητά, όχι κάτι  περίπλοκο.
  • Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει και στη σχέση της αλιείας με τη Σαντορίνη. Άνετα θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στα ψάρια και στις συνταγές με αυτά. 
  • Θα ήταν ίσως σκόπιμο να επιλεχθούν κάποια πανηγύρια μέσα στο έτος που να συμπεριληφθούν στο Έτος γαστρονομίας. Να διαλέξουμε κάποια μικρά  όμως, όχι πάλι της Επισκοπής ή του πρ. Ηλία. Έτσι θα μπορούσε να υπογραμμιστεί και η γαστρονομία των λαϊκών αυτών εορτασμών.

 "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...