Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Παναγιά η Πλατσανη στην Οία

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010

Σύναξη της Παναγίας της Πλατσανής στην Οία της Σαντορίνης

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Πλατσανής είναι αφιερωμένος στον Ακάθιστο Ύμνο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Το έτος 626 μ.Χ. αμέτρητες ορδές Αράβων και Περσών περικύκλωσαν την Κωνσταντινούπολη, όμως οι ελάχιστοι υπερασπιστές της ενθαρρυνόμενοι από τον Πατριάρχη Σέργιο και βοηθούμενοι από την Παναγία, κατόρθωσαν να αποκρούσουν τους επιδρομείς. Ύστερα από τη νίκη αυτή όλοι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, και όλη τη νύκτα έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο ευχαριστώντας Την για την Προστασία της πόλεως. Οι εκκλησιαζόμενοι όλη τη νύκτα έψαλαν χωρίς να καθίσουν, γι αυτό και ο ύμνος ονομάστηκε «Ακάθιστος».
αρχικά ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Πλατσανής ήταν κτισμένος στην άκρη του χωριού μέσα στο κάστρο, εκεί που σήμερα όλοι οι επισκέπτες της Σαντορίνης μαζεύονται καθημερινά για να απολαύσουν το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα της Οίας. Με τον καταστροφικό σεισμό όμως της 9ης Ιουλίου 1956 μ.Χ. ο Ναός γκρεμίστηκε και επειδή το έδαφος στο σημείο αυτό δεν είναι σταθερό η εκκλησία ξανακτίστηκε στο κέντρο του χωριού.
Η παράδοση αναφέρει ότι η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο τέμπλο βρέθηκε στη θάλασσα. Κάποιος ψαράς την ώρα που ψάρευε είδε καταμεσής στο πέλαγος ένα φως που έμοιαζε με αναμένο καντήλι. Πηγαίνοντας κοντά είδε την εικόνα της Παναγίας η οποία όμως όσο την πλησίαζε απομακρυνόταν. Τότε ειδοποίησε τους ιερείς και τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι με δεήσεις και παρακλήσεις, με θυμιάματα και λαμπάδες κατέβηκαν στον αιγιαλό και με ευλάβεια μεγάλη μετέφεραν την εικόνα σε εκκλησία του χωριού. Την άλλη μέρα όταν πήγε να ανάψει τα καντήλια ο ιερέας δεν βρήκε στο Ναό τη νεοφανή εικόνα. Ύστερα από έρευνες αρκετών ωρών η εικόνα βρέθηκε στα τείχη του κάστρου απ’ όπου μεταφέρθηκε πάλι στο Ναό. Αλλά και πάλι την επόμενη μέρα οι κάτοικοι τη βρήκαν στο κάστρο, τη μετέφεραν ξανά στο Ναό και έτσι ακολούθησε πολλές φορές η μεταφορά μέχρι που οι κάτοικοι αποφάσισαν να συνεισφέρουν όλοι για να κτιστεί η εκκλησία στο μέρος όπου η ίδια η Παναγία είχε διαλέξει για να βλέπει τις θάλασσες από όπου είχε έρθει και για να ευλογεί τα ιστιοφόρα που ξεκινούσαν να φύγουν για τα μακρινά τους ταξίδια. Το όνομα «Πλατσανή» της το έδωσαν από το θόρυβο «πλατς - πλατς» που έκαναν τα κύματα όταν κτυπούσαν την εικόνα στη θάλασσα όπου βρέθηκε.
Όλα τα Ιερά σκεύη είναι αφιερώματα ευσεβών Οιατών, κυρίως ναυτικών, για να τους προστατεύει στα ταξίδια τους. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Ορθόδοξη Ρωσία, όπου με τα ιστιοφόρα τους μετέφεραν το φημισμένο κρασί της Σαντορίνης. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο. Υπάρχει πάνω σ’ αυτό η χρονολογία 1820 μ.Χ. η οποία όμως είναι πιθανόν η χρονολογία επιχρύσωσής του, γιατί η κατασκευή του τοποθετείται από τους ειδικούς πολύ παλαιότερα. Η Αγιογράφηση του ναού έγινε σε τρία στάδια από Θηραίους αγιογράφους.


Προσθήκη στην Ανάρτηση

Ανακάλυψα φωτογραφικό υλικό από διαφορους "κατασκόπους" στο νησί... χεχεχε

ο κύριος Δελαμάνης στη σελίδα www.tournews.gr έχει προσθέσει και φωτογραφίες από το πανηγύρι.......
Σε λίγο καιρό θα υπάρχει και βίντεο!


Προσθήκη Μάιος ೨೦೧೦

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είχα ακούσει και το άλλο:
πως μετά απο καιρό, ο ψαράς που βρήκε την εικόνα να επιπλέει στη θάλασσα, είδε στον ύπνο του όνειρο την Παναγία που του είπε ότι η εικόνα της ήταν από εκκλησία της Κρήτης την οποία κατέστρεψαν οι Τούρκοι, οι πιστοί για να τη σώσουν την έριξαν στη θάλασσα και έτσι έφτασε μέχρι τη Σαντορίνη! Και για αυτό επιθυμία της ήταν να χτιστεί η εκκλησία στο κάστρο που είναι στην άκρη του γκρεμού, για να "βλέπει" την Κρήτη από το άνοιγμα Φανάρι Ακρωτηρίου - Ασπρονήσι.
Το έχετε ακούσει αυτό? ισχύει?

Επίσης να πούμε για αυτούς που δεν είναι απο Σαντορίνη και δεν ξέρουν....
η εκκλησία στη φωτογραφία είναι η νέα εκκλησία που χτίστηκε το 1965 γιατί η παλιά εκκλησία στο κάστρο καταστράφηκε με το σεισμό του 1956.

Και πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να περιγραφεί αναλυτικά κάποια στιγμή ο τρόπος που κατάφεραν οι Οιάτες και έσωσαν όλο αυτό το υλικό (τέμπλο, εικόνες, καντήλια κλπ) που είχε η παλιά Πλατσανή, η οποία ήταν ετοιμόρροπη, με τον τρούλο γκρεμισμένο να κρέμμεται στον αέρα, όπου με κίνδυνο τη ζωή τους έμπαιναν στα χαλάσματα και έβγαζαν έξω τα κειμήλια, όταν ανα πάσα στιγμή ένας μετασεισμός θα έριχνε τον τρούλο και θα τους πλάκωνε.
Αν έχετε φωτογραφία της παλιάς Πλατσανής στο κάστρο θα ήταν ωραίο να την βλέπαμε...

Υ.Γ.
Φασολάδα θα έχουν στο πανηγύρι...ε! σαρακοστή!...χιιχιχιχι
(έπεσε τηλεφωνική ενημέρωση από το σόι στο νησί..)

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...