Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Και τώρα τι κάνουμε;

 
Πριν από μία βδομάδα περίπου είχαμε το θλιβερό ατύχημα στην Αρμένη της Οίας με την πτώση βράχου και άσπας και τον θανάσιμο τραυματισμό του James Henderson Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα www.boston.com  James A. Henderson λεγόταν ο ατυχής τουρίστας. Εγινε ένας μεγάλος ντόρος από πανελλαδικά Μ.Μ.Ε. και όχι μόνο ...... ΚΑΙ?? τώρα τί !! Αυτό ήταν εε? μέχρι να έρθει ένα άλλο δυστυχημα (μία το Ακρωτήρι, μία στην Αρμένη ) για να ταρακουνηθούμε λίγο και; Μένουμε εδώ; Η μήπως να στείλουμε και καμία ΟΔΗΓΙΑ έτσι για το θεαθήναι ή μήπως θα βγούμε σε τηλεοπτικό κανάλι ημέρα πολύ κρίσιμη για πολιτικές εξελίξεις και θα διαφημίζουμε με χαρά τα προιόντα του νησιού μας....
 Πάμε καλα; Δεν νομίζω!!! Εχουμε μια άτυπης μορφής γεωλογική παραμόρφωση του εδάφους του νησιού. Έχουμε έναν άτυχο νεκρό τουρίστα ( και τον γάιδαρο) και μένουμε σε θεωρητικές πρακτικές; θα μου πείτε τι γκρινιάζει πάλι το καλλιστορώντας και δεν προτείνει;Δευτέρα μεσημέρι έχουμε την πτώση του βράχου? Τρίτη πρωι μιας και τα γεγονότα πάντα μας προλαβαίνουν  και όχι εμείς τα γεγονότα, ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και κυρίως ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλαδων έπρεπε να χτυπάνε τις πόρτες των υπουργείων ή να καθίσουν να βρουν ΆΜΕΣΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ , της ΚΑΛΔΕΡΑΣ ΤΗς!!! χάσαμε που χάσαμε τόσα χρόνια για να δουμε τι θα γίνει για το Ακρωτήρι  Θα χάσουμε και άλλα τόσα χρόνια και για αυτό!! Ήρθε ο Λέκκας στο νησι; Βάλτε τον κάτω και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟΝ!!! Λίγες ημέρες αναφεροταν στα απρανη της καλδέρας και στον τρόπο διασώσης τους ! Κάντε κάτι εσεις στο Δήμο και στην Περιφέρεια για το ωραιότερο και ίσως μέσα στα πιο σημαντικά πλούτη γεωλογικά της χώρας μας!!! Δείξτε οτι θέλετε τουλάχιστον να προσπαθήσετε (για να μην θεωρηθεί οτι κάνω αντιπολίτευση μόνο στο Δήμο , αναφέρομαι ΚΑΙ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου). Θέλετε να πάμε ένα βήμα παραπάνω:
α) κ. Δήμαρχε καλέστε τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων την Πολεοδομία και την Αρχαιολογία και κάντε μία βόλτα απλή σε όλο το νησί !! Τραβήξτε φωτογραφίες και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕ ολα τα παράνομα κτήρια της καλδέρας . Με όποιο πολιτικό κόστος....... Αν δεν μπορείτε να τα κατεδαφίσετε ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΑ . ( Ένα κτήριο μου έρχεται στο νου τώρα το οποίο κάθε φορά που το παρατηρώ από τον δρόμο της ένωσης κοιτώντας προς τα Φηρά αναρωτιέμαι Ποιός και πως το έχτισαν εκει!!!  Δράστε σας παρακαλώ!!!!
β) Αγαπητές Μ.Κ.Ο. της Σαντορίνης που ασχολείστε με το Περιβάλλον .....Περιβάλλον δεν είναι μόνο το SeaDiamond και τα μονοπάτια της Σαντορίνης.... Δεν μπορούν να το κάνουν ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης,. Πράξτε το εσείς!!!
γ) Συμβουλευτείτε τους επιστημόνες και δη τους Θηραίους επιστήμονες. Δεν τους έχουμε μόνο για ομιλίες Συνεδριάσεις και Ομαδικές φωτογραφίες. ο Ρόλος τους είναι να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους!!
δ) Προσπαθήστε όσοι μένετε όλο το χρόνο να ξεκινήσετε και από τα πολύ απλά: Μαζέψτε τα σκουπίδια από την καλδέρα και δεν αναφέρομαι μόνο στα λάστιχα τα οποία βρίσκονται στα ορυχεία, Αναφέρομαι στα πιο απλά: Το κουτάκι με την πορτοκαλάδα και το αποτσίγαρο.... Τι στον άνεμο ξεκίνησε πέρυσι η Ανακύκλωση στο νησί χωρίς να μπορούμε να την αξιοποιησουμε!! 


Η Καλδέρα της Σαντορίνης έχει την ανάγκη σας!! έχει την ανάγκη μας!!! Απαιτεί το σεβασμό μας!!! Κάντε το!!!! Ας το κάνουμε όλοι μας!!! 

Υ.Γ.: στο www.photosnack.com 
μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το θλιβερό συμβάν στην Αρμένη της Οίας

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σχόλιο από το www.neasantorinis.gr


  H επόμενη μέρα 
Κάθε Έλληνας ή ξένος επισκέπτης που επιλέγει το νησί μας για τις διακοπές του γίνεται, για όσες μέρες παραμένει εδώ, μέλος της τοπικής μας κοινωνίας. Είναι υποχρέωσή μας, εκτός από τις υπηρεσίες που του προσφέρουμε στον τουριστικό τομέα να φροντίζουμε για την ασφάλειά του αλλά και σε περίπτωση ατυχήματος την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Ο τρόπος με τον οποίον αρχές και εθελοντές χθες αντιμετώπισαν το έκτακτο περιστατικό θα πρέπει να γίνει πρότυπο για όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Ανεξάρτητα από την κατάληξη του ατυχήματος και της θλίψης που αισθανόμαστε όλοι κυρίως για την οικογένεια του άτυχου Αμερικανού επισκέπτη μας και μετά την ένταση της πρώτης μέρας πρέπει σήμερα να δούμε αν αντιδράσαμε σωστά ως τοπική κοινωνία στο περιστατικό. Είδαμε λοιπόν λίγα λεπτά μετά την κατολίσθηση:
Πυροσβέστες με κίνδυνο της ζωής τους να κατεβαίνουν στα πρανή της Καλντέρας για να διασώσουν τον μέχρι αυτή την ώρα αγνοούμενο.
Είδαμε τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους να φτάνουν αμέσως στο σημείο της κατολίσθησης και να κινητοποιούν όλο τον μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Είδαμε τους εθελοντές διασώστες με το υλικό τους να σαρώνουν μαζί με τους πυροσβέστες την περιοχή αναζητώντας τον αγνοούμενο.
Είδαμε εθελοντές διασώστες δύτες με τον εξοπλισμό τους να πέφτουν στην θάλασσα και να ψάχνουν τον βυθό στην περιοχή.
Είδαμε το ελικόπτερο της 134 ΣΜ να πετά πάνω από το σημείο του ατυχήματος και να είναι έτοιμο να μεταφέρει τραυματίες εάν υπήρχαν.
Είδαμε τα ασθενοφόρα να φτάνουν άμεσα στην Οία μαζί με γιατρό και τραυματιοφορείς.
Είδαμε τα πλοιάρια των Λεμβούχων να φτάνουν αμέσως επίσης στον χώρο του ατυχήματος.
Είδαμε στο Κέντρο υγείας τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Χλωρίδη να υποδέχεται την σύζυγο του άτυχου επισκέπτη μας και να της παρέχει κάθε διευκόλυνση μαζί με το προσωπικό του ΚΥ.
Είδαμε τον εκπρόσωπο του ΕΟΤ να βρίσκεται επίσης δίπλα στους φίλους και συγγενείς του επισκέπτη που χάσαμε χθες.
Είδαμε το Υγειονομικό αεροσκάφος της Σαντορίνης στο αεροδρόμιο με αναμμένες τις μηχανές να περιμένει αν χρειαζόταν να μεταφέρει τραυματίες σε νοσοκομείο της Κρήτης ή της Αθήνας.
Είδαμε Αστυνομικούς να φτάνουν αμέσως και να ρυθμίζουν την κυκλοφορία για να εξυπηρετηθούν ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής.
Αυτή ήταν η εικόνα που είδαμε χθες και εμείς αλλά και οι επισκέπτες στην Οία.
Ήταν η εικόνα μιας συγκροτημένης και καλά οργανωμένης τοπικής κοινωνίας απέναντι σε ένα περιστατικό που αφορούσε την προσπάθεια να διασωθεί ένας επισκέπτης μας.
Μπράβο σε όλους

Θανάσιμη Κατολίσθηση βράχων στη Σαντορίνη.

Θανάσιμη κατολίσθηση βράχων έγινε το μεσημέρι στην Αρμένη της Οίας. Συγκεκριμένα  αμερικανός τουρίστας ενώ διερχόταν με την οικογένεια του με γαϊδούρια από την  παραδοσιακή κλιμακωτή οδό παρασύρθηκε από μεγάλο τμήμα βράχου και άσπας το οποίο  έπεσε και καταπλάκωσε τον ίδιο  ενώ τραυμάτισε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του και άλλους τουρίστες. Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής , των Εθελοντών διασωστών του Λιμενικού και από θαλάσσης βοήθησε και η Ένωση Λεμβούχων.  Η σορός του άτυχου τουρίστα καθώς και όλοι οι τραυματίες  ( η σύζυγος,  η  κόρη του και δύο  άλλες τουρίστριες)  μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας  Φηρών.
Αύριο το πρωί κατεβαίνει ο φιλοθηραίος Καθηγητής Γεωλογίας  κ. Λέκκας για να μπορέσει να δει από γεωλογικής άποψης τις ζημιές. Ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογραφική ιστοσελίδα λίγο πριν : «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση εκεί. Έχουμε να κάνουμε με μια απότομη μορφολογία που επιπρόσθετα τα πετρώματα είναι πολύ ασταθή. Οι κατολισθήσεις συμβαίνουν συχνά, 2 με 3 φορές τον χρόνο έχουμε μεταπτώσεις και ειδικότερα η Οία είναι ζώνη υψηλού κινδύνου».
 Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης ότι λίγη ώρα πριν το συμβάν είχε τελείωσει σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Εκτάκτων Αναγκών του Δήμου Σαντορίνης.


http://www.topmelodyfm.gr/%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%AC%CF%87.html

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Περίληψη Ομιλιών από την Ασκηση Υπαίθρου στη Σαντορίνη

Ομιλίες από την Άσκηση Υπαίθρου στη Σαντορίνη από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος

Η Σαντορίνη και ο Μαμαλάκης .....από την άλλη

Απόσπασμα από παλαιότερη τηλεοπτική εκπομπή με τον μοναδικό Ηλία Μαμαλάκη να επισκέπτεται τον περίφημο " Νικόλα" στα Φηρά

H Σαντορίνη και η Ομοιοπαθητική στην Ετ.3



Πριν από λίγες ημέρες η Νίκη Τσέκου Πελέκη παρουσίασε το βιβλίο της " Κόκκινη Κλωστή Δεμένη στην εκπομπή " Άξιον Εστί " του Βασίλη Βασιλικού . Δεν θα μπορούσε να λείψει φυσικά η Σαντορίνη 

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τελικά τι θα γίνει με το Ακρωτήρι?




Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορες φήμες περί της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου,  αναρωτιέμαι τελικά αν κάποια στιγμή η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η Διεύθυνση και τα μέλη της ΚΑ Εφορείας Προιστορικών Αρχαιοτήτων, ο Διευθυντής των Ανασκαφών καθώς και όλοι όσοι εμπλέκονται με το στέγαστρο του Ακρωτηρίου, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προβουν σε μία συνέντευξη τύπου στην οποία θα ανακοινώσουν τι θα γίνει με το Ακρωτήρι. Συγκεκριμένα, πλείστα όσα Αφιερώματα και άρθρα τον τελευταίο καιρό μας έλεγαν ότι τέλος Μαϊου ή εν γένει το καλοκαίρι του 2011 ο πανέμορφος και πολυεπίπεδος αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου θα είναι προσβάσιμος στο κοινό. Πολύ δε περισσότερο θα είναι προσβάσιμος εξ ολοκλήρου στους επιστήμονες για συνέχιση των εργασιών τους. Μήπως τελικά δεν θα ανοίξει ούτε φέτος ο Αρχαιολογικός Χώρος; Ποιος ευθύνεται; Βγάζουμε άρθρα και κάνουμε αναφορές έτσι απλά για να τις κάνουμε; Μήπως τελικά η θέση κάποιων ότι ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου συσχετίζεται και με δομικές αλλαγές στην Αρχαιολογική Εταιρεία; Αν ισχύει αυτό θα το ρωτήσω ευθέως: Τι μας νοιάζει όλους όσους θέλουμε να δούμε και να χαρούμε τον Αρχαιολογικό χώρο τι γίνεται υπογείως. Μήπως θα έπρεπε ο Δήμος Σαντορίνης να ξεσηκωθεί εξ αρχής  ( από τον Γενάρη του 2011) και να πιέσει ΝΑ ΜΑΘΕΙ αρχικά τι θα γίνει με το Ακρωτήρι; Μήπως το γεγονός ότι θα παραμείνει κλειστό δεν μιλάω μόνο για την αρνητική τουριστική επίπτωση αλλά για το βασικότερο όλων τη γνώση της Ιστορίας  μέσα από επισκέψεις των σχολείων και όχι μόνο! Μήπως τυχόν  πρέπει να αρχίσουμε ΟΛΟΙ που ασχολούμαστε με την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης από οποιαδήποτε θέση να τη Σεβόμαστε κιολας; Δεν ξέρω αν θεωρείται σεβασμός το  γεγονός της ηθελημένης η μη απαξίωσης του Αρχαιολογικού Χώρου του Ακρωτηρίου…. Περιμένω απαντήσεις όπως όλοι μας…….

Οφείλουν να καταλάβουν όλοι οι παρεικούντες στην Ιερουσαλήμ  ότι πρέπει να σεβαστούν ποικιλοτρόπως τους 2 βασικούς Αρχαιολογικούς χώρους της Σαντορίνης                         ( Ακρωτήρι, Αρχαία Θήρα).
Πως άλλιώς θα σεβαστούμε την Ιστορία του τόπου μας όταν δεν μπορούμε εξαιτίας πολλών παραγόντων να την αξιοποίησουμε??

Φανταστείτε για πχ  μια εκπαιδευτική διαδρομή που να ξεκινάει από το Ακρωτήρι και να καταλήγει ιστορικά στην Αρχαία Θήρα πόσα οφέλη θα μπορούσε να κερδίσει ο επισκέπτης και ο ντόπιος….. Φανταστείτε να μιλάμε για πχ για την τοιχογραφία της Άνοιξης και να τη συνδυάζουμε με φωτογραφίες από την Άνοιξη στην Αρχαία Θήρα….
Πως θα γίνει αυτό όταν για άλλη μια χρονιά το Ακρωτήρι είναι κλειστό; Δεν λέω  πολύ σημαντικές οι ομιλίες του Διευθυντή των Ανασκαφών αλλά δεν επαρκούν όσο είναι κλειστό το Ακρωτήρι ….
Για το θέμα αυτό ετοιμάζω  ανάρτηση  για τις βλακείες που έχω ακούσει  από ξεναγούς και «ξεναγούς» για το Ακρωτήρι…. Επιτρέψατε μου λοιπόν να σας μεταφέρω δικαιολογία τουρίστα που δεν ήξερε για το Στέγαστρο  και πήγε να το επισκεφτεί. Ξέρετε τι του είπαν; Ε εχουμε χάσει τα κλειδιά της ανασκαφής γι αυτό δεν μπορείτε να το επισκεφτείτε…….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πόσο βλάκας μπορεί να είναι αυτός που εκμαυλίζει με αυτόν τον τρόπο την ιστορία του τόπου του; Θα επανέλθω….

Ας συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς και γι αυτό το ζήτημα….. Ας μείνει αλλά 10 χρόνια κλειστό το Ακρωτήρι!! Έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας…….

Το Ακρωτήρι και εν γένει η Σαντορίνη ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!!!!

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...