Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Όταν φταίνε τα βράχια της Σαντορίνης ....


Όταν φταίνε τα βράχια….της Σαντορίνης
Ανήμερα της εορτής των Αγίων Εφτά Παίδων ( και της Αγίας Ίας), ξεκίνησαμε για καλλιστορικό προσκήνυμα στο πάνσεπτο εκκλησάκι αυτό. Αλλά μόνο αυτό δεν ήθελαν οι Άγιοι….Χάσαμε την πρώτη λάτζα οπότε αποφασίσαμε περπάτημα και όλο και κάτι θα έβγαινε  Και όπως  ξεκίνησαμε, άρχισαν τα πρώτα συναίσθηματα:Από την πλευρά του μονοπατιού προς τον Περαματάρη ενώ υπάρχει απαγορευτική σήμανση και τάχα μου κλειστή πόρτα , οι φωτογραφίες  λένε πολλά:  Απίστευτες πτώσεις βράχων…..ρωγμές έτοιμες προς κατάρρευση  από τη μία…..Ψαράδες να ψαρεύουν στο συγκεκριμένο σημείο και τουρίστες να είναι «καθοδηγούμενοι»από τα ξενοδοχεία της Οίας να κάνουν jogging στην περιοχή αυτή…. Και στη μέση ο Άγιος Νικόλαος ο Περαματάρης να περιμένει και να ευελπιστεί….















Δεν έχουμε μάλλον συνειδητοποίησει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δήμαρχε και όλοι οι υπεύθυνοι πάρτε μια βάρκα και πηγαίνετε από εκεί να τα δείτε….. Πρώτα και κύρια πρέπει να απαγορευτεί ολοκληρωτικά η είσοδος από την τελευταία ταβέρνα μέχρι και τον Περαματάρη….. Μην περιμένουμε να θρηνήσουμε και άλλα θύματα…… Όλοι οι κάτοικοι, μέτοικοι πρώτα της Οίας και ύστερα όλοι όσοι διαβάζουν την ανάρτηση αυτή πρέπει να εξηγήσουν στους τουρίστες –και κάποιος να τους εξηγήσει και σε αυτούς τη σοβαρότητα της καταστάσης…. Η Γεωμορφολογία έχει αλλάξει επικίνδυνα…. Τα πράγματα είναι πολύ μα πολύ άσχημα…..Οι ρωγμές αυτές θα επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις ….Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών οιωνών αλλά αν πάτε από εκεί θα τα δείτε…. Δεν είναι μόνο το «βάρος»του Εκμαυλισμού της Οίας για το οποίο θα σηκώσουν οι βράχοι της Σαντορίνης κα όχι οι άνθρωποι…..αλλά είναι πολλά….. Το σημείο εκεί είναι πολύ μα πολύ επικίνδυνο….Ας σοβαρευτούμε……Δεν ξέρω πόσο θα αντέχει και θα παραμεινει το ίδιο. Οι πρώτες βροχές πλησιάζουν….
Στο λιμανάκι των 7 παίδων μάθαμε ότι υπήρχαν άνθρωποι που κατέβηκαν από το μονοπάτι της Αρμένης… Γιατί;; η μυρωδιά του νεκρού γαϊδάρου έφυγε?? Ή μήπως ο άτυχος τουρίστας δεν είναι εκεί περιμένοντας να ανέβει στην Οία…
Όταν επιτέλους –λόγω και της ανοργανοσιάς, αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε το εκκλησάκι… και κυρίως στην επιστροφή προς το Αμμούδι, μείναμε έκπληκτοι…Η Άναρχη δόμηση συνεχίζεται ...η πανέμορφη Απάνω Μεριά…καταντάει βορά στα πορτοφόλια του χρήματος…. Οι πλεονέκτες του χρήματος βιάζουν και την Οία με βασικό σκοπό τι ; 10 μέρες με θέα την καλδέρα και το Jacuzzi…. Το’χανε και στον Απόπατο  λέω εγώ…. Ντροπή και Αίσχος… Πρέπει να σοβαρευτούμε! Δεν θα μας αντέξει άλλο η γη της Σαντορίνης όπως την πονάμε...θα ξεσπάσει…με άσχημα αποτελέσματα…..
Πρέπει να γίνει κάτι ώστε να σταματήσει η άναρχη δόμηση στη Σαντορίνη. Η Γενική Πολεοδομική διεύθυνση του Υπουργείου πρέπει να εγκατασταθεί Σαντορίνη και να χτυπάει πρόστιμα το ένα μετά το άλλο… Πρόστιμα και κατεδάφση…μπας και γλυτώσουμε κάτι …Μπας και καταφέρουμε να δουν τίποτα τα παιδιά μας….Μπας και ….






φωτογραφίες: Αρτεμία Αργυρού 


Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...