Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μύκονος και Σαντορίνη, γαστρονομικοί προορισμοί με γευστική μνήμη

Μιας και είμαστε εδώ στο νησί λίγο Πριν τις " Πολιτείες της Θάλασσας" ένα τόσο φιλόδοξο Φεστιβάλ, ας πάμε λίγο καιρό πίσω.... Όταν είχε γίνει  ένα άλλο ιδιαίτερο φεστιβάλ : Από τη φάβα της γιαγιάς στη φάβα παγωτο! Παρακάτω σας παραθέτω χαρακτηριστικό απόσπασμα του Δημήτρη Ρουσουνέλου ας μου επιτρέψει να του προσθέσω μόνο τον όρο μελετητη της παράδοσης! και ομιλητή της βραδυας. Την υπόλοιπη ομιλία θα την δείτε εδώ

"Η αποψινή συνάντηση εδώ, έρχεται σε μια καλή συγκυρία. Όσο και αν αυτό ακουστεί παράξενο, η περίοδος οικονομικής κρίσης που βρισκόμαστε, είναι μια καλή αφορμή για ενδοσκόπηση, για ανασύνταξη. Είναι μια αφορμή να βάλουμε τον πήχυ στη θέση που του πρέπει. Πιθανόν όχι πολύ ψηλά, αλλά και σίγουρα όχι στο τυχαίο ύψος που ορίζει άλλοτε η άγνοια κι άλλοτε η ματαιοδοξία μας. Κυρίως τον πήχυ πρέπει να τον βάλουμε εμείς. Ο καθένας τον δικό του κι όλοι μαζί τον πήχυ του τόπου. Μικρού ή μεγάλου τόπου, νησιού ίσως ή και νησιών. Η όμορφη και παράξενη πατρίδα την οποία συναποτελούμε δεν έχει άλλα περιθώρια. Μας το λένε όλοι, το νοιώθουμε κι εμείς οι ίδιοι. Τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία γίνονται πράγματα. Όχι θαύματα, αλλά πράγματα σημαντικά. Κυρίως υπάρχει μια διαρκής κίνηση. Φεστιβάλ, αφιερώματα, εκπομπές, δημοσιεύματα… Μοιάζει πάρτι δίχως τέλος. Και λένε πως αφού πια δεν πρόκειται για την θρέψη, αλλά για την ευχαρίστηση, αυτή η γιορτή δεν τελειώνει. Και είναι γιορτή, είναι μια Bienale και είναι σωστό οι σεφ να αναζητούν διέξοδο έκφρασης. Προσωπικά δεν με ανησυχεί καθόλου αυτό. Ο χρόνος είναι που θα φέρει τα πράγματα στα ίσια τους κι οι πελάτες των εστιατορίων είναι που θα επιβάλουν τις τάσεις, τις γεύσεις και τον προσανατολισμό των μενού. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη Σαντορίνη, έναν δυναμικό γαστρονομικό προορισμό. Και εδώ, όπως και στη Μύκονο, έχουμε την τύχη τα εστιατόρια να χτίζουν περίτεχνα πιάτα, να ερευνούν και να δοκιμάζουν, γιατί έχουμε κοινό γευστικά καλλιεργημένο και κυρίως έχουμε το κοινό που μπορεί να τα πληρώσει!
Εκείνο που ενδιαφέρει στις μέρες μας είναι το αύριο της νησιωτικής γαστρονομίας να γίνει με κανόνες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν σεβαστούμε τον χρυσό κανόνα της μαγειρικής που σηματοδοτείται από την ισορροπία, την ποικιλία και το μέτρο.
Τα νησιά μας είναι γαστρονομικοί προορισμοί με ισχυρή παράδοση και πολιτισμικό υπόβαθρο. Αυτό θέλει την προβολή και την τεκμηρίωσή του. Απαραίτητη είναι η συνδρομή των φορέων. Κυρίως να σκύψουν πάνω στην τοπική παραγωγή και να δώσουν την αναγκαία υποστήριξη. Να πιστέψουν και για τα μικρά και για τα μεγάλα, στις δυνατότητες των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται κατά τόπους με το αντικείμενο. Που αγαπούν τη γαστρονομία, σέβονται την παράδοσή τους κι αναζητούν το καλύτερο για το αύριο. Τα νησιά μας είναι παράθυρα ανοικτά στη διακίνηση της μαγειρικής εμπειρίας. Στην ιστορική διαδρομή έχουν ενσωματώσει στο μαγειρικό τους DNA, είτε λόγω του εμπορίου, της ναυτιλίας και της μετακίνησης πληθυσμών, είτε τελευταία λόγω τουρισμού, τεχνικές και γεύσεις που σμίγουν την Ανατολή με τη Δύση. Είναι ιδανικός τόπος για να αποτελέσουν κοινό γαστρονομικό προορισμό. Ας ενισχύσουμε τη διαφορετικότητα και παράλληλα ας δυναμώσουμε τους δεσμούς και τα κοινά μας χαρακτηριστικά.
Σκέφτομαι ότι με μια μικρή παραλλαγή ο τίτλος της εκδήλωσης θα μπορούσε να γίνει «Το φάβα της γριάς vs φάβα παγωτό». Αλλά τι νόημα θα είχε να αντιπαρατεθούν οι προασπιστές του παραδοσιακού με όσους αναζητούν τις κατευθύνσεις για το επόμενο βήμα; Χαίρομαι που ο στόχος δεν είναι η αντιπαράθεση αλλά η σύνθεση.
Χαίρομαι για την αποψινή συνάντηση που σμίγει το παλιό με το καινούργιο. Χαίρομαι που η πρόσκλησή σας και μάλιστα για δεύτερη φορά, μου έδωσε το δικαίωμα παρέμβασης σε μια τέτοια συζήτηση, που, επαναλαμβάνω, δεν αφορά μόνο το νησί της Σαντορίνης. Όλα τα νησιά μας, θα ‘πρεπε όπως κι εσείς αν όχι απλά να αγωνιούν, αλλά να προετοιμάζουν το μέλλον και να ‘χουν τις κεραίες ανοικτές στο καινούργιο που έρχεται"

Φάβα Σαντορίνης με σάλτσα κάπαρης

μιας και μπαίνουμε στις " Πολιτείες της Θάλασσας"
 ένας από τους βασικούς σκοπούς του φεστιβάλ είναι η Ενίσχυση της παραδοσιακής γαστροονομιας! Για δείτε την παρακάτω συνταγή που συνδυάζει 2 από τα βασικότερα στοιχεία της παράδοσης μας!

στατικά συνταγής
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φάβα που έχουμε ξεπλύνει και σουρώσει
5-7 φλιτζάνια νερό
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλάτι
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
2-3 κουταλιές της σούπας κόκκινο ξίδι
Για τη σάλτσα της κάπαρης
500 γρ. κάπαρη που έχουμε μουλιάσει και ξεπλύνει
μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτές ή 2 μεγάλες ώριμες τομάτες αλεσμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Οδηγίες συνταγής

Μουλιάζουμε από το βράδυ την κάππαρη για να φύγει η γεύση τουρσιού που έχει.Ζεσταίνετε 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε για να πάει παντού το λάδι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει τη φάβα κατά 5 εκ. Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 1/2-2 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσει, μέχρις ότου διαλυθεί εντελώς η φάβα. Όσο βράζει η φάβα, προσθέτουμε κι όσο νερό χρειάζεται.Όταν η φάβα αποκτήσει την υφή αραιού πουρέ πατάτας, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όσο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ξίδι θέλουμε. Τη σκεπάζουμε με ένα πανί και την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για 1-2 ώρες.

Για τη σάλτσα κάπαρης, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας για περίπου 15 λεπτά μέχρι να γίνουν διαφανή και να ροδίσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε επί 5 λεπτά για να δέσει το μείγμα. Ρίχνουμε μ την κάππαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι, πιπέρι και κανέλα θέλουμε και βράζουμε για 15 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτοντας λίγο νερό, αν το κρίνουμε απαραίτητο, για να μην μας κολλήσει το μείγμα. Το βγάζουμε, στη συνέχεια, από τη φωτιά και το αφήνουμε να πάρει τη θερμο κρασία του δωματίου. Το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα της φάβας ή συνοδευτικά, σε ξεχωριστό μπολ.

http://darasole.blogspot.com/2010/06/blog-post.html

Ένας τουρίστας αφηγείται.....

Η ομάδα του blog πριν λίγο συζητούσε με έναν Ιδιαίτερο Έλληνα, έναν Ιδιαίτερο Σαντορινιό!! Έναν τουρίστα από την κρύα Σουηδία... Ο φίλος μας σε λίγο καιρό θα μας περιγράψει τα δικά του συναισθήματα από το νησί! Εδώ και 15 χρόνια περίπου έχει έρθει στο νησί περίποου 50 φορές, ενώ έχει μάθει και μιλάει λίγα ελληνικά παίζει ελληνική μουσική και ....μυρίζει...!!!βρεθήκαμε σε μια ταβέρνα στη νότια Σαντορίνη, όπου εκτός των άλλων με εξέπληξε η αγάπη των ιδιοκτητων της ταβέρνας και το γνήσιο χαμόγελό τους για τον φιλό μας! Οταν τον ρώτησα ποιές  5 λέξεις θα μπορούσαν να περιγράψοουν τησαντορίνη μου είπε: H Σαντορίνη μου είναι Ηλιος, ουρανός, Μυρωδιά...... Μόλις δείτε το κείμενο του ( το οποίο επιτρέψτε μου να παραμείνει στα αγγλικά) θα με καταλάβετε!! Σκεπτόμουνα παράλληλα το τι μας έχει διηγηθεί η Δήμητρα από τη Γερμανία, και αναρωτιέμαι για ποιό λόγο σε κάτι η Σαντορίνη να πρωτοτυπήσει?? Γιατι να μην πάρoυμε 10 τουρίστες ( τρόποι υπάρχουν να τους επιλέξουμε) οι οποίοι θα μπορούνε να μας βοηθήσουν ποικιλοτρόπως: Περισσότερο μπορώ να σας πω θα χαρώ έναν ταξιδιωτικό οδηγό με κείμενα από τους τουρίστες που έρχονται και ξανάρχονται..... Θέλω να δω μια εκπομπή να αφιερώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μισή ώρα να μας πουν εκείνοι πως βλέπουν το νησί! Θέλω να δημιουργηθεί μια αμφίδρομη σχέση με αυτούς τους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε ή που με την δική τους οπτική θα μας παρουσιάσουν τη Σαντορίνη ...."τους"!!! Ξέρετε εχω βαρεθεί να βλέπω σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς σχεδόν τις ιδιιες λέξεις!!! Γιατί δεν δίνουμε στον φίλο μας να μας φτιάξει ένα ή στη Δήμητρα ή σε πόσους άλλους!!! Γιατί δεν μπορούμε να ακουσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται στο νησί και ξανάρχονται!!! Αυτοί για μας πρέπει να είναι τα αδέρφια μας!! Αυτοί για εμάς πρέπει να γίνουν οι κήρυκες της Σαντορίνης σε όλον τον κόσμο! όχι μόνο για τον τουρισμό! Οχι μόνο για τη νυχτερινή ζωή!! μέσα από τα λεγόμενα τους όι γείτονες τους, οι φίλοι τους οι συνάδελφοι τους θα μας γνωρίσουν καλλίτερα, θα μας νοιώσουν καλλίτερα! Δεν λέω καλές οι τουριστικές εκθέσεις αλλά αυτού του είδους οι τουρίστες είναι πολλοί πιο σημαντικοί από οποιονδήποτε!!!  ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟόμως!!
Θα μπορούσαμε να πρωτοτυπήσουμε αν το θελήσουμε και να τους εμπιστευτούμε !! έχουμε να μάθουμε πολλά!! Πιστέψτε με!!!!!! όταν του διηγήθηκα οτι 2 μουσεία έκλεισαν η απάντηση του: λες και τους νοιάζει η ιστορία!!!! ...... τι να πω!!!!!

Νομίζω αυτά είναι πολύ λίγα από όσα περασα μαζί με τον νέο μας φίλο αλλά ελπίζω να με δικαιολογήσετε!!! 

Περιμένω και τα σχόλια σας!!

Η Σαντορίνη και πως απαξιώνεται

Η Σαντορίνη και πως απαξιώνεται PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Σεπτέμβριος 2010 07:02
Την ερώτησή του με την οποία ζητά την απομάκρυνση του ραντάρ του ΝΑΤΟ από τον χώρο της Μονής Προφήτη και την πλήρη συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων στις προσπάθειες των πολιτών του νησιού για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας, παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Σαντορίνη.


Κατά τη συνάντηση του με τον ηγούμενο της Μονής, ο Μ. Τρεμόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον συντονιστή της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Τσιρώνη, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων στις κινήσεις της Μονής για απομάκρυνση του συγκεκριμένου ραντάρ το οποίο είναι εγκατεστημένο σε περιοχή NATURA.

Η ανάγκη της άμεσης ανέλκυσης του βυθισμένου πλοίου τονίστηκε στις συναντήσεις που είχε το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων με τον δήμαρχο κ. Άγγελο Ρούσσο, τον έπαρχο κ. Χρύσανθο Ρούσσο, τον λιμενάρχη κ. Μάκη Βασιλάκη και με τα μέλη της Συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει πολίτες και φορείς της Σαντορίνης για το θέμα. Παράλληλα, μίλησαν στο τοπικό κανάλι και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν αναλυτικά τα συμπεράσματα στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Νίκο Χρυσόγελο, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο αποτελεί τοξική βόμβα σε έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Το ελληνικό δημόσιο όφειλε να προχωρήσει άμεσα στην ανέλκυση, με την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε. και να διεκδικήσει εκ των υστέρων τη δαπάνη από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Πέρα από το καυτό θέμα του ναυαγίου, οι επαφές αφορούσαν και άλλα κρίσιμα προβλήματα:

*Τα σκουπίδια εξακολουθούν να θάβονται σε παράνομη χωματερή, σε προνομιακή θέση με θέα στη θάλασσα και σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα Φηρά, ενώ στο διάταγμα για τις χρήσεις γης δεν υπάρχει χωροθέτηση για χώρο διαχείρισης απορριμμάτων! Παράλληλα, η ανακύκλωση είναι άγνωστη για την περιοχή και οι κάδοι μένουν ακόμη αχρησιμοποίητοι.
*Το νησί εξακολουθεί να ηλεκτροδοτείται αποκλειστικά καυστήρες πετρελαίου και την ίδια στιγμή απορρίπτονται επενδυτικές προτάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών από τη μονή.
*Η Καλντέρα, μοναδικό γεωλογικό μνημείο, και οι παραλίες του νησιού είναι διαρκώς στόχος καταπατητών, που διεκδικούν εκτάσεις και οικοδομούν αυθαίρετα. Χαρακτηριστικά, η πολεοδομία απασχολεί 2 μόνον αρχιτέκτονες για όλη τη Σαντορίνη και άλλα 4 νησιά, με 25.000 εκκρεμείς υποθέσεις.
*Οι παραδοσιακές καλλιέργειες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή, στο όνομα μίας πρόσκαιρης κερδοφορίας, γίνονται με κατασπατάληση νερού και φυτοφαρμάκων.
*Τα λατομεία εκμεταλλεύονται υποβαθμίζοντας τη θηραϊκή γη και το τοπίο.

«Η Σαντορίνη, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται πάντα μέσα στους 10 ωραιότερους  προορισμούς του πλανήτη, καταστρέφεται από μία ψευδεπίγραφη ανάπτυξη χωρίς προοπτική», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Απέναντι στα συμφέροντα και τις κοντόφθαλμες λογικές που απαξιώνουν το μοναδικό αυτό πλούτο, η πολιτεία έχει αφήσει το νησί ανοχύρωτο. Υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις αρκεί να υπάρξει και η πολιτική βούληση. Οι κάτοικοι πρέπει να δεσμεύσουν τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες για συγκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους».


http://www.kykladesnews.gr/greece-islands-santorini/67-newscategory/57269-2010-09-07-07-02-01.html

O Έλληνας Yannis παρουσιάζει τη δική του Σαντορίνη

«Μάχη αιωνίων» στη Σαντορίνη

Στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης θα διεξαχθεί το φετινό Σούπερ Καπ στις 15 Οκτωβρίου. Αντίπαλοι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός. Την Τετάρτη 6/10 θα γίνει σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας.
Μπορεί να πέρασε από... χίλια κύματα, ωστόσο τελικά το Σούπερ Καπ θα διεξαχθεί και μάλιστα σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας. Ο λόγος για τη Σαντορίνη, η οποία στις 15 Οκτωβρίου θα φιλοξενήσει τον αγώνα ανάμεσα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό. Οι δύο «αιώνιοι» θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για τον πρώτο τίτλο της σεζόν στο κλειστό γυμναστήριο Σαντορίνης, σε ένα ματς που θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από τη Nova.

Σύσκεψη ασφαλείας την Τετάρτη 6/10

Κάθε παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό θεωρείται -και όχι άδικα- υψίστης σημασίας, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών επεισοδίων. Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, την Τετάρτη 6/10 στις 09:00 θα διεξαχθεί σύσκεψη για τα θέματα ασφαλείας, παρουσία εκπροσώπων της ΕΣΑΠ, των δύο ομάδων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Νάξου και του Δήμου Θύρας.

http://www.gazzetta.gr/volley/volleyball-a1/item/104702-%C2%AB%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%AF%CF%89%CE%BD%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%A3%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B7

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Πολιτείες της Θάλασσας

3ήμερο εκδηλώσεων «Πολιτείες της Θάλασσας»!



 
Φίλες και Φίλοι,
Το 2010 μας οδήγησε σε ένα κρίσιμο σημείο, σ' αυτό της περισυλλογής για το μέλλον του τόπου μας, της παρατήρησης και της αυτοκριτικής. Μας οδήγησε στην ανάγκη για θετικές σκέψεις, με στόχο την ανάπτυξη προς ένα μέλλον που όλοι θα θέλαμε.
 
Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, η εταιρεία μας είχε την τιμή ν' αναλάβει την διοργάνωση μιας τριήμερης θεματικής εκδήλωσης, εξ ολοκλήρου αφιερωμένης στην Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων και στα μοναδικά προϊόντα της.
 
Προϊόντα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων, προϊόντα που με την ιδιαίτερη Θηραϊκή τους γεύση και ταυτότητα άφησαν τη σφραγίδα τους στην μνήμη μας, προϊόντα που οι παλιοί Σαντορινιοί ναυτικοί και καπεταναίοι «σ' ένα σκαρί όλοι μαζί», τα μετέφεραν στα τότε εμπορικά λιμάνια· και ήταν ακριβώς αυτοί οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι που άρχισαν να διαμορφώνουν σιγά-σιγά τις «Πολιτείες της Θάλασσας»!
 
Στις εκδηλώσεις μας, σε συνεργασία με την Ένωση Θηραϊκών Προϊόντων, άνθρωποι με κατάρτιση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην «γαστρονομία» ως μέσο ανάπτυξης του τουρισμού, θα σας παρουσιάσουν τα Θηραϊκά προϊόντα από μια άλλη σκοπιά, με τρόπο διαφορετικό και πρωτόγνωρο, δημιουργώντας παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα που θα φτάσει σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Και αυτό γιατί πιστεύουμε πως η πορεία προς την δημιουργία ενός «Γαστρονομικού Προορισμού» όχι ως προϊόν αλλά ως ιδέα και ως κουλτούρα με αρχές, θ' αποτελέσει στα επόμενα χρόνια τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα συνεχίσουμε να χτίζουμε τις «Πολιτείες της Θάλασσας»!
 
Συνοδοιπόροι μας σε αυτή την προσπάθεια, είναι μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και μέσα μαζικής ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, καθώς και καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας, του εμπορίου και της διαφήμισης. 
 
Με την σκέψη· ότι σήμερα το Θηραϊκό προϊόν δεν αφορά μόνο στην κουζίνα και στο καθημερινό φαγητό, αλλά και σε μεγάλο φάσμα της τοπικής οικονομίας, που εμείς πρώτοι πρέπει να στηρίξουμε, θα θέλαμε να σας καλέσουμε σ' αυτή μας την προσπάθεια και να κοινοποιήσουμε όλοι μαζί -εμείς ως οργανωτές και εσείς ως Χορηγοί- την δύναμη που κρύβουν μέσα τους οι Θηραϊκές γεύσεις και πώς η γαστρονομία μας μπορεί ν' ανοίξει νέους δρόμους στον πολιτισμό, στο εμπόριο και στην οικονομία γενικότερα.
 
Με τιμή
Ευαγγελία Παλαμά Μενδρινού
+30 22860 72112 begin_of_the_skype_highlighting              +30 22860 72112      end_of_the_skype_highlighting
+30 6977 33 81 21 begin_of_the_skype_highlighting              +30 6977 33 81 21      end_of_the_skype_highlighting
Htl Aressana  +30 22860 23900 begin_of_the_skype_highlighting              +30 22860 23900     

Oι Πολιτείες της Θάλασσας

Santorini Events – «Πολιτείες της Θάλασσας»

| 27 Αυγούστου 2010 | 01. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, 10. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα και… νόστιμη  πρωτοβουλία με στόχο την προώθηση των Σαντορινιών Προϊόντων και της Σαντορινιάς κουζίνας  στους Σαντορινιούς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχει αναλάβει η εταιρεία Santorini Events με την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων  με τίτλο «Οι Πολιτείες της Θάλασσας».
Αν και η  ιδέα για την διοργάνωση ενός «φεστιβάλ τοπικών Σαντορινιών γεύσεων» -όπως θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε εναλλακτικά- συζητιόταν εδω και χρόνια, ήταν το καλοκαίρι του 2010 που δημιούργησε τις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει για την υλοποίηση της ιδέας μας, την οποία φιλοδοξούμε να διοργανώνουμε σε ετήσια βάση. 
Η προετοιμασία μας για την φετινή διοργάνωση έχει ξεκινήσει απο τις αρχές του καλοκαιριού και μαζί μας μια ομάδα επαγγελματιών απο διάφορους επαγγελματικούς χώρους (από μάνατζερ και δημοσιογράφους μέχρι ξενοδόχους και σεφ!) που ζούν και εργάζονται στο νησί όπου όλοι μαζί θέσαμε ως στόχο την οργανωμένη προβολή τόσο στο νησί όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο των προϊόντων και της κουζίνας του τόπου μας.
Για τον σκοπό αυτό σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε σε πρώτη φάση φέτος τον Σεπτέβρη και συγκεκριμένα το 3ήμερο 24-25-26 του μήνα ένα φεστιβάλ γεύσεων και προϊόντων από την τοπική μας κουζίνα σε συνεργασία με ντόπιους μαγείρους, παραγωγούς προϊόντων της Σαντορινιάς γης καθώς και υπεύθυνους τοπικών επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Φιλοδοξία μας είναι οι “Πολιτείες της Θάλασσας” να αποτελέσουν το πρώτο βήμα μιας μεγάλης μιας σειράς εκδηλώσεων, μικρών και μεγάλων, τόσο στο νησί μας όσο και στο εξωτερικό, που θα προσελκύσουν ανθρώπους από τον χώρο του marketing προϊόντων, διεθνούς φήμης chef, καθώς και το καταναλωτικό κοινό, με στόχο να εδραιωθεί η χρήση των τοπικών μας προϊόντων στις κουζίνες του τόπου μας και διεθνώς και να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας ζητήσαμε από την SantoWines – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων να μας παραχωρήσει τους προαύλιους χώρους της με θέα την Καλντέρα για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων, πρόταση στην οποία μας απάντησαν θετικά για τον λόγο αυτό την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την έμπρακτη συμπαράστασή της στους στόχους μας ενώ σε ανταπόδοση της φιλοξενίας υποσχόμαστε ότι με την λήξη των εκδηλώσεων το πλήρες υλικό που θα συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια του 3ημέρου (κείμενα, φωτογραφίες, συνταγές καθώς και η τεχνoγνωσία μας)   θα είναι στην διάθεση της για κάθε χρήση.
Στο πλαίσιο της φετινής μας διοργάνωσης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εστιάτορες της Σαντορίνης, μάγειροι από την Ελλάδα, ντόπιες μαγείρισσες, Έλληνες και ξένοι- δημοσιογράφοι από τον χώρο της γευσιγνωσίας και του κρασιού, εκπρόσωποι επιχειρήσεων που παράγουν τοπικά προϊόντα, ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Βενετίας καθώς και εκπρόσωποι της οργάνωση πολιτών VENESSIA.
Εδώ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως, από όποιον επαγγελματικό χώρο κι αν προέρχεστε ή… δεν προέρχεστε και απλώς μαγειρεύετε για την οικογένειά σας ή τους φίλους σας! όποιο τοπικό προϊόν κι αν παράγετε και βρίσκετε ενδιαφέρουσα την πρότασή μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να συνεργαστούμε στο πρόγραμμα που διοργανώνουμε ή έστω να μαγειρέψουμε μαζί, να ενημερωθούμε για τα τοπικά προϊόντα και να απολαύσουμε την κουζίνα των συμμετεχόντων.
Κατά την διάρκεια του 3ημέρου προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε 3 διαφορετικές,  ξεχωριστές μεταξύ τους βραδιές, με διαφορετικό θέμα η κάθε μια,  με σκοπό την προβολή των προϊόντων αλλά της κουλτούρας του τόπου μας. 
Έτσι, για την πρώτη ημέρα 23.9  προγραμματίζουμε την βραδιά με τίτλο «Τα Θηραϊκά Προϊόντα στην Επαγγελματική κουζίνα» με την συμμετοχή 20 εστιατορίων που θα «παίξουν» με τις γεύσεις των προϊόντων μας.
Αυτό το βράδυ θα γίνει και η τελετή έναρξης του 3ημέρου με ομιλίες Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων με θέμα τα Θηραϊκά Προϊόντα.
Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι κύριοι :
Μάρκος Καφούρος πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων Roberto Panciera, πολιτικός, καθηγητής Οικονομίας και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας, Σύμβουλος Τουριστικής Πολιτικής του Δήμου της Βενετίας και υπεύθυνος όλων των ιστορικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης ανά τον κόσμο, ο οποίος θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον Δήμο Θήρας και την Ένωση Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων για συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.                                             Stefano Soffiato, Matteo Secchi και Davide Udizzo. Πρόκειται για τον πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα αντίστοιχα της Ένωσης πολιτών Βενετίας «Venessia» οι οποίοι θα απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στην Κίνηση Πολιτών Σαντορίνης για συνεργασία σε τομείς κοινής δράσης.                                                                                                                               Michelle Fullin, δημοσιογράφος.
Κατά την διάρκεια της βραδιάς θα παρουσιαστούν τα προϊόντα της Santo Wines – Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσουν τα «μαγειρέματα» από τους μαγείρους 20 εστιατορίων της Σαντορίνης καθώς η δοκιμή και ψηφοφορία για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.  Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
Για την δεύτερη βραδιά στις 24.9 προγραμματίζουμε εκδήλωση με τίτλο «τα παιδιά που μεγαλώσαμε» όπου ντόπιοι « μαμάδες και μπαμπάδες» θα μαγειρέψουν και θα δείξουν στους νέους πως «η κουζίνα του τότε μπορεί να γίνει κουζίνα του σήμερα και του αύριο!»
 Με ελεύθερη συμμετοχή κάτοικοι του νησιού θα μαγειρέψουν αποκλειστικά με Θηραϊκά προϊόντα της  Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ενώ θα ακολουθήσει δοκιμή και ψηφοφορία από τους επισκέπτες για την καλύτερη συνταγή που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο.  Η βραδιά θα κλείσει με νησιώτικη μουσική από ντόπιους μουσικούς.
 Για την τρίτη βραδιά στις 25.9  προγραμματίζουμε εκδήλωση με τίτλο «Γιορτή Κρασιού
H 3η βραδιά θα κλείσει με την παρουσίαση όλων των κρασιών της  Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων τα οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν  στο πλαίσιο μιας μίνι – γιορτής κρασιού.
 Ελπίζουμε να σας δούμε στην αυλή της Santo Wines! 
Για οποιαδήποτε πληροφορία, απορία ή ερώτηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Η αναδημοσίευση του κειμένου μπορεί να γίνει ελεύθερα (θα ας παρακαλούσαμεμονον να μας κάνετ ενα λίνκ με την καταχώρηση γιατί τις συγκεντρώνουμε!) ενω σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις απο κοντά είτε μένετε στο νησί είτε εκτός, μπορείτε να μας ενημερώσετε για να οργανώσουμε την διαμονή σας.
Γραφείο Τύπου Santorini Events
Αλεφραγκή Δέσποινα  6974904379 despina31@gmail.com
Για την Santorini Events
Μενδρινού Ευαγγελία  6977 33 81 21 evangelia@weddingsinsantorini.com     aressana@otenet.gr
Παπαδόπουλος Κίκος  22860 72112 – 6955 66 77 73  kikospapadopoulos@gmail.com

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ομορφούλα.... της Θηρασιας

Μιας και σήμερα ειναι η τιμητική της Θηρασιάς δείτε το βιντεάκι που είχαν κάνει το 2009 οι κάτοικοι μέσω του προγράμματος Αγονη Γραμμή:

Το " καλλιστορώντας" απλώνεται......

Με βασικό σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσπάθεια επικοινωνίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εδραίωσουμε τους σκοπούς του blog... "απλωνόμαστε".
Πια θα μας βρείτε και στο
https://twitter.com/kallistorwntasστο http://www.facebook.com/profile.php?id=1239159919&ref=pymk#!/profile.php?id=100001565022618
(λογαριασμός Kallistorwntas καλλιστορώντας)
στο http://www.youtube.com/user/kallistorwntas
και εδώ: http://www.youtube.com/user/thiraios

http://www.flickr.com/photos/54137451@N02/

Παναγιά η Γιάτρισσα στη Θηρασία!

Φέτος δεν κατάφερα να παω στη Θηρασία για την τόσο ιδιαίτερη γιορτή τηςΠαναγίαςτης Γιάτρισσας. Η Παναγιά αυτή τιμάει το γενέθλιον της Θεοτόκου, αλλά με το παλαιό ημερολόγιο. Δείτε φωτογραφικά αποσπάσματα από πέρυσι! και μόλις εντοπίσω νέα θα τα προσθέσω:


Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ελένη Λεγάκη στη Σαντορίνη

Το Θρυλικό " Αρμενακι" ξαναβίωσε στη Σαντορίνη!!!!! Η Ελένη Λεγάκη μας συγκλόνισε ο Γιάννης Μανωλάς μας απογείωσε ο Πολυχρόνης Κορρές και οι μουσικοί μας ταξίδεψαν !! ! κ. Λεγάκη,σας πάει το ηφαιστειογενές κλίμα!!!!.... Μια συνέντευξη για τον Top και μια κουβέντα με νέους ανθρώπους γεμάτους κέφι και ήθος που ασχολούν...ται με τα πολιτιστικά μας οδήγησε στο υπέροχο βράδυ!! Μπράβο Μακάριε!!Χιλια μπράβο Ελενη μας, Γιάννη η γρα παγώνα έσκισε!!!! Πολυχρόνη πολλά μπράβο και το Πάτημα Λήμνου το περιμένω.....




Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...