Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Με αρχαιολογικά της Σαντορίνης

Σε έναν κόσμο όπου οι ανταλλαγές πολλαπλασιάζονται όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπου εμφανίζονται όμως και ανταγωνισμοί, εντάσεις, ακόμα και νέες συγκρούσεις, η αναγκαιότητα προσέγγισης των χωρών της μεσογειακής λεκάνης είναι προφανής.

Κληρονόμοι μιας μακράς κοινής ιστορίας και μιας εξαιρετικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οι χώρες μας και οι πολιτισμοί μας δεν έχουν μέλλον παρά μόνο στους κόλπους ενός κοινού μεσογειακού χώρου.

Στην πολλά υποσχόμενη αυτή πορεία, σημαντικές προοπτικές διαγράφονται για την Ελλάδα. Τον ερχόμενο Ιούνιο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν στη Βαρκελώνη, στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ενωσης για τη Μεσόγειο, της οποίας θα προηγηθεί εφέτος μια συνάντηση όλων των υπουργών Πολιτισμού. Πέρα από το συμβολισμό, η ευτυχής αυτή ακολουθία γεγονότων εκφράζει μιαν πραγματική αναγκαιότητα: η οικοδόμηση μιας κοινής φιλόδοξης δράσης στη Μεσόγειο απαιτεί κατ’ αρχάς να ξαναβρούμε το νόημα της ανταλλαγής και της κοινοκτημοσύνης. Η καλλιέργειά τους αποτελεί ταυτόχρονα έκφραση της κοινής αυτής φιλοδοξίας και ιδανικό φορέα. Στη διαδικασία αυτή, τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Με την προοπτική αυτή, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, 8 με 11 Απριλίου, η Μόνιμη Μεσογειακή Οπτικοακουστική Διάσκεψη (COPEAM), υπό την αιγίδα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκτός από την ανάπτυξη των υποδομών (Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, οπτικές ίνες), φαίνεται πλέον επιβεβλημένη η εφαρμογή ενός κοινού νομικού πλαισίου προστασίας, το οποίο θα διευκολύνει την κυκλοφορία των έργων, προστατεύοντάς τα ταυτόχρονα από την πειρατεία. Πρέπει ωστόσο να ξεκινήσουμε βολονταριστικές πρωτοβουλίες, ικανές να εμφυσήσουν νέα ζωή στον μεσογειακό μας πολιτισμό. Υπό αυτό το πνεύμα θα παρουσιαστούν στη σύνοδο τρία σχέδια.

Το πρώτο εξ αυτών, το Οπτικοακουστικό Πανεπιστήμιο της Μεσογείου, έχει σκοπό να δημιουργήσει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών και σπουδαστών του κλάδου από όλες τις χώρες, ώστε να μπορέσουν όχι μόνο να προσαρμοστούν από κοινού στις γρήγορες εξελίξεις των επαγγελμάτων τους, αλλά και να μάθουν να συγκρίνουν και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από τα οπτικοακουστικά έργα.

Το δεύτερο σχέδιο που προτείνουμε απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό: στην υπηρεσία της ανακάλυψης και της γνωριμίας του Αλλου, η «MeD MeM» θα αποτελέσει την πρώτη διαδικτυακή πύλη που θα συγκεντρώνει οπτικοακουστικά αρχεία των δημόσιων τηλεοράσεων όλης της περιοχής, μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με φωτογραφίες, για παράδειγμα, της Σαντορίνης και των αρχαιολογικών της χώρων.

Το τρίτο σχέδιο –ίσως και το πιο φιλόδοξο– αναφέρεται στην ίδρυση ενός πολιτιστικού, διεθνούς και πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού. Εκείνο που κατάφερε η ARTE στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, μπορούμε να το υλοποιήσουμε και στην κλίμακα της Μεσογείου.

Ορισμένοι ίσως απαντήσουν ότι το θέμα δεν αποτελεί προτεραιότητα, ότι σε αυτήν την περίοδο γενικευμένης κρίσης ο πολιτισμός μπορεί να περιμένει για λίγο. Εμείς πιστεύουμε, αντίθετα, ότι χάρη στην κρίση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να καταστήσουμε την Ενωση για τη Μεσόγειο πραγματικότητα για όλους τους λαούς της περιοχής.



Πηγή: www.kykladesnews.ഗ്ര


( σημείωση: βλέπετε με πόσο απλά πράγματα μπορεί να επιτευχθεί η σωστή δουλειά?)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...