Μια εξαιρετική επιτυχία
Εφημερίδα : « ΘΗΡΑ» Δεκαήμερον Ανεξάρτητον Δημοσιογραφικόν Όργανον των Νήσων
Ιδιοκτήτης – Διευθυντής Νικόλαος Βλ.Ρούσσος
Θήρα έτος Α: Αριθμ φύλου 3 21 Ιανουαρίου 1933
« Ο Διδασκαλικός κόσμος της περιφέρειας Νάξου και κυρίως της νήσου μας ετιμήθη τα μάλιστα κατόπιν της εξαιρετικής επιτυχίας του διευθυντού του Δημ.Σχολείου Φηρών κ. μάρκου Σιγάλα, ο οποίος έλαβε μέρος εις διαγωνισμόν μετεκπαιδευθέντων εις το Πανεπιστήμιο δημοδιδασκάλων δια τον καθορισμόν σειράς προτεραιότητας διορισμού εις κενάς θέσεις Επιθεωρητών Δημ. Σχολείων. Ο κ. Σιγάλας τον οποίον διακρίνει ιδίως η ευθύτης του χαρακτήρος κατηρτισμένη άριστα και αγωγικώς και εγκυκλοπαιδικώς, ηρίστευσε πάντοτε μέχρι τούδε. Δεν υπήρχεν αμφιβολία ότι και πάλιν θα ανεδεικνύετο ως και συνέβη ελθών πρώτος μεταξύ τριάκοντα επτά διαγωνισθέντων . Και έχει ιδιαίτεραν τούτο σημασίαν διότι ο διαγωνισμός δεν ήτο κοινή συνηθής εξέτασις.,,,»
Κάπως έτσι ξεκινάει ένα άρθρο στο 3ο φύλλο της Εφημερίδας « Θήρα» . από το οποίο μου δόθηκαν 92 εναπομείναντα άρθρα από την οικογένεια του ιδρυτή. Δεν έχω όμως λόγια να τους ευχαριστήσω …. Επειδή όμως σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέρομαι στο εξής: http://kallistorwntas.blogspot.com/2010/08/blog-post_1656.html. Θα γίνει μία προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας της εφημερίδας « Θήρα». Εσείς απλά απολαύστε τα δύο αυτά κείμενα και έρχονται και άλλα….
«Με τον υπότιτλό της η εφημερίδα «Θήρα» επαίρεται ως η αρχαιοτέρα των επαρχιακών εφημερίδων. Η «Θήρα» κυκλοφορούσε στη Σαντορίνη από το 1888 ως τα μέσα περίπου του 1926, με ενδιάμεσα διαλείμματα, ο δε ισχυρισμός ελέγχεται (τον συναντάμε και σε άλλα έντυπα, π.χ. στον «Εύριπο» της Χαλκίδας, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1865). Στη βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ υπάρχει ένα φύλλο της εφημερίδας (έτος ΛΖ', περίοδος Δ', αρ. 432, 28 Ιανουαρίου 1926). Ως ιδιοκτήτης και διευθυντής αναφέρεται ο Λουκάς Β. Σιγάλας. Η «Θήρα» είναι δισέλιδη και τρίστηλη (διαστάσεις 43Χ29 εκ.) και η συνδρομή τιμάται 60 δρχ.
Το θέμα που κυριαρχεί και καταλαμβάνει περίπου τα τέσσερα πέμπτα της εφημερίδας είναι η δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, που ξεκίνησε με την έκρηξη της 11ης Αυγούστου 1925 και έμελλε να κρατήσει ως τις 31 Μαΐου 1926. Η πρώτη σελίδα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στην περιγραφή του φαινομένου από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Ι. Π. Δοανίδη (αναδημοσίευση από την αθηναϊκή «Εστία»): «Οι μύδροι εκσφενδονίζονται κατά χορούς. Επανειλημμένως μου έδωσαν την εντύπωσιν σμήνους πουλιών, το οποίον φεύγει τρομαγμένον προς μίαν διεύθυνσιν, εκείνην όπου τους δίδει το στόμα που τους εκσφενδονίζει... Την νύκτα είνε φανεραί φλόγες, κίτριναι, πράσιναι, κυαναί... Οχι σπανίως, όταν η έκρηξις είνε πολύ δυνατή, ο θόλος ανασηκώνεται εν όλω ή εν μέρει και νέα ρήγματα γεννώνται. Δηλαδή νέα στόματα, από τα οποία αναδίδονται με ορμήν τα ηφαιστειακά αναβλήματα. Την νύκτα το φαινόμενον είνε φαντασμαγορικόν. Ενθυμίζει σχεδόν Βυζαντινόν τρούλον». Κατά τα άλλα, η πρώτη σελίδα περιλαμβάνει έκκληση του Πανθηραϊκού Συνδέσμου προς τους «απανταχού Θηραίους» να ενισχύσουν την ανακαίνιση του Ιερού Ναού του Τιμίου Σταυρού Περίσσα.
Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο κυριαρχεί και στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας. Εκτός από το ρεπορτάζ με τον συναισθηματικό-πατριωτικό τίτλο «Το ηφαίστειόν μας» («το μόνον δυσάρεστον φαινόμενον είναι η βροχή της άμμου, ήτις απειλεί να φέρη ζημίας εις τα γεωργικά προϊόντα του τόπου, μάλιστα αν πέση κατά την άνοιξιν των αμπέλων»), δημοσιεύεται η Γεωλογική ιστορία της νήσου Θήρας (συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο, συνεχίζεται και στο επόμενο). Μόνον η δεξιά στήλη της δεύτερης σελίδας, με γενικό τίτλο «Ζητήματα και Ειδήσεις», είναι αφιερωμένη σε άλλα θέματα: Νέα διχοτόμησις χαρτονομίσματος, Αρχαιρεσίαι Λιμενικής Επιτροπής, Ακινησία προϊόντων, Ελάττωσις τιμής άρτου, Βάπτισις Οθωμανού κ.ο.κ. Στην είδηση με τίτλο «Εκλεκτοί γάμοι» διαβάζουμε: «Ετελέσθησαν εν Αθήναις οι γάμοι του κ. Αθανασίου Σμπαρούνη, διευθυντού των Αμέσων Φόρων παρά τω υπουργείω των Οικονομικών μετά της ευηγμένης και μεμορφωμένης δεσποινίδος Γεωργίας Μαρκεζίνη, θυγατρός του συμπολίτου ημών ρέκτου βιομηχάνου κ. Αντωνίου Μαρκεζίνη. Εις τους νεονύμφους ευχόμεθα ανθόσπαρτον τον συζυγικόν βίον».
Για το Ε.Λ.Ι.Α.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ http://www.elia.org.gr/entry.fds?entryID=117&tablepageID=19&pagecode=04.03.01.03&langid=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου