Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δημιουργία θαλασσίου καταφυγίου στη Σαντορίνη

Αναρτώντας ειδήσεις πολλές φορές με τις υποσημειώσεις μου προσπαθώ άμεσα ή έμμεσα να τις σχολιάσω, όταν πρέπει . Αυτή τη φορά όμως ο σχολιασμός οφείλει να προηγηθεί .. Στο άρθρο της καθημερίνης που ακολουθεί γίνεται αναφορά για δημιουργία θαλασσίου καταφύγιου στη Σαντορίνη... Αναρωτιέμαι τελικά μήπως παρα είναι λατρείς του περιβάλλοντος αυτοί που πρότειναν τη δημιουργία θαλασσίου καταφύγιου στη Σαντορίνη: Μήπως θα πρέπει οι Αρμόδιοι Υπουργοί ( ίσως Αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Υφ.Ναυτιλίας ή όποιος άλλος ) να αναλογιστούν τί μπορεί να κρύβεται πίσω από την κίνηση αυτή ; Αλήθεια Γιατί Τώρα καταφύγιο στη Σαντορίνη; Αλήθεια τόσο καιρό που ανεβοκατεβαίνει ο γιός του Κουστώ στη Σαντορίνη τι έχει κάνει;..Σκέψεις.....: Σας παραθέτω το άρθρο και κρίνετε αναλόγως....



Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει αναρίθμητα νησιά και βρέχεται από θάλασσα δεν θεωρείται προορισμός για καταδυτικό τουρισμό. Με τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτό μπορεί να αλλάξει, εξηγεί η Sylvaine Giakoumi. «Οι δύτες ενδιαφέρονται να δουν ζωή, μεγάλα ψάρια στον βυθό της θάλασσας. Ο καταδυτικός τουρισμός σε άλλες περιοχές της Μεσογείου έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και έσοδα έως και 20 φορές μεγαλύτερα από το ψάρεμα».
Οι τρεις επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε συνεργασία μάλιστα με τους ψαράδες περιοχές στις Κυκλάδες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια. Συγκεκριμένα, προτείνουν να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο καταφύγιο στη Σαντορίνη στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Καμάρι και την Περίσσα. Ηδη στο Καμάρι υπάρχει το καταδυτικό Κέντρο του Κουστό, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της περιοχής.
Στις θαλάσσιες έρευνες που έγιναν στο νησί το 2008 εντοπίστηκαν 27 είδη ψαριών, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά είδη που θα επιστρέψουν αν εφαρμοστούν ζώνες προστασίας. Τα περισσότερα ψάρια στην περιοχή ζουν κοντά στη Βλυχάδα, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Οία και στο Ημεροβίγλι και κοντά στο νησί της Θηρασιάς. Η θαλάσσια έκταση όπου θα απαγορευτεί η αλιεία δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλη, επισημαίνει ο Enric Sala. «Στα νησιά Μέντες της Ισπανίας δημιουργήθηκε καταφύγιο που έχει έκταση μόλις 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, αλλά στην περιοχή υπάρχουν τόσα ψάρια που έρχονται δύτες από όλη την Ευρώπη για να θαυμάσουν πώς ήταν η Μεσόγειος πριν από 100 χρόνια. Ενα τ.χλμ. έχει δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας και φέρνει κέρδη 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα από το ψάρεμα μόλις που φτάνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως». Σε μια περιοχή 345.400 χιλιομέτρων στην Αυστραλία το 30% τη έκτασης βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας. Φέρνει έσοδα 5,5 δισ. δολαρίων και έχει δημιουργήσει 53.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα θαλάσσιων καταφυγίων που βοήθησαν την τοπική αλιεία, αλλά παράλληλα λειτουργούν ως πόλος έλξης καταδυτικού τουρισμού.


Καθημερινή 19 - 11- 2011


Από την άλλη διαβάστε την αντίστοιχη περίπτωση αλλά από Θεσμοθετημένο Φορέα
http://www.kykladesnews.gr/kyklades/111-kykladesnewscategory/48561-2010-01-29%2008-37-19.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...