Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Άγνωστες κυκλαδο-ποικιλίες

Η Ελλάδα, εκτός από τις γνωστές ποικιλίες, έχει να αντιτάξει και έναν τεράστιο αριθμό άγνωστων ποικιλιών αμπέλου στη μονοκρατορία των cabernet, merlot, chardonnay.Ο Βιργίλιος αναφέρει πως είναι πιο εύκολο να μετρήσεις τους κόκκους της άμμου παρά τις ποικιλίες αμπέλου και έχει δίκιο, γιατί μόνο στον ελληνικό αμπελώνα υπήρχαν άπειρες που σιγά σιγά εξαφανίστηκαν.


Θραψαθήρι, κατσανό, κυδωνίτσα, μαυροτράγανο, ποταμίσι, πετρουλιάνος, σιδερίτης είναι μερικές από τις «άγνωστες» ποικιλίες, σχεδόν εξωτικές, που τα τελευταία 50 χρόνια παραμερίστηκαν από άλλες πιο παραγωγικές ή αναγνωρίσιμες ή έπεσαν θύματα της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης. Ευτυχώς, χάρη στο πείσμα και την υπομονή κάποιων ανθρώπων, φυτρώνουν και πάλι ανάμεσα σε αγιωργίτικα, syrah, μοσχοφίλερα.

Την τελευταία δεκαετία αρχίζουν αργά και σταθερά να κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση στον οινικό μας κόσμο. Οι πολυπληθείς αυτές ποικιλίες αποτελούν ένα μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας και αξίζει να τις γνωρίσουμε, να τις απολαύσουμε και να τις στηρίξουμε. Σας παρουσιάζουμε κάποιες από αυτές που έχουμε ξεχωρίσει, καθώς και τους κύριους εκπροσώπους τους.

ΚΑΤΣΑΝΟ

Λευκή ποικιλία της Σαντορίνης, μία από τις 50 που υπήρχαν παλαιότερα στο νησί. Οι ρίζες του κατσανού είναι διάσπαρτες σε όλα τα αμπελοτόπια του νησιού, πράγμα που κάνει δύσκολη τη συγκομιδή του. Ηταν από τις ποικιλίες που συμμετείχαν πάντα στην παρασκευή του φημισμένου Vinsanto. Επειδή ήταν πρώιμη, οι Σαντορινιοί τη μαζεύαν μαζί με τη γαϊδουριά, άλλη γηγενή ποικιλία και την έλιαζαν στις ξερολιθιές του αμπελιού. Μέχρι να τελειώσει ο τρύγος, είχανε έτοιμες και τις σταφίδες τους για το χειμώνα. Το κρασί της είναι ντελικάτο, πολύ διαφορετικό από το ασύρτικο. Του ταιριάζουν τα όστρακα και τα ελαφριά πιάτα με λεμονάτες σάλτσες.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΓΑΒΑΛΑ, ΚΑΤΣΑΝΟ. Ο Γαβαλάς δουλεύει με υπομονή το κατσανό τονώνοντας την οξύτητά του με 5-6% Γαϊδουριά, ακόμα πιο σπάνια ποικιλία με τραγανό, γλυκά αρωματικό σταφύλι. Ο Γαβαλάς ξεκίνησε την τιτάνια αυτή προσπάθεια πριν από 5 χρόνια, γιατί δεν ήθελε, όπως λέει, να εξαφανιστεί μια ποικιλία, αλλά και για να δείξει ότι η Σαντορίνη δεν είναι μόνο ασύρτικο. Δίνει καλή τιμή στους αμπελουργούς ως κίνητρο για να μαζεύουν τα λίγα κιλά κατσανό από κάθε αμπέλι. Το 2009 εμφιάλωσε μόνο 4.000 μπουκάλια και τα μισά πουλήθηκαν στο οινοποιείο, κυρίως σε Καναδούς και Αμερικανούς που εκτίμησαν το ιδιαίτερο κρασί με τα λεπτά, ανθώδη αρώματα και τη μεταλλική επίγευση. Τόση θα είναι και η σοδειά του 2010.

ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ

Ερυθρή ποικιλία της Σαντορίνης που κινδύνεψε να χαθεί με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Παλιά το χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσει αρωματικά και γευστικά τα γλυκά κρασιά. Οι λίγοι αμπελώνες είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, τρυγιούνται με το χέρι και τα τελευταία χρόνια ενισχύονται με νέες φυτεύσεις. Εχει δύναμη, αρώματα, έντονες τανίνες και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, πικάντικες σάλτσες και τυριά.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ, ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ. Ο Π. Σιγάλας ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε μερικά πρέμνα της ποικιλίας ανάμεσα σε άλλες και την οινοποίησε το 1997. Εξαιρετικό κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας, καπνού και μεγάλη επίγευση. Εχει προοπτικές μακράς παλαίωσης. Φέτος θα κυκλοφορήσει και το ΕΑΝ, ροζέ από Μαυροτράγανο.

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ, ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ. Μικρή παραγωγή με παραμονή 18 μηνών στο βαρέλι.

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ. Με μικρή ποσότητα μανδηλαριάς, είναι έντονα τανικό κρασί, με αρώματα σκούρων φρούτων.

SANTO WINES, ΜΑΥΡΟΤΡΑΓΑΝΟ. Πιο φρέσκα αρώματα, σχετικά πιο ήπιο σε αλκοόλ και τανίνες.

ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ

Λευκή ποικιλία της Κρήτης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, απόγονος του πανάρχαιου αθηριού. Παραγωγική, ανθεκτική στην ξηρασία και στις περιοχές με υψόμετρο εκφράζει καλύτερα τον αρωματικό της χαρακτήρα. Στην Κρήτη τη χρησιμοποιούσαν για blend με άλλες ποικιλίες, αλλά τα τελευταία χρόνια αρκετά οινοποιεία την εμφιαλώνουν μόνη. Δίνει κρασιά λευκοκίτρινα, με διακριτικά αρώματα πρώιμων φρούτων. Θα συνοδεύσετε ψητά ψάρια, σαλάτες, μακαρονάδες ή ριζότο με άσπρη σάλτσα και λευκά κρέατα με λεμονάτες σάλτσες.


http://kykladesnews.gr/greece-islands-santorini/67-newscategory/58416-a-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...