Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Καθηγητής Χαράλαμπος Ρούσσος

Είμαι στην πολύ ευχαριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ο Καθηγητής Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντής της Μ.Ε.Θ.του Ευαγγελισμού Χαράλαμπος Ρούσσος εκλέχθηκε εδώ και λίγη ώρα μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Είναι πολλή σημαντική τόσο για το νησί της Σαντορίνης η ανάδειξη και εκλογή του κ. Ρούσσου σαν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Εντάσσεται και αυτός στη χορεία ιδιαίτερων προσωπικότητων του νησιού που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Ερευνας, της Ιστορίας και της Ανθρωπιστικής προσέγγισης.
Ο κ. Ρούσσος με το έργο του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και με το ρόλο του σαν Καθηγητής Πανεπιστημίου καθώς με τη δράση του για το Νοσοκομείο Σαντορίνης  και όχι μόνο , είχε ήδη τα καλύτερα εχέγγεια ώστε να εκλεγεί στην τόσο τιμητική θέση για αυτόν. Οταν με το καλό ολοκληρωθεί το Νοσοκομείο Σαντορίνης, για το οποίο η ομάδα του Καλλιστορώντας ήδη έχει προτείνει στο να ονομαστεί Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης Αντώνης Κονταράτος, δεν νομίζω να υπάρχει καλύτερος Πρόεδρος, και Διοικητής του από τον Ανθρωπο Χαράλαμπο Ρούσσο.
Πριν από τρία χρόνια είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Β. Ξανθόπουλος και Στ. Πνευματικός».... Επιτρέψτε μου σαν επίλογο της ανάρτησης να αναπαράγω τα λόγια της Κυρίας Ελένης Μπίστικα από την εκδήλωση αυτή.... " Καθημερινη 9 Μαρτίου 2009":

Αφού ολοκλήρωσε με άριστα τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, Πανεπιστήμια της Βοστώνης στην Αμερική και του Μόντρεαλ Καναδά, αλλά και Παρισίων, ήταν τα αμόνια όπου σφυρηλάτησε τις υψηλές ιατρικές του γνώσεις, αυτές που τον βοήθησαν ν’ ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα σε θέματα νοσημάτων θώρακος, πνευμόνων, καρδιάς και για την αναπνευστική ανεπάρκεια, στην οποία θεωρείται, και είναι, αυθεντία στον καθορισμό της και τη θεραπεία.
Καθηγητής και διευθυντής Κλινικής στην Αμερική και στον Καναδά, ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος δεν έμεινε έξω, όπως τόσοι και τόσοι διαπρεπείς Έλληνες ιατροί, ο ανθός της ιατρικής επιστήμης που βρήκε πρόσφορο έδαφος κι έμεινε.
Ο Χαράλαμπος Ρούσσος χωρίς να διστάσει επέστρεψε, δίδαξε, αφιερώθηκε στην ανάπτυξη της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» και γενικότερα των Μονάδων ΜΕΘ της Ελλάδος από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επιστημονικής Εντατικής Θεραπείας.
Αποτελεί δε έργο ζωής συνεχές, το ότι έχει σώσει χιλιάδες ζωές Ελλήνων που «η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή», όπως είναι και το θέμα της ομιλίας του που ανέπτυξε, ευχαριστώντας για το μεγάλο Τιμητικό Βραβείο «Β. Ξανθόπουλος και Στ. Πνευματικός» που του απένειμε η Επιτροπή του Βραβείου και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που το θέσπισε .
«Κρέμονταν από τα χείλη του», είναι η έκφραση που αποδίδει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού. Καθηγητές, πανεπιστημιακοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, φοιτητές του που είναι τώρα γιατροί, διαπρέπουν και δεν ξεχνούν τη σημασία της εξαίρετης πανεπιστημιακής διδασκαλίας του καθηγητή τους Χαράλαμπου Ρούσσου, όπως την καθορίζει το βραβείο που του επέδωσε –υψίστη τιμή!– ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Σηκώθηκε, ήρθε προς τον συγκινημένο χαμογελαστό καθηγητή και, μετά την επίδοση, του ’σφιξε το χέρι, αλλά και τον αγκάλιασε και τον φίλησε σταυρωτά και του είπε λόγια φιλίας και εκτίμησης, εγκώμιο που το άκουσε και το χάρηκε ο τιμώμενος καθηγητής!
Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Χαρ. Ρούσσου:
«Ο βαριά άρρωστος, προκαλεί δέος με την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα των προβλημάτων του.
Εντατική Θεραπεία σημαίνει εντατική αυταπάρνηση. Εκεί δεν επιτρέπεται ανακωχή, ραστώνη χρονική, ραστώνη πνευματική, ραστώνη ηθική. Κάθε στιγμή επιτάσσει εγρήγορση. Κάθε ενέργεια απαιτεί Γνώση. Κάθε κίνηση οδηγεί σε ηθικό δίλημμα. Στην Εντατική ισχύει ο βασικός νόμος του “όλον ή ουδέν”. Ένας νόμος πάθους. “Οι γιατροί”, όπως έγραψε ο πρώτος τιμηθείς με το ίδιο βραβείο, αείμνηστος Γαρδίκας “...πρέπει να ξέρουν πολλά για όλα, σε αντίθεση με τους γιατρούς των ειδικοτήτων που πρέπει να ξέρουν πολλά για λίγα”. Και εγώ προσθέτω: στην Εντατική δεν επιτρέπεται οίηση και έπαρση. Όταν η ζωή κρέμεται από μία κλωστή μόνο η αριστεία επιτρέπεται. Μια αρετή που δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται».

  

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια κύριε Καθηγητά, !! Το έργο σας ας είναι πνοή για τους μελλοντικούς !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...