Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πρώτες μορφές ζωής στον πυθμένα της Σαντορίνης

Η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στον πλανήτη τα τελευταία 10.000 χρόνια ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που κατέστρεψε τον μινωικό πολιτισμό. Στον πυθμένα της υποθαλάσσιας καλδέρας του, σε βάθος 500 μέτρων, εκλύονται ακόμη και σήμερα -σχεδόν 2.500 χρόνια μετά- θερμά ρευστά θερμοκρασίας 220 βαθμών Κελσίου.

Στο εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα κατέληξαν, μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε μια μεγαλόπνοη έρευνα για τη χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων ηφαιστείων στη Σαντορίνη και τη Νίσυρο, προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν αναμένεται να δώσει απαντήσεις σχετικά με την επικινδυνότητα των υποθαλάσσιων ηφαιστείων στον ελλαδικό χώρο.
Πρώτες μορφές ζωής στον πυθμένα της Σαντορίνης
«Το Κολούμπο είναι το πιο ενεργό και το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Ελλάδας. Επίσης, είναι δύσκολο να το παρακολουθείς επειδή είναι υποθαλάσσιο. Τώρα με τις απαραίτητες αναλύσεις θα εκτιμήσουμε τον κίνδυνο», εξηγεί ο κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος ερευνητής του ΙΓΜΕ.
Τα κατευθυνόμενα εξ αποστάσεως υποβρύχια των ερευνητών εντόπισαν στον πυθμένα της καλδέρας βακτήρια, τις πρώτες μορφές ζωής του πλανήτη, επιβεβαιώνοντας τις επιστημονικές θεωρίες που υποστήριζαν ότι η πρώτη ζωή στον κόσμο δημιουργήθηκε υπό ακραίες συνθήκες.
Στο σημείο αυτό, τα θερμά ρευστά, καθώς βγαίνουν από τα έγκατα της γης, αποθέτουν μεταλλικά θειούχα ορυκτά και πολύτιμα μέταλλα, σχηματίζοντας θεαματικές «καμινάδες» από στερεοποιημένο χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο.
«Η υδροθερμική δράση του ηφαιστείου έχει αξία ως προς την οικονομική της πλευρά», εξηγεί ο κ. Βουγιουκαλάκης. «Δεν εννοώ ότι θα ανοίξουμε μεταλλεία στο Κολούμπο, αλλά μπορούμε να αντλήσουμε γνώσεις από τις συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται τα πολύτιμα μέταλλα. Επίσης, τα βακτήρια έχουν ενδιαφέρον για τις βιομηχανίες σχετικά με την παρασκευή φαρμάκων».
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η δεύτερη φάση της έρευνας είχε ως στόχο τη χαρτογράφηση του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, το οποίο έχει μείνει γνωστό για τη μεγάλη έκρηξη του 1650 μ.Χ., τη μόνη έκρηξη σε ιστορικούς χρόνους που προκάλεσε στον ελλαδικό χώρο απώλειες ανθρωπίνων ζωών, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε αριθμό τις 70.
Συνολικά, εκτός από το Κολούμπο -το οποίο συνιστά φυσικό εργαστήρι για τους επιστήμονες- χαρτογραφήθηκαν ακόμη δέκα περιφερειακοί κώνοι, ενώ έγινε δειγματοληψία σε 85 σημεία για ορυκτολογική και πατρολογική μελέτη. Ελήφθησαν δείγματα από τις αποθέσεις των θερμών αερίων, ενώ ερευνήθηκε η υποθαλάσσια περιοχή γύρω από το ηφαίστειο της Νισύρου και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία όλων των ενεργών ρηγμάτων του χώρου.
Η έρευναΣτην έρευνα συμμετείχαν το ΙΓΜΕ, το ΕΛΚΕΘΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Rhode Island των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον γνωστό μελετητή των ωκεανών δρ Μπάλαρντ, ο οποίος ανακάλυψε το ναυάγιο του Τιτανικού. Η υποθαλάσσια έρευνα πραγματοποιήθηκε με τα ωκεανογραφικά πλοία «Αιγαίο», «Endeavor» και «Nautilus» και τα κατευθυνόμενα εξ αποστάσεως υποβρύχια «Ηρακλής» και «Αργος», ενώ χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο των ΗΠΑ και τη National Geographic Society.
Κατερίνα Ροββά

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=41522948

 

Φάβα Σαντορίνης, με αναγνώριση από Ε.Ε.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100082_13/11/2010_422313  

Πρωτοφανής η άνοδος της δημοτικότητάς της
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
Ξανθιά, διάσημη και.. νοστιμότατη, απέκτησε πρόσφατα και ευρωπαϊκή αναγνώριση. Ο λόγος για τη φάβα Σαντορίνης που μόλις πριν από ένα μήνα εντάχθηκε στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα βέβαια έρχεται το πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να προστατεύσουν στην πράξη το μοναδικό προϊόν.
Ο κ. Γιάννης Νομικός είναι ένας από τους ελάχιστους νέους παραγωγούς φάβας στο νησί, ο οποίος μάλιστα καλλιεργεί αρκετά στρέμματα. Για την επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος έχει στήσει ένα μικρό εργαστήριο, ώστε να εξασφαλίσει τη συσκευασία και άρα την αυθεντικότητα της φάβας που πωλείται στην αγορά ως «φάβα Σαντορίνης».
Με το χέρι ψαχουλεύει την περυσινή εσοδεία, που από τον Μάιο «ξεκουράζεται» για τουλάχιστον οκτώ μήνες σε μεγάλα βαρέλια έτσι ώστε να στεγνώσει και να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί. Η αγωνία του τώρα είναι τι θα γίνει φέτος.
Τις επόμενες ημέρες πρέπει να γίνει η σπορά και δεν έχει πέσει σταγόνα βροχής για να μαλακώσει το χώμα και να δεχθεί τους σπόρους. «Ο πατέρας μου έλεγε ότι τη φάβα τη σπέρνουμε του Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκέμβρη. Πρώτα σπέρναμε στα κτήματα που ήταν κοντά στη θάλασσα. Ολα εξαρτώνται βέβαια από τα νερά» λέει ο κ. Νομικός.
«Το μυστικό»«Ποιο είναι το μυστικό για να γίνει καλή σοδειά;» ρωτάω τον κ. Πέτρο Φωστέρη που έχει έρθει στο εργαστήριο για κουβεντούλα. Επέστρεψε στο νησί μετά τη σύνταξη και τώρα καλλιεργεί φάβα για ιδιωτική κατανάλωση. «Οποιο είναι το μυστικό για κάθε σοδειά» με αποστομώνει. «Να έχει το φυτό νερό και φαγητό».
Η φάβα καλλιεργείται εδώ και 3.600 χρόνια στη Σαντορίνη σε λίγα στρέμματα, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας. Κάθε οικογένεια παρήγε τη φάβα της, όπως είχε και το μποστάνι της. Τα ιδιαίτερα χώματα του νησιού, οι κλιματολογικές συνθήκες και, όσο και να φαίνεται παράξενο, η έλλειψη νερού έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ενός μοναδικού προϊόντος.
«Η δική μας είναι χρυσοκίτρινη, θα την ξεχώριζα από το χρώμα ανάμεσα σε χίλιες. Και στη γεύση είναι γλυκιά, καμία σχέση με τις άλλες» μου λέει λίγη ώρα αργότερα στο κατάστημα του συνεταιρισμού θηραϊκών προϊόντων, που έχει εκπληκτική θέα στην καλντέρα, ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ματθαίος Δημόπουλος.
Η ποιότητα και οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής δικαιολογούν, όπως μου εξηγεί, και την υψηλή της τιμή.
«Τα έξοδα καλλιέργειας ανά στρέμμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, φτάνουν τα 700 ευρώ. Χρειάζεται χειρωνακτική εργασία και η παραγωγή είναι μικρή και όχι σταθερή», λέει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες εκμηχάνισης. Μικρά ελαφριά τρακτέρ 25 - 50 ίππων ώστε να μη βουλιάζουν στα χώματα της Σαντορίνης χρησιμοποιούνται στην περιποίηση των χωραφιών. Ομως, ο ο παράγων «φύση» παραμένει πάντα απρόβλεπτος και καθοριστικός.
Ο κ. Γιάννης Νομικός εκφράζει με μεγάλη γλαφυρότητα τους κινδύνους για την παραγωγή. «Τις καλές χρονιές θα μαζέψεις 80 κιλά το στρέμμα. Ομως συχνά η παραγωγή καταστρέφεται.
Η φάβα κινδυνεύει από τα πάντα. Από τα πουλιά που τρώνε τους σπόρους όταν σπέρνεις, από τον αέρα που παίρνει τα λουλούδια πριν δέσουν καρπό, από τη μεγάλη ξηρασία και από έναν ξαφνικό καύσωνα, ακόμα και μια ημέρα πριν από τη συγκομιδή» διηγείται.
Οι παραγωγοί πουλάνε τη φάβα 9 - 10 ευρώ το κιλό. Στο ράφι βέβαια η τιμή συχνά διπλασιάζεται. «Σε αυτό εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, πρέπει να υπάρξει έλεγχος» λέει ο κ. Νομικός.
Αν και τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα της φάβας Σαντορίνης σημείωσε πρωτοφανή άνοδο, από πέρυσι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε πτώση των πωλήσεων.
«Συγκεντρώσαμε τους παραγωγούς που δίνουν τη φάβα στον συνεταιρισμό και δέχθηκαν να ρίξουν την τιμή του κιλού κατά ένα ευρώ. Ετσι έπεσε η τιμή και στην κατανάλωση και αυτό λειτούργησε θετικά» λέει ο κ. Δημόπουλος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η φάβα που πωλείται χύμα.
«Ερχεται ένας έμπορος, παίρνει από ένα παραγωγό 50 κιλά και έπειτα πουλάει στη λαϊκή ένα τόνο. Οι καταναλωτές πρέπει να ξέρουν ότι “Φάβα Σαντορίνης” με δύο ευρώ απλώς δεν υπάρχει», προσθέτει.
Χρυσή ευκαιρία για το νησίΗ φάβα σε διάφορες μαγειρικές εκδοχές δεν λείπει τα τελευταία χρόνια από τον κατάλογο κανενός «γκουρμέ» εστιατορίου της πρωτεύουσας. Και βέβαια πάντα πρόκειται για «φάβα Σαντορίνης».
Στο νησί καλλιεργήθηκαν το 2010 1.680 στρέμματα με φάβα από 195 παραγωγούς, αλλά η παραγωγή ήταν πολύ πεσμένη.
Το 2009 καλλιεργήθηκαν 1.475 στρέμματα και το 2008, 960 στρέμματα. Είναι φανερό ότι το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια της φάβας αυξάνεται.
Ωστόσο η παραγωγή δεν φτάνει για να καλύψει ούτε την εσωτερική ζήτηση. Μετά την ένταξη του προϊόντος στον κατάλογο των ΠΟΠ, η φάβα Σαντορίνης είναι και αναγνωρισμένα πλέον μοναδική. Πρέπει να παράγεται με συγκεκριμένο τρόπο, από το φυτό Lthyrus clymenum L. της οικογένειας των ψυχανθών, από πιστοποιημένα αγροτεμάχια, μόνο στη Σαντορίνη και να αλέθεται από πιστοποιημένους μύλους.
Πολλοί στο νησί μιλούν για μία χρυσή ευκαιρία η φάβα Σαντορίνης να αποκτήσει τη φήμη ενός εξαιρετικού προϊόντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο και να έχει το ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά χρειάζεται προσπάθεια και έλεγχος. «Για αρχή, να σταματήσει εντελώς η διάθεση χύμα προϊόντος» λέει ο κ. Νομικός. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι όταν πριν από πέντε χρόνια ο συνεταιρισμός αποφάσισε να συσκευάσει τη φάβα ήταν μια κίνηση που θεωρήθηκε κυριολεκτικά επανάσταση...

Συνδέοντας το παρελθόν...





Pottery Conservation Laboratory


Έχω εντυπωσιαστεί από αυτά που είδα στο εργαστήριο κεραμικής στον Προϊστορικό Οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης... Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο από όλα, όμως, ήταν μία πρόχους με ανάγλυφες αναπαραστάσεις σταφυλιών... Δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο από αυτή την χρονική περίοδο...


Piecing Together the Past

Η δουλειά του συντηρητή κεραμικής δεν είναι εύκολη... Χρειάζεται πάρα πολύ υπομονή, επιμονή και φαντασία... Το αποτέλεσμα, όμως, σε κάνει να νοιώθεις υπέροχα...


Pottery Conservator

"Ο Συντηρητής υποχρεούται να σεβαστεί την αισθητική, την ιστορική, την υλική και δομική αρτιότητα των αντικειμένων τα οποία αναλαμβάνει να συντηρήσει." (Άρθρο 6, Κώδικας Δεοντολογίας Επαγγέλματος Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης)


Fresco Conservator

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν μιλάμε για την συντήρηση των τοιχογραφιών...
 
 
Υ.Γ΄. kallistorwntas πάντα μ έπιανε συγκίνηση όταν μπορούσα ναδω τέτοιου είδους φωτογραφίες....εσωτερικά του Ακρωτηρίου....μπράβο Κλέαρχε!!

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στο Μπελλώνιο Ιδρυμα της Σαντορίνης

http://kykladesnews.gr/politismos/42-politismoscategory/57721-2010-11-12-09-31-01.html

Ανάμεσα σε πέτρες που άλλοτε πρασινίζουν, άλλοτε γίνονται μαύρες - αποχρώσεις του μαύρου στο φως του Ηλιου, στο φως της Σελήνης, σε λευκό παντού, με τις όψεις του θείου ή του απόλυτου, σε χρώματα όπου τα σπαρτά - σταφύλια ή φρούτα και εξωτικά προϊόντα, η Σαντορίνη υποδέχεται τους επισκέπτες της.

Στην άκρη του χάους τα χτισμένα σπίτια και τα ξενοδοχεία προκαλούν ίλιγγο που χάνεται πάνω απ' τη θάλασσα. Ο άνεμος των Κυκλάδων σε υπνωτίζει και νομίζεις πως βρίσκεσαι σε μια υπερκόσμια Βενετία, σε μια Βαβέλ του Παραδείσου. Σ' ένα νησί που επιπλέει στους σεισμούς. Στην καταστροφή.

Κάτω από τα φωτογραφικά πορτρέτα των αδελφών Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια, στα Φηρά, στο Μπελλώνειο Ιδρυμα, συνάντησα τους γιους τού Ευάγγελου, Νίκο και Γιάννη. Η έκθεση Οψεις του Λευκού, που οργάνωσε η Ιρις Κρητικού, με 58 Ελληνες ζωγράφους, γλύπτες, βίντεο, είχε γεμίσει το νησί τέχνη και αρμονία. Η Ειρήνη Μπελλώνια μού έδειξε τους χώρους του Ιδρύματος. Τη Βιβλιοθήκη που στεγάζει 35.000 βιβλία. Είναι η μόνη βιβλιοθήκη της Σαντορίνης με δανειστικό τμήμα - 2.500 μέλη· την αίθουσα διαλέξεων και θεάτρου, όπου τώρα υπάρχει η έκθεση ζωγραφικής, τα δύο δωμάτια φιλοξενίας.

Ολα ξεκίνησαν το 1994 και για τα παιδιά, τα σχολεία της Σαντορίνης· προστίθενται, αγοράζονται, χαρίζονται νέα βιβλία, απ' όλες τις κατηγορίες, και λειτουργεί όλο τον χρόνο με δύο υπαλλήλους. Ολες οι εκδηλώσεις -δημοτικές, σχολικές, διαφόρων συλλόγων- στεγάζονται στο Μπελλώνειο Ιδρυμα. Η Σαντορίνη ποτέ δεν ησυχάζει. Εχει 10.000 μόνιμους κατοίκους, 5 Δημοτικά σχολεία και 3 Γυμνάσια - Λύκεια.

Το Ιδρυμα έχει φιλοξενήσει, από τότε που δημιουργήθηκε, εκθέσεις εικαστικών των Ανδρέου, Χριστοφόρου Ασιμή, Δημήτρη Δαρζέντα, Οπης Ζούνη, Ζωής Αλαφούζου, χαρακτικά του Μόραλη κ.ά. Βραδιές λόγου, λογοτεχνίας.

Τα δύο αδέλφια που έκαναν αυτό το δώρο στη γενέθλια γη έχουν φύγει στον Σείριο, οι γιοι τους, οι χορηγοί - κι αυτοί από τη Σαντορίνη, οι κάτοικοι στηρίζουν αυτό το λαμπρό κτίσμα στο κέντρο των Φηρών.

Καθώς κατεβαίνω τα σκαλιά να φύγω, θυμάμαι -από τον Τύπο της εποχής- τον Ευάγγελο Μπελλώνια να υποδέχεται στα σκαλιά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο διαγνωστικό κέντρο «Υγεία», από τους πρωτεργάτες ίδρυσής του -με τη λευκή στολή του ιατρού - παθολόγος. Και να ξέρει, μόνον αυτός, όλα τα μυστικά του. Από το 1974.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

H τοιχογραφία της Άνοιξης ( Ακρωτήρι Σαντορίνης)

Η τοιχογραφία της Άνοιξης είναι τοιχογραφία, η οποία κοσμούσε τον νότιο, τον δυτικό και τον βόρειο τοίχο του δωματίου Δ2 στο Συγκρότημα Δ του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου, σχηματίζοντας ένα ενιαίο σύνολο που έφτανε έως το δάπεδο. Ο τέταρτος τοίχος του δωματίου είχε πόρτα και διπλό παράθυρο. Είναι η μοναδική τοιχογραφία του Ακρωτηρίου που βρέθηκε ολόκληρη στην θέση της. Υμνεί τον ερχομό της Άνοιξης και πιθανότατα ο χώρος, στον οποίο βρέθηκε, ήταν χώρος ιερός, κάτι στο οποίο συνηγορεί και το γεγονός ότι έξω από αυτό, προς στην ανατολή, βρέθηκαν σκεύη ιεράς σημασίας Θεωρείται ότι ο ίδιος ζωγράφος φιλοτέχνησε και τις Κροκοσυλλέκτριες.
Η τοιχογραφία της Άνοιξης[1 βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και έχει αριθμό ευρετηρίου ΒΕ 1974.29.
Στην τοιχογραφία της Άνοιξης εικονίζεται το βραχώδες τοπίο της Στρογγύλης (Σαντορίνη), πριν την Μινωική έκρηξη. Τα βράχια έχουν απροσδόκητα σχήματα και παρουσιάζονται σε τρία χρώματα: κίτρινα, κόκκινα και μπλε, το οποίο θεωρείται ότι δηλώνει την ηφαιστειακή τους προέλευση.
Στις κορυφές και στις πλαγιές των βουνών έχουν ζωγραφιστεί ερυθροί ανθισμένοι ή μισοανοιγμένοι κρίνοι με χρυσοκίτρινους μίσχους και στήμονες. Οι κρίνοι φύονται ανά τρεις. Θεωρείται ότι οι κρίνοι είναι της ποικιλίας Lilium Chalcedonicum (κόκκινος κρίνος), η οποία είναι κοινή στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Υπάρχει, πάντως, και η άποψη ότι τα κρίνα είναι Pancratium Maritimum L. (κρίνος της θάλασσας), τα οποία φυτρώνουν ακόμα στην Σαντορίνη τα καλοκαίρια. Τα κρίνα αυτής της ποικιλίας είναι λευκά, αλλά θεωρείται ότι ο ζωγράφος τα απέδωσε με κόκκινο χρώμα για να ξεχωρίζουν από το λευκό φόντο.
Τα στελέχη των κρίνων απεικονίζονται να κάμπτονται στις κορυφές των βράχων εξαιτίας του ανέμου και στις πλαγιές εξαιτίας της επίδρασης της βαρύτητας.
Στον ουρανό ερωτοτροπούν δύο ζευγάρια από τα συνολικά επτά χελιδόνια Hirundo Rustica της τοιχογραφίας: δύο χελιδόνια ερωτοτροπούν στον βόρειο τοίχο, δύο στον δυτικό, καθώς ένα πετάει προς το μέρος τους, ενώ στο νότιο δύο πετάνε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από το ζευγάρι του δυτικού τοίχου, το ένα χελιδόνι πετάει κανονικά, ενώ το άλλο ανάστροφα. Παρότι γενικά είναι αποδεκτό ότι τα δύο ζεύγη χελιδονιών ερωτοτροπούν, κάτι που συνάδει και με το ύφος και το θέμα της τοιχογραφίας, έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι είναι αρσενικά χελιδόνια που μάχονται για κυριαρχία.
Στο πάνω τμήμα του δωματίου υπάρχει ράφι. Στο βόρειο τοίχο υπάρχει μικρή θυρίδα επικοινωνίας πρός άλλο χώρο. Το πάνω μέρος των τοίχων είναι ζωηρό κόκκινο.τω

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Προσπάθεια πολιτικού σχολιασμού των Δημοτικών –Περιφερειακών Εκλογών στη Σαντορίνη ( 2010)

Στις πρώτες Περιφερειακές –Δημοτικές εκλογές στις Κυκλάδες, και στη Σαντορίνη,  με το νέο σύστημα διοίκησης Καλλικράτη, παρατηρήθηκαν πάρα πολλές πτυχές άκρως σημαντικές. Φυσικά η καταγραφή των στοιχείων  θα γίνει σε δύο βάσεις:Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –Δήμο Σαντορίνης.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η «αποχώρηση» του νυν Νομάρχη Κυκλάδων από το πολιτικό σκηνικό οδήγησε σε μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Ο Δημήτρης Μπαϊλας, θεωρείται και όχι αδίκως πολύ ισχυρό χαρτί τόσο για το κυβερνόν κόμμα, όσο και για τις Κυκλάδες εν γένει. Η απομάκρυνσή του, για να μην γελιόμαστε,  από τη θέση του Υποψήφιου Χωρικού Περιφερειάρχη Κυκλάδων καθώς και διάφορα περιστατικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ίσως αποδειχθουν  ιδιαίτερο πλήγμα για την Κυβέρνηση. Παράλληλα όμως, αναρωτιέμαι τελικά οι επιλογές για τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους , ας πούμε για π.χ. την μέχρι τώρα Επαρχία Θήρας, πώς προήλθαν, και τελικά ποιος ήταν ο σκοπός και για τα δύο μεγάλα κόμματα; Να εκλεγούν όσοι περισσότεροι γίνεται ώστε η παράταξή μας να κερδίσει ή να εκλεγούν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τη δυναμική ναν εκπροσωπήσουν, στηρίξουν, σε μια τόσο μεγάλη περιφερειακή ενότητα όπως θα είναι πια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, νησιά όπως η Θηρασιά, ή η Ανάφη. Αν ισχύει το πρώτο, φοβάμαι ότι θα φανεί από τις πρώτες κιολας συνεδριάσεις της Νέας Περιφερειακής δομής, ..... θα υπερισχύει το «τι είχαμε τι χάσαμε῾
Αν ισχύει το δεύτερο τότε τα δύο μεγάλα κόμματα όφειλαν να στηρίξουν τέτοιες προσωπικότητες που και οι Κυκλάδες και η Επαρχία Θήρας έχει…….  Από τα αποτελέσματα πάντως φάνηκε ότι υπερισχύει το πρώτο……… Αναρωτιέμαι και πάλι……. Οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί με κάποιο τρόπο για το τι σημαίνει να εκπροσωπείς το νησί σου κ.ο.κ. ή απλά ……είδαν φως καιμπήκαν…….
Δεν θα ήθελα ακόμα να προβω σε ονοματολογία,  γιατί περιμένω την τελική   σταυροδοσία όλων των νησιών για την Περιφέρεια έτσι ώστε να μπορώ να κάνω ένα βήμα παραπάνω στην ανάλυση……..
Στην πράξη όμως διαφαίνεται περίτρανα ότι τα δύο μεγάλα κόμματα στην περιφέρεια ενδιαφερόντουσαν για το ποιο θα είναι κυρίαρχο και μόνο και όχι για το ποιός από τις παρατάξεις τους μπορεί να εκφραστεί, και υποστηρίξει οτιδήποτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Και τώρα τα του Δήμου: Η αλλιώς Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο. Θέλω να τονίσω εκ των προτέρων ότι δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν από όσα θα αναφέρω παραπάνω απλά θα προσπαθήσω με απόλυτη ψυχραιμία να εκφράσω μια θέση διαφορετική.
Όπως σας έχω ήδη αναφέρει, νέος Δήμαρχος Σαντορίνης για τα επόμενα 3 ½ χρόνια θα είναι ο κ. Νίκος Ζώρζος  του οποίου η ομάδα του kallistorwntas καθώς και ΄΄ολοι οι Σαντορινιοί του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.  Θα μου επιτρέψει όμως και ο νέος Δήμαρχος του νέου Δήμου Σαντορίνης ( Θήρας –Οίας –Θηρασίας) να παραθέσω κάποια στοιχεία τα οποία έχω εντοπίσει :

Η τόσο μεγάλη επιτυχία του Νίκου Ζώρζου στην πράξη από πού οφείλεται; Από το ότι έπεισε τόσο πολύ κόσμο μέσα σε ένα μήνα ώστε να εκλεγεί με το συντριπτικό ποσοστό του 68.5 % και 18 έδρες ενώ ο Αντώνης Σιγάλας να λάβει 25, 4 και 7 έδρες?? Μου φαίνεται παράλογο. Ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έβγαινε ο Νίκος Ζώρζος σαν νέος δήμαρχος άλλα όχι με τόση μεγάλη διαφορα. Ήταν σχεδόν βέβαιο λόγω των πολιτικών αναλυσέων λόγω της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης και μέχρι εκει, καθώς και για την παρουσία του την προεκλογική. Από την άλλη όμως η απίστευτη διαφορά αυτή οφείλεται και στον αντίπαλο. Δεν υποτιμάω τον Αντώνη Σιγάλα, αλλά η πολιτική κατάσταση, η πολιτική του θέση αλλά η Κομματική «λειτουργία» οδήγησαν στην τόσο μεγάλη διαφορά από τον Νίκο Ζώρζο. Αλήθεια, πόσο καιρό πριν  γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη τρίτου δημοτικού φορέα; ( ο 2ος ήταν η κ. Αργυρού), σαν το αντίπαλο δέος του Νίκου Ζώρζου. Γιατί  υπήρχαν τόσες μα τόσες συζητήσεις προεκτάσεις κ.ο.κ. για το αν και ποιος θα ηγηθεί της αντίπαλης δημοτικής δύναμης ; Γιατί ενώ είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων διάφορες προτάσεις και αφού βλέπανε ότι δεν ευδοκιμούν δεν αποφάσιζαν να κατεβάσουν ένα ισχυρό χαρτί ή στην πράξη να μην κατέβουν; Γιατί δεν επιζητούσε ο Νίκος Ζώρζος έντονα την ύπαρξη αντίπαλου υποψηφίου δημάρχου έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες της Σαντορίνης να κρίνουν στην πράξη  τα λεγόμενα και των τριών υποψηφίων δημάρχων και όχι τα λεγόμενα των δύο και ίσως κάποιας τρίτης πολιτικής παράταξης. Γιατι υπήρχε αυτό το ανακάτεμα στην τράπουλα με βασικό σκοπό τη θέση και μόνο αυτή !!!!!!!Ποιά είδους αντιπολίτευση θα υπάρξει στο Νέο Δήμαρχο ( κ. Ζώρζο εφαλτήριο μιας σωστής διοίκησης πρέπει να είναι και μία χρηστή αντιποολίτευση.) όταν 2 πολιτικοί φορείς που στηρίζονταν και από κόμμα ( αν και πολυσυλλεκτικοί) πήραν τέτοια ποσοστα To ποσοστό της κ. Αργυρού θεωρείται επίσης αξιοπρόσεχτο πολιτικά!!! !!! Ντρέπομαι που το λέω αλλα όσα χρόνια παρακολουθώ τα δημοτικά συμβούλια μόνο τα 500 ευρώ που θα πάρουν σαν πρόστιμα τους ενδιαφέρει και γι αυτό χαλάνε περισσότερη ώρα.
Γιατί επιτέλους δεν έγινε κατανοητό το γεγονός ότι με τον «Καλλικράτη» έπρεπε να αλλάξει η νοοτροπία σε πολλούς για την πολιτική κατάσταση της Σαντορίνης!!! Η Σαντορίνη ήθελε έναν σωστό πολιτικό προεκλογικό αγώνα που μόνο αυτόν δεν είχε!!!!! Σ αυτό βέβαια ευθύνεται και το γεγονός της νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο έπρεπε ο κάθε υποψήφιος να εκτεθεί μόνο μία φορά στα Μ.Μ.Ε. Όφειλαν και οι 3 Συνδυασμοί να είναι έτοιμοι το λιγότερο 2 μήνες πριν και όσοι είχαν ετοιμαστεί να επιζητάνε την προετοιμασία των άλλων …….. Το βασικότερο όλων οι 2 συνδυασμοί της νέας αντιπολίτευσης πια θα έπρεπε να έχουν έτοιμους υποψηφίους και για τα τοπικά συμβούλια ( ή όπως αλλιώς θα λέγονται) . Θεωρώ ότι η νίκη του Νίκου Ζώρζου οφείλεται σε όλα τα πλεονεκτήματα που είχε αλλά η αυτοκυριαρχία του οφείλεται στην μη σωστή ύπαρξη κυρίως του 2ου βασικού πυλώνα …….
Από την άλλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός της ιδιαίτερα σημαντικής θέσης 2 νέων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων από αντίπαλες παρατάξεις από την Οία ( αναφέρομαι στους Γιώργο Βαρβαρήγο και Νϊκο Παγώνη οι οποίοι απέδειξαν  με τον τρόπο τους και τη στάση τους τη διαφορετική αντίληψη ……Αλλιώς δεν θα μπορούσε να εξηγηθεί το ποσοστό των 2 600 περίπου ψήφων του Γιώργου Βαρβαρήγου σε όλο το νήσι και 1400 του Νίκου Παγώνη…… ίσως αυτό λέει πολλά για το αύριο του τόπου…… Επιτρέψτε μου να συγχαρώ και μερικούς πλειοψηφίσαντες   συμβούλους στα τοπικά συμβούλια τους οποίους τυγχαίνει να γνωρίζω προσωπικά. Αναφέρομαι στους Τάσο Μελιχούρτη Φηρα, Μαριάννα Πελέκη Επισκοπή Γωνιάς, Μαρκέλλα Πιτσικάλη Μεγάλοχωριο, Συρίγου Μαρκέλλα Μεσαριά ( αχ κ. Μαρκέλλα……) οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα ενισχύσουν κατά πολύ την έννοια της τοπικής κοινότητας και θα συμβάλλουν ώστε να ξεπεραστουν τα προβλήματα των χωριών.. Συγχωρέστε με για τους άλλους αλλά δεν τους γνωρίζω προσωπικά.
Εκτός των άλλων εντύπωση μου κάνει και το ποσοστό της αποχής στη Σαντορίνης. Φθάνει γύρω στο 30 % και θα ταν ιδιαίτερα σημαντικό αν γινόταν μια έρευνα κοινής γνώμης από την οποία θα ενημερωνόμασταν τους λόγους αποχής. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι και ο οικονομικός μιας και πολλοί Σαντορινιοί που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα κάτω δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν μιας και το ταξίδι Αθήνα –Σαντορίνη θα τους ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω εκ νέου ότι δεν  ήθελα με τα σχόλια μου αυτά να προσβάλλω κανέναν, απλά όντας φύση και θέση πολιτικό όν, ήθελα να μου επιτρέψετε να εκφράσω κάποια διαφορετική άποψη.
Εύχομαι ολόψυχα όπως ο νέος Δήμαρχος Θήρας καθώς και οινέοι δημοτικοί Σύμβουλοι  ανασκουμπωθούν, αφήσουν τις πολιτικές ( α) διαφοροποιήσεις και αναδείξουν, προβάλλουν, τη Σαντορίνη όχι μόνο σαν τουριστικός προορισμός. Αναδείξουν την ιστορία του νησιού στους κατοίκους και τους επισκέπτες, Σεβαστούν την ιστορία του νησιού, καθαρίσουν το νησί, και αναδείξουν τον πολιτισμικό πλούτό του…………
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε σχόλιο πάνω στην ανάρτηση αυτή


Σταυροδοσία υποψηφίων  Δημοτικών Συμβούλων εδώ  ( Και η Οία)
Σταυροδοσία υποψηφίων Περιφερειακών συμβούλών εδώ

Ποιοί Εκλέγονται σε Δήμο - Περιφέρεια από τη Σαντορίνη

Ειλικρινά μένω εντυπωσιαμένος από τη σταυροδοσία έτσι όπως ανακοινώθηκε μέσα από τη σελίδα www.neasantorinis.gr Μπορείτε να δείτε τους σταυρούς προτίμησης στο Δημο Θήρας εδώ καθώς και τους σταυρούς Προτίμησης για την Περιφέρεια εδώ  

Ως προς το θέμα της τελικής αναφοράς νέων δημοτικών συμβουλών και περιφερειακών περιμένουμε..........

Επιτρέψτε μου μόνο να τονίσω ένα μόνο στοιχείο: ο κ. Γιώργος Βαρβαρήγος έλαβε 2.500 περίπου ψήφους   απ΄όλο το νησί!!!!  ΑΥτό λέει πολλά............ και κατατάσσεται δεύτερος μετά το συνολικό αριθμό ψηφισάντων χεχεχε......

Θα τα ξαναπουμε στα συγκεντρωτικα!!

Τσαμπουνιστές Σαντορινιές Καλημέρες

Τσαμπουνα Ακρωτηριανή από τον Γιάννη Πανταζή και τον Νεκτάριο Αλεφραγκή στο πανηγύρι του Ταξιάρχη χθες το απόγευμα στο Ακρωτήρι.... Αρχίζει η ανάλυση των εκλογών με τσαμπουνιστούς σκοπούς....... Απλές έννοιες: Τσαμπούνα...... Υπόσκαφο.....Γιορτή.... Πανηγύρι..... Ξεβάρεση από τις έγνοιες......

Νέος Δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος -Ανασστάσιος Ζώρζος

Με  ενσωμάτωση 94.4%, Νέος Δήμαρχος του Νέου Δήμου Σαντορίνης ο Νίκος Αναστάσιος Ζώρζος με 68, 8% και έδρες 17 , Αντώνης Σιγάλας 25.4%, 7 έδρες, Μαρία Αργυρού 6% 2 έδρες!! Μόλις λάβω τα οριστικά αποτελέσματα σε όλη τη Σαντορίνη -Θηρασιά, τότε θα υπάρξει και πολιτική ανάλυση των ευρημάτων. Μέχρι τότε Καλη επιτυχία στο Νέο Δήμαρχο για το καλό της Σαντορίνης και μόνο!!!

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (Θήρας) το 1707

http://arkoleon.blogspot.com/2010/11/1707.html
 
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ του ΙΗ' αιώνα το ηφαίστειο της Σαντορίνης αφυπνίζεται και πάλι. Πενήντα εφτά χρόνια μετά την έκρηξη του 1650 μια καινούργια γεωλογική αναστάτωση σημειώθηκε στην καλδέρα της Θήρας. Την έκρηξη του 1707, πού δημιούργησε τη νησίδα Νέα Καμένη, παρακολούθησε και περιγράφει με 
δραματικές λεπτομέρειες και ημερολογιακό συναρπαστικό ύφος, ακριβώς όπως ό Πλίνιος την έκρηξη του Βεζούβιου, ένας 'Ιησουίτης μισσιονάριος περιηγητής εγκατεστημένος στη Σαντορίνη, ό πατήρ Tarillon, σε μια έκθεση προς τούς προϊσταμένους του.

Στις 23 Μαΐου 1707 είδε να βγαίνει από τη θάλασσα ένα καινούργιο νησί, ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Καμένη, κάπου τριάντα μίλια από τη Σαντορίνη.

«Πέντε μέρες πριν, στις 18 Μαΐου, δυο μικρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στο νησί. Δεν έδωσε ωστόσο κανείς προσοχή. Φαίνεται πώς από κείνη τη στιγμή άρχισε να αναδύεται το νησί στα βάθη της θάλασσας και να ανεβαίνει στην επιφάνεια των νερών. Όπως και νάχη το πράγμα, οι ναυτικοί βλέποντας εκείνο το πρωί να ξεμυτίζουν οι κορφές του νησιού πάνω από τα κύματα, φαντάσθηκαν πώς ήταν απομεινάρια από νυχτερινό ναυάγιο. Μπήκαν λοιπόν στα πλεούμενα και έσπευσαν επί τόπου να μαζέψουν τα λείψανα του «καραβιού». 'Αλλά αντί να βρουν ναυάγιο έπεσαν πάνω σε βράχους. Έντρομοι οι Σαντορινιοί γύρισαν γρήγορα γρήγορα στο νησί και διηγήθηκαν το παράξενο φαινόμενο πού είδαν».

Πανικός απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Σαντορίνη. Οι κάτοικοι αλλοπαρμένοι ζούσαν στιγμές αγωνίας περιμένοντας εκρήξεις και καταποντισμούς. Πέρασαν όμως τρεις μέρες και καμιά συμφορά δεν έγινε. Τότε μερικοί θαρραλέοι Σαντορινιοί αποφάσισαν να ζυγώσουν και να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Γύρισαν γύρω γύρω με τις βάρκες τους μελετώντας προσεχτικά το καθετί. Έπειτα, βλέποντας πώς δεν υπήρχε κίνδυνος, ζύγωσαν ακόμα πιο κοντά και πάτησαν στην πρωτοφανέρωτη στεριά. Από περιέργεια πέρασαν από βράχο σε βράχο και διαπίστωσαν πώς βρίσκονταν πάνω σε μια άσπρη λιθόμαζα πού κοβόταν σαν ψωμί. Μάλιστα έμοιαζε τόσο πολύ στο χρώμα, στη σύσταση και στη γεύση ακόμα, πού μερικοί έλεγαν πώς ήταν κριθαρόψωμο. To καλύτερο ωστόσο εύρημα ήταν τα αναρίθμητα στρείδια, πού 
κολλημένα πάνω στους βράχους, αποτελούσαν κάτι πολύ σπάνιο στη Σαντορίνη. Βάλθηκαν λοιπόν όλοι να μαζεύουν όσα περισσότερα μπορούσαν.

«Ξαφνικά ένοιωσαν να σαλεύουν οι βράχοι κι' όλα να τρέμουν κάτω από τα πόδια τους. Έντρομοι, παράτησαν το νησόπουλο και πήδηξαν στις βάρκες τους. Αυτή ή δόνηση ήταν απλούστατα μια ανεπαίσθητη κίνηση του νησιού, πού μεγάλωνε. Μέσα σε λίγες μέρες απόκτησε δώδεκα μέτρα φάρδος και έξη ύψος.
«'Ωστόσο το νησάκι δεν μεγάλωνε κανονικά ούτε ομοιόμορφα. Πολλές φορές κατέβαινε και μίκραινε σ' ένα σημείο ενώ σε άλλο φούσκωνε κι' άπλωνε. Μια μέρα πρόβαλε ένας πελώριος βράχος στη μέση ακριβώς της ξέρας και υψώθηκε κάπου 15 μέτρα. Τον παρατηρούσα με προσοχή τέσσερες μέρες. Ξαφνικά ξαναβούλιαξε στη θάλασσα και χάθηκε. Άλλοι όμως βράχοι, αφού βούλιαζαν μερικές μέρες, έβγαιναν και ξανάβγαιναν από τα νερά και τελικά στέριωναν. Όλοι αυτοί οι κλυδωνισμοί συγκλόνιζαν τη Μικρή Καμένη. Μια βαθιά ρωγμή φάνηκε για πρώτη φορά στην κορφή της.

»Στο μεταξύ ή θάλασσα του κόλπου άλλαζε αδιάκοπα χρώματα. Από ζωηρή πράσινη γινόταν κοκκινωπή κι' ύστερα ανοιχτοκίτρινη. Μια βαριά μυρουδιά ανέβαινε από τα βάθη των νερών.» Στις 16 'Ιουλίου φάνηκε για πρώτη φορά να βγαίνει καπνός από το καινούργιο νησί. 'Αλλά όχι από το ορατό τμήμα του. Ό καπνός τιναζόταν από ένα κομπολόι μαύρους βράχους πού είχαν αναδυθεί στο σημείο όπου ή θάλασσα ήταν ως τότε άπατη. 'Από αυτούς τούς βράχους σχηματίσθηκαν δυό χωριστά νησόπουλα. Το ένα ώνομάσθηκε 'Ασπρονήσι και το άλλο Μαυρονήσι, από το χρώμα τους. Σε λίγο ωστόσο ενώθηκαν και οι μαύροι βράχοι έγιναν το κέντρο του νησιού. Πυκνός και άσπρουδερός καπνός ανέβαινε αδιάκοπα.»Τη νύχτα της 19 προς τις 20 Ιουλίου, από το κέντρο αυτού τού καπνού ξεπήδησαν φλόγες. Οι Σαντορινιοί του Σκάρου πανικοβλήθηκαν. Τα σπίτια ήταν χτισμένα σε απόσταση μισής λεύγας και το κάστρο κρεμόταν μετέωρο πάνω σε κάθετους γκρεμούς πού κατέληγαν στη θάλασσα. Περίμεναν ν' ανατιναχθούν από στιγμή σε στιγμή από τη φωτιά πού άπλωνε σίγουρα τα πλοκάμια της και στα έγκατα του δικού τους βράχου. Αποφάσισαν λοιπόν να παρατήσουν το κάστρο, και με τα υπάρχοντά τους να φύγουν σ' άλλο νησί ή σε μια άλλη γωνιά της Σαντορίνης.»

Οι Τούρκοι πού βρίσκονταν εκείνες τις μέρες στο νησί για να συγκεντρώσουν τούς φόρους είχαν κατατρομοκρατηθή. Ξέφρενοι μπροστά στο θέαμα της φωτιάς πού ανέβαινε από τα σπλάχνα της θάλασσας έξώρκιζαν τον κόσμο να αρχίσει δεήσεις στο Θεό και καλούσαν τα παιδιά να βγούν στους δρόμους και να φωνάζουν «(Κύριε Έλέησον». Γιατί, όπως έλεγαν, τα 
αθώα παιδιά δεν είχαν βλαστημήσει ακόμα το Θεό όπως οι μεγάλοι, ήταν αγνά και ή δέηση τους μπορούσε να κατασιγάσει τη θεϊκή οργή.»

Ωστόσο ή φωτιά δεν ήταν ακόμα τίποτα γιατί έβγαινε από ένα μονάχα σημείο του Μαυρονησιού και δεν διακρινόταν διόλου την ημέρα.» Το Άσπρονήσι φαινόταν ήσυχο: ούτε καπνοί ούτε φωτιά. Το άλλο όμως όλο και μεγάλωνε. Κάθε μέρα έβλεπες να προβάλλουν πελώριοι βράχοι. Έτσι το νησί γινόταν πότε μακρύτερο πότε φαρδύτερο, οι βράχοι άλλοτε έσμιγαν με τον κύριο όγκο του νησιού και άλλοτε χώριζαν κι' αλάργευαν. Μέσα σε ένα μήνα έγιναν τέσσερα μαυρονήσια. Ύστερα έσμιξαν ξαφνικά κι' έγιναν όλα μια μάζα.»

Οι καπνοί πύκνωναν ολοένα και καθώς επικρατούσε άπνοια, ανέβαιναν ψηλά, έτσι πού διακρίνονταν από την Κρήτη, τη Νάξο και άλλα μακρινά νησιά. Τη νύχτα ανέβαινε μια φλεγόμενη στήλη και στη θάλασσα γύρω επέπλεε ένας αφρός, αλλού κοκκινωπός κι' αλλού υποκίτρινος. Ή καπνούρα απλώθηκε ύστερα και τύλιξε ολόκληρη τη Σαντορίνη. Οι κάτοικοι πνίγονταν, αγκομαχούσαν και για να περιορίσουν τη φοβερή δυσωδία έκαιγαν λιβάνια και άναβαν φωτιές στους δρόμους. Αυτό ωστόσο δεν κράτησε παρά δυο μέρες μονάχα. Φύσηξε μια δυνατή σοροκάδα και σκόρπισε τον καπνό.

'Αλλά στο μεταξύ είχε περάσει πάνω από τ' αμπέλια κι' έκαψε τα σταφύλια, πού είχαν κιόλας αρχίσει να ωριμάζουν. 'Ασημικά και χαλκώματα άλλαζαν χρώματα από την καπνούρα, θάμπωναν. Και οι άνθρωποι πάθαιναν ημικρανίες και εμετούς. Στα μεταξύ το άσπρο νησί χαμήλωσε ξαφνικά κάπου τρία μέτρα.» Στις 31 'Ιουλίου ή θάλασσα άρχισε να κοχλάζει σε δυο κυκλικά σημεία, 9 και 18 μέτρα από το μαύρο νησί. Σ' αυτά τα δύο σημεία το νερό καιγόταν σαν λάδι στη φωτιά. Ό βρασμός κράτησε ένα μήνα. Νύχτα μέρα ψόφια ψάρια ξενέριζαν στη στεριά.» Στην 1 Αυγούστου ακούστηκε ένας βαθύς, υπόκωφος βρόντος, λες και χτυπούσαν πολλά κανόνια μαζί κάπου μακριά.

Και σε λίγο δυο φλόγες τινάχτηκαν από το υποθαλάσσιο καμίνι, υψώθηκαν κατακόρυφα κι' έσβησαν.»Στις 17 Αυγούστου πίδακες πυριφλεγείς ξεπηδούσαν από το νησί και ή θάλασσα γύρω κάπνιζε και κόχλαζε αφρίζοντας. 'Από εξήντα και πάνω στόματα ξεχυνόταν φωτιά. Ή θάλασσα ήταν ακόμα σκεπασμένη με κείνο τον κοκκινωπό αφρό πού ανάδινε μπόχα αβάσταχτη.» Κάθε νύχτα, ύστερα από τούς συνηθισμένους υπόκωφους βρυχηθμούς, έβλεπες να ξεπηδούν από τα έγκατα της θάλασσας γλώσσες πύρινες απαστράπτουσες, με εκατομμύρια φώτα πού ανέβαιναν μεσούρανα κι' ύστερα ξανάπεφταν, ίδια βροχή αστεριών πάνω στο νησί πού φεγγοβολούσε ολόκληρο. Μέσα σ' αυτό το πύρινο παιγνίδι ένα παράξενο φαινόμενο ήρθε να συνταράξη τούς κατοίκους. Καθώς φτεροκοπούσαν στον αέρα οι φωτιές, ξαφνικά ξεχώρισε μια πύρινη γλώσσα και, μακρόσυρτη, υψώθηκε και στάθηκε κάμποσο 
ακίνητη πάνω στο κάστρο του Σκάρου. Κι' ενώ σφιγγόταν ή ψυχή των Σαντορινιών γι' αυτό το κακό σημάδι, ή γλώσσα της φωτιάς, τινάχτηκε ψηλά και χάθηκε μέσα στα σύννεφα.

Στις 26 Αυγούστου 1707 έφθασε στα νερά της Σαντορίνης ο Γάλλος περιηγητής La Mo tray. Την προηγούμενη νύχτα, ενώ βρισκόταν το καράβι του έξω από τη Νάξο, άκουγε βρόντους σαν κανονιές ή σαν αστροπελέκια και ένα μουγκρητό όπως τις ώρες πού αγριεύει το θαλασσινό μπουρίνι. Όταν ζύγωσε το καράβι είδε να τινάζονται ψηλά φλόγες μαζί με βράχους πυρακτωμένους από ένα μαύρο νησάκι. «Στα ρουθούνια μου έφθασε σε λίγο ή βαριά μυρουδιά του θειαφιού. Πνιγόμουν, δεν μπορούσα να βγάλω φωνή. 'Ακολούθησε πονοκέφαλος, λιγοθυμιά, ναυτία». Βγήκε στο Σκάρο της Σαντορίνης. 'Ερημιά. Μονάχα δυό Σαντορινιοί είχαν απομείνει στο χωριό. Ό ένας ήταν παπάς. Οι αναθυμιάσεις του ηφαιστείου είχαν αλλοιώσει όλα τα μέταλλα και κυρίως τα ασημικά, πού έγιναν ολόμαυρα. Καπνούρα τύλιγε το νησί, ή ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική Στις 2 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε σεισμός πού συνοδευόταν από φοβερή έκρηξη. Από τον κρατήρα του ηφαιστείου τινάχτηκαν πελώριοι βράχοι πυρακτωμένοι. Ή αναπνοή έγινε δύσκολη και ο ύπνος αδύνατος από αδιάκοπα μπουμπουνητά».» Στις 9 Σεπτεμβρίου τα δυο νησόπουλα έσμιξαν κι' έγιναν συμπαγής μάζα. Από τούς εξήντα κρατήρες μονάχα τέσσερες εξακολουθούσαν να ξεχύνουν φωτιά. Καπνός και φλόγες έβγαιναν από τα στόματα, άλλοτε με βρόντους κι άλλοτε με άγρια σφυρίγματα πού σου θύμιζαν ουρλιαχτά αγριμιών.»

Από τις 12 Σεπτεμβρίου ό υποθαλάσσιος ορυμαγδός καταλάγιασε κάπως. Ακούγονταν μονάχα κάθε τόσο βρόντοι πού σου θύμιζαν ομαδική δράση μεγάλου αριθμού πυροβολαρχιών. Κάπου κάπου τινάζονταν από κάθε κρατήρα πελώριες πυρακτωμένες πέτρες. Τα σύννεφα του καπνού γίνονταν ανεμοστρόβιλοι και μια ατέλειωτη βροχή τέφρας έπεφτε πάνω στο νησί.» Από τις 18 Σεπτεμβρίου οι εκρήξεις δυνάμωσαν. 'Ολόκληροι βράχοι ξεπηδούσαν από τούς κρατήρες και καθώς χτυπούσε ό ένας τον άλλο στον αέρα προκαλούσαν βρόντους τρομακτικούς. "Ύστερα ξανάπεφταν πάνω στη Σαντορίνη και στη θάλασσα με χλαπαταγή. Ή Μικρή Καμένη πολλές φορές φαινόταν ολότελα σκεπασμένη από αυτούς τούς πυρακτωμένους ογκόλιθους κι' άστραφτε μέσα στη νύχτα.»

Στις 21 Σεπτεμβρίου ή Μικρή Καμμένη φλεγόταν ολόκληρη. Ξαφνικά τρεις αστραπές φώτισαν τον ορίζοντα απ' άκρη σ' άκρη. "Ύστερα το νέο νησί σείστηκε συθέμελα, αναταράχτηκε και σάλεψε πέρα δώθε. Ό ένας κρατήρας καταποντίστηκε και θεόρατα βράχια εκσφενδονίστηκαν σε απόσταση τριών μιλίων. Ακολούθησαν τέσσερες μέρες ηρεμίας. "Ύστερα ή θεομηνία ξαναφούντωσε. Εκρήξεις άπανωτές, τόσο δυνατές πού δύο πρόσωπα, ενώ ξεφώνιζαν πλάι πλάι, δεν μπορούσαν ν' ακουστούν διόλου. Ό κόσμος έτρεξε στις εκκλησιές. Ό βράχος του Σκάρου τραμπαλίστηκε κι' όλες οι πόρτες των σπιτιών άνοιξαν από τη βουή.
»"Ως το Φεβρουάριο του 1708 οι εκρήξεις δεν σταμάτησαν διόλου. Στις 10 Φεβρουαρίου το ηφαίστειο ξέσπασε. 'Ολόκληρα βουνά τινάχτηκαν από τον κρατήρα, το νησί έτρεμε, μουγκρητά υποχθόνια έκοβαν την ανάσα, ή θάλασσα έβραζε. Κάθε δυό λεπτά και μια έκρηξη. Οι φλόγες διακρίνονταν τώρα για πρώτη φορά και την ημέρα.»Αύτη ή κόλαση συνεχίσθηκε ως τις 23 Μαΐου. Το καινούργιο νησί άπλωνε και ψήλωνε αδιάκοπα. Ό μεγάλος κρατήρας μεγάλωσε από τη λάβα. Ύστερα κόπασε ή θεομηνία». Στις 15 'Ιουλίου 1708 ό Tarillon αποφάσισε να δη από κοντά το καινούργιο νησί. Μπήκε μ' άλλους Σαντορινιούς σ' ένα καΐκι καλά καλαφατισμένο.

Η τολμηρή συντροφιά ζύγωσε σ' ένα σημείο πού ή θάλασσα δεν έβραζε, αλλά κάπνιζε μονάχα.
Ο μισσιονάριος έγειρε στην κουπαστή, βύθισε το χέρι του στο νερό, δεν ήταν καυτό. Το νέο νησί είχε ύψος εξήντα μέτρα στο ψηλότερο σημείο, πάνω από τριακόσια μέτρα πλάτος και περίμετρο πέντε περίπου μίλια.Ζύγωσαν για να ξεμπαρκάρουν, αλλά σε απόσταση διακοσίων
μέτρων από την ακτή το νερό ήταν ζεματιστό. Μια νέα έκρηξη τούς ανάγκασε να ξαναγυρίσουν στη Σαντορίνη. Οι εκρήξεις, οι δονήσεις, ό βρασμός της θάλασσας και οι υποβρύχιες φλόγες θα συνεχισθούν πολλά χρόνια ακόμα ώσπου να ηρεμήσει το ηφαίστειο.

Ένα γράμμα από τη Σαντορίνη (Σεπτέμβριος 1712) προς το συγγραφέα του χρονικού, πού βρισκόταν πια στο Παρίσι, δίνει νεώτερα στοιχεία : «Πολλές φορές έκανα το γύρο του νέου νησιού, από αλάργα όμως γιατί τα νερά βράζουν σε απόσταση ενός τετάρτου της λεύγας από τις ακτές. Ενώ κωπηλατούμε κάποιος πρέπει να βυθίζη το χέρι του στη θάλασσα. Γιατί υπάρχει κίνδυνος να λειώση ξαφνικά ή πίσσα — όπως έγινε άλλοτε — στο σκαρί και να βουλιάξουμε.» Οι Σαντορινιοί ώνόμασαν τον κρατήρα του ηφαιστείου Μεγάλο Καμίνι. Κάτω από τον κρατήρα υπάρχουν τρία στόμια πού μοιάζουν με πελώριες θρακιές».

Την έκρηξη του 1707 περιγράφουν και άλλοι δυό αυτόπτες, ό 'Ιησουίτης μισσιονάριος Goree και ένας ντόπιος Σαντορινιός, 'Ιωάννης Δελέντας. Στις άμεσες αυτές μαρτυρίες πρέπει να προστεθή και το χρονικό του Γάλλου περιηγητή Aubry de la Motraye, πού ταξίδεψε στη Σαντορίνη δυό φορές, τον Αύγουστο του 1707 και το 1710. Στο δεύτερο ταξίδι του, το ηφαίστειο βρισκόταν ακόμα σε δράση. Φλόγες, αλλά όχι μεγάλες, ξεπηδούσαν από τον κρατήρα του και λάβα λιγοστή κυλούσε στην πλαγιά. «Οι ψαράδες μου είπαν πώς, αψηφώντας τη ζέστη πού αναδινόταν από τα ηφαίστειο, βγήκαν στο νησόπουλο και μάζεψαν κομμάτια θειάφι τόσο λεπτό, τόσο καλοδουλεμένο από τη φύση, πού θα ήταν αδύνατο να βγή από ανθρώπινο χέρι».

Εκπομπή Β.b.c για την Αρχαιολογία .... Αναφορά και στη Σαντορίνη

Μόνο και μόνο το γεγονός της συμμετοχής του Σπύρου Μαρινάτου στο βίντεο αξίζει να το δουμε.......... Πρωτοπαρουσιάστηκε 1967!!!! 

 

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...