Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη Φάβα σαντορίνης

με τον κανονισμό: αριθ. 901/2010 της Ευρωπαϊκής επιτροπής, της 8ης Οκτωβρίου 2010 ,εντάχθηκε και επίσημα στο μητρώο των Προστατεύομενων Ονομασιών Προέλευσης ( Π.Ο.Π.)  και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων η Φάβα Σαντορίνης  .http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:266:0054:0055:EL:PDF.

Ενώ για την Αίτηση ένταξης μπορείτε να βρείτε στοιχεία εδώ: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:034:0003:0007:EL:PDF


Ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης - ΠΟΠ» νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με τους Κανονισμούς αυτούς και στο πλαίσιο του επαναπροσανατολισμού της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε μορφές ολοκληρωμένης ανάπτυξης της υπαίθρου, μέσω της διαφοροποίησης της γεωργικής παραγωγής. Η αναγνώριση ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΠΕ για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα δίνει τη δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς (ιδίως των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών) να προωθήσουν ευκολότερα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας το εισόδημά τους με τις καλύτερες τιμές που επιτυχαίνουν στην αγορά και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για τη παραγωγή, επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους. http://www.minagric.gr/greek/data/%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%A6%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF.doc

Ο Κινέζος Πρέσβης στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου

Σήμερα, Σάββατο 9 Οκτωβρίου, επισκέφτηκαν τον Προϊστορικό Οικισμό του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης ο Κινέζος πρέσβης κ. Λούο Λινκουάν με την γυναίκα του και τους συνεργάτες του. Για την επίσκεψη αυτή τον παρότρυναν και τον συνόδεψαν ο γνωστός Σαντορινιός εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Καθημερινή", κ. Αριστείδης Αλαφούζος και η γυναίκα του Λένα. Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο διευθυντής της Καθημερινής κ. Αλέξης Παπαχελάς.

Ο Κινέζος πρέσβης ενημερώθηκε για την ιστορία του προϊστορικού οικισμού και την εξέλιξη των εργασιών του υπό κατασκευή βιοκλιματικού στεγάστρου από τον ομότιμο καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή των ανασκαφών στο Ακρωτήρι, κ. Χρίστο Ντούμα, και σχημάτισε τις καλύτερες εντυπώσεις. Μετά από σύντομη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, ο πρέσβης και οι υπόλοιποι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και τα εργαστήρια των συντηρητών και των αρχαιολόγων όπου θαύμασαν πολλά τμήματα τοιχογραφιών.

Στην φωτογραφία, ο κ. Χρίστος Ντούμας δείχνει στον Κινέζο πρέσβη σε σχέδιο, στην είσοδο του Στεγάστρου, πως θα είναι οι διαδρομές των επισκεπτών μετά τις τελικές διαμορφώσεις στον χώρο.

Εμένα προσωπικά μου έκανε τρομερή εντύπωση η κα. Λένα Αλαφούζου, η οποία είχε ενθουσιαστεί πολύ από την επίσκεψη και έκανε σαν μικρό παιδί!

http://klearchosguidetothegalaxy.blogspot.com/2010/10/chinese-empassador-visited-akrrotiri.html

Παρακλήσεις Δεκαπενταύγουστου Σαντορίνης

Εστω και καθυστερημένα 2 από τα τρία βίντεο αφιερωμένα στις Παρακλήσεις της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο στη Σαντορίνη . Το άλλο ετοιμάζεται.....



Ρόπτρα Σαντορίνης (κάτι διαφορετικό.....)

Για δείτε κάτι διαφορετικό:Ρόπτρα στη  Σαντορίνης ( παραδοσιακά χερούλια πόρτας) τα οποία μπορεί να τα βλέπουμε αλλά να μην τους δίνουμε σημασία.
 










Καλημέρα ( σχόλια -παρατσούκλια Σαντορίνης-Μαρουλιανή)

Καλημέρα,

Επέστρεψα στην Αθήνα, και έχουμε να πούμε ποολλάαααααα και να σας παρουσιάσω περισσότερα...... χαχα......Όπως σας έχω αναφέρει το "καλλιστορώντας" επεκτείνεται. Εκτός από τους ιστοχώρους κοινωνικών διαδράσεων ( το κλέβω από ατάκα φίλου) -facebook ( λογαριασμός κallistorwntas  καλλιστορώντας), -twitter ( kallistorwntas), εκτός από το youtube ( thiraios  & kallistorwntas), εδώ και δυο μέρες ενταχθήκαμε και στη σελίδα santoriniblogs ( ετσι για να μας βρίσκεται παντού....χαχαχα)

Η ομάδα του kallistorwntas βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής όλων των παρατσουκλιών της Σαντορίνης . Μας ενδιαφέρουν και αυτά σαν στοιχεία ιστορικής -λαογραφικής αποτύπωσης και ανάδειξης του χώρου. Θα τα μαζέψουμε χωρίς να τα συγκεκριμενοποιούμε ( ανά χωριό). Θέλουμε τη βοήθειά σας. Όσοι τυχόν μπορείτε να μας βοήθησετε στέλντοντας στο kallistorwntas@gmail.com όσα παρατσούκλια γνωρίζετε ή θέλετε να ψάξετε για να μας πείτε και να φτιάξουμε παρέα αυτή την ανάρτηση ( όπως υπήρχαν αλληλοσυμπληρώσεις με τις Παναγιες ) σας περιμένουμε.


Αγαπητή βασική εκπρόσωπε του blog στην Οία η παρακάτω σελίδα ειναι αφιερωμένη σε σένα: http://palioahrista.blogspot.com/2010/10/blog-post_1967.html

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Θηραϊκή γη ( σε συνέχειες)

 Ψάχνοντας κάτι εντελώς διαφορετικό παρατήρησα το εξής Μέσα από τη Γενική Στατιστική Επετετηρίδα του 1932 προκύπτει  ότι στα προιόντα λατομείων την πρώτη θέση παραγωγής είχε η Θηραική γη:μιας και το έβγαιναν οι παρακάτω τόνοι :
1910: 31639, 1911:31647, 1912:19400, 1913:24906, 1914:28909. 1915: 13471,, 1916:8564, 1917 :-, 1918:-, 1919:5732, 1920:10388, 1921:20014, 1922: 27620. 1923:57774, 1924:79722, 1925:157800, 1926:127381, 1927:44780, 1928:120682

με αυτό τον τρόπο θέλω να σας δείξω πόσα πράγματα για τη Σαντορίνη μπορούμε να ανακαλύψουμε, χωρίς να το ξέρουμε!! απλά να κοιτάμε!!! τπτ παραπάνω!!!!!! και να ψάχνουμε!!!! με μια απλή έρευνα στο www.statistics.gr ...μου "ήρθαν"αυτά τα στοιχεία!!!

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μαρινάτος, η Σαντορίνη, οι Θερμοπύλες, η Δακορώνια

 αλήθεια τι σχέση μπορεί να έχουν ο Σπύρος Μαρινάτος με τις Θερμοπύλες, και την προσφάτως βραβευθείσα Αρχαιολόγο Φανουρία Δακορώνια; Μα φυσικά τη δική μας Σαντορίνη..... για του λόγου το αληθές προσέξτε το απόσπασμα από το άρθρο "Ζωντάνεψαν οι Θερμοπύλες"\ και θα με καταλάβετε::


"Από την Τετάρτη 30 Αυγούστου, η ιστορία ξαναζωντανεύει στις Θερμοπύλες, χάρη στο «Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης», ένα ιδιαίτερο μουσείο, όπου δεν εκτίθενται καθόλου αρχαία ευρήματα, αλλά χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, για να αφηγηθεί την ιστορία του τόπου με τρόπο σχεδόν βιωματικό.

Δρ Φανουρία Δακορώνια: Η γυναίκα «πίσω» από το μουσείο
ΠΙΣΩ από κάθε μεγάλο έργο κρύβονται πάντα κάποιοι εμπνευσμένοι οραματιστές. Στην περίπτωση του Καινοτομικού Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, ο εμπνευσμένος οραματιστής είναι η Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων δρ Φανουρία Δακορώνια, στην οποία η Δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Κοτρωνιάς, απένειμε τιμητική πλακέτα στην τελετή των εγκαινίων. Καταγόμενη από μεγάλες ναυτικές οικογένειες της Σαντορίνης, η δρ Δακορώνια κατάφερε να ταράξει με την παρουσία της τα λιμνάζοντα νερά της αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα της δεκαετίας του 1970 και μέσα σε μια εικοσαετία έφερε μια περιοχή άγνωστη μέχρι τότε αρχαιολογικά, στο προσκήνιο της διεθνούς βιβλιογραφίας. Είναι άλλωστε ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουν την ίδρυση και τη λειτουργία τους ακόμη δύο αρχαιολογικά μουσεία, της Λαμίας και της Αταλάντης.
«Εκρηκτική και απρόβλεπτη σαν το ηφαίστειο, θυελλώδης σαν τους ανέμους του Αιγαίου, τολμηρή και αποφασιστική σαν τους μακρινούς της προγόνους, ανήσυχη και ριψοκίνδυνη σαν τους παππούδες της ναυτικούς», την περιγράφει η στενή της συνεργάτιδα Μαρία - Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Με συστηματικές περιοδείες σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Εφορείας στους νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, εντόπισε νέους, άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους, των οποίων έγινε καταγραφή, τοπογραφική αποτύπωση, φωτογράφηση και κήρυξη. Σε μερικούς από αυτούς διενεργήθηκαν και σωστικές ανασκαφές, οσάκις κινδύνευαν αρχαιότητες με καταστροφή ή σύληση.
Έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχε σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις αρχαιολογικού περιεχομένου σε πολλά ιδρύματα και Πανεπιστήμια του εξωτερικού και του εσωτερικού, όπως π.χ. στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Εδιμβούργου, του Μάρμπουργκ, του Μονάχου, του Βερολίνου, της Χαϊδελβέργης, του Κορνέλ της Νέας Υόρκης και Πρίνστον των Η.Π.Α., ενώ κατά διαστήματα παραδίδει μαθήματα στο Ινστιτούτο Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ ως έκτακτη λέκτωρ, με αντικείμενο θέματα της εποχής του Χαλκού», ανέφερε στην ομιλία προς τιμήν της δρος Δακορώνια η κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «μια ακαδημαϊκή και αποστασιοποιημένη παρουσίαση της Φανουρίας Δακορώνια, θα ακύρωνε την ίδια την προσωπικότητά της», καθώς, όπως καταλήγει η ίδια, «είναι αυτή που έδωσε περιεχόμενο στους τίτλους και στα αξιώματα, και δεν απορροφήθηκε ούτε καθορίστηκε από αυτά. Δεν εγκλωβίστηκε σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κατάφερε με περιορισμένα μέσα, προσωπικό όραμα και άριστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, να επιτελέσει ένα μεγάλο έργο».

[...] Αρχαιολογικός θησαυρός
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ απόπειρες αρχαιολογικής διερεύνησης των στενών των Θερμοπυλών έγιναν το 1939 από τον καθηγητής Σπυρίδωνα Μαρινάτο, με χρηματοδότηση της φιλαρχαίου Αμερικανίδας Elisabeth Hamlin Hunt. Τα αποτελέσματα των πρώτων αυτών ανασκαφών ανακοινώθηκαν μάλιστα στο 6ο διεθνές συνέδριο Αρχαιολογίας στο Βερολίνο, που ήταν και το τελευταίο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1956 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά φύλακας αρχαιοτήτων με έδρα τις Θερμοπύλες. «Η πρόσληψή του αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αίσθησης χιούμορ της δημόσιας διοίκησης», μας υπενθυμίζει και πάλι η δρ Δακορώνια, άριστη γνώστρια όχι μόνο της επίσημης Ιστορίας, αλλά και όλων των επιμέρους, «πικάντικων» ιστοριών που αφορούν τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών.
«Ο φύλακας αυτός, ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, επελέγη μεταξύ δύο υποψηφίων για τη θέση, εξαιτίας του ονόματός του! Ο Μαρινάτος είχε αποφανθεί ότι «ένας Λεωνίδας σύγχρονος ταιριάζει να φυλάει τις Θερμοπύλες»! Σήμερα, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πλήθος ευρημάτων από διαφορετικές χρονικές περιόδους, σε μεγάλη έκταση γύρω από τις Θερμοπύλες. Ερείπια υδραγωγείου και νερόμυλου, λείψανα στοάς και σταδίου που πιστεύεται ότι ανήκαν σε ναό της Δήμητρας που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, μπανιέρες στις θερμές πηγές, τείχη, λείψανα οικοδομημάτων, τάφων και οχυρωματικών κατασκευών, που φθάνουν μέχρι τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, ακόμη και χαρακώματα του 1897.
Η δρ Φανουρία Δακορώνια τονίζει ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για την ανάδειξη και την προστασία του ιστορικού αυτού τόπου για τις ερχόμενες γενιές. «Σαν πρώτο βήμα πρέπει να γίνει ακριβής τοπογράφηση της περιοχής και καταγραφή των ερειπίων αρχαίων και νεωτέρων, της πανίδας, των πηγών και της γεωλογικής ιδιοσυγκρασίας της. Δεύτερο βήμα, να διευκρινιστεί και να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, διότι είναι ανεπίτρεπτο μνημεία σαν την πηγή του Λεωνίδα (εκεί όπου είχαν πλυθεί οι 300 πριν από τη μάχη) ή το τείχος των Φωκέων, να διεκδικούνται από ιδιώτες».
Έχοντας αφιερώσει χρόνια ολόκληρα στις ανασκαφές, τις μελέτες και την αξιοποίηση της περιοχής, η δρ Δακορώνια επισημαίνει ότι «οι Θερμοπύλες είναι ένα μέγεθος που δεν είναι δυνατόν να τον διαχειριστεί κανείς στα χρονικά όρια μία θητείας είτε κυβερνήσεων είτε τοπικών Αρχών. Είναι ένα μέγεθος που ξεπερνά τις δυνατότητες και τα όρια μίας γενιάς ή μίας τοπικής υπηρεσίας. Ας πάρουμε σαν παράδειγμα ένα γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, τους Δελφούς, οι οποίοι ερευνούνται και μελετώνται 120 χρόνια από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Είναι απορίας άξιον, πώς οι Θερμοπύλες, με την αίγλη και την παγκόσμια ακτινοβολία, δεν έχουν ελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επιστημονικών ιδρυμάτων».


Υ.Γ. Καλλιστορώντας: για συνδέστε νοηματικά το Ακρωτήρι μας με τις Θερμοπύλες ; χεχεχε

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Θαλλέλαια Καραμολέγκου ( Και 1η στη Νομική ) .....μπράβο Θάλλεια!!!

http://santo-rinios.blogspot.com/2010/10/blog-post_7419.html

Θάλεια Καραμολέγκου - εθελόντρια - το καλοκαίρι του 2010 πραγματοποίησε εθελοντικές ξεναγήσεις στην εκκλησία της Επισκοπής Γωνιάς Σαντορίνης.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt8BuZwZEyZl4rMlUTuwYlD53Awwq39ARfGfFsdHVK5kU7eyWNL-BYD8-oY87TjSQFtrq72jDY_QbINcW-tsj4IE1YyvAKb0ffVgCTmkelOSNpP3j9r1lwoH_kcMgvnbCFScRmbRb0frw/s1600/thalia+-1.JPG


Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή "έχουμε και λέμε" του Σαντορίνη TV με θέμα την ιστορία του ναού αλλά και την δική της συμβολή στην ανάδειξη της σημαντικότητάς του,

"Από τα πρώτα χρόνια των Σταυροφοριών η εκκλησία λειτουργούσε ως ορθόδοξη και οι χωρικοί της περιοχής την ονόμαζαν κυρά – Επισκοπή για να την ξεχωρίσουν από τις άλλες εκκλησίες αλλά και γιατί την θεωρούσαν ως την σημαντικότερη εκκλησία της Σαντορίνης. Για την κατασκευή του ναού άλλωστε σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, είχε δώσει την εγγύησή του καθώς και χρήματα ο αυτοκράτορας.
Όταν το 1207 την περίοδο των Σταυροφοριών οι καθολικοί έφτασαν στην εκκλησία θέλησαν να πάρουν κι εκείνοι μέρος από την εξουσία της μιας και η περιουσία της ήταν μεγάλη και τα κτήματα που της ανήκαν ,έκτασης 1400 ζευγαριών, εκτείνονταν από την παραλία του Καμαρίου μέχρι τον Άγιο Χαράλαμπο. Οι καθολικοί κατόρθωσαν να πάρουν την περιουσία της εκκλησίας με το σκεπτικό ότι εφ όσον κατελήφθη ολόκληρο το νησί, τους ανήκε και η περιουσία της εκκλησίας, η οποία της είχε δοθεί από τον Αυτοκράτορα. Έτσι, οι ορθόδοξοι εγκατέλειψαν την εκκλησία μέχρι το 1536 οπότε και οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί δίνοντας την ευκαιρία στους ορθόδοξους να θελήσουν να την ξαναλειτουργήσουν ως χριστιανική, εφ όσον οι Λατίνοι δεν είχαν πλέον χώρο στο νησί.
Οι Λατίνοι όμως δεν είχαν την πρόθεση να εγκαταλείψουν την εκκλησία και την περιουσία της πόσο μάλλον από την στιγμή που την διαχειρίζονταν αποκλειστικά για 3 αιώνες, οπότε και ξεκίνησε η περίφημη "διαμάχη μεταξύ των καθολικών και των ορθοδόξων" για το ποιος πραγματικά θα κυριαρχήσει στην εκκλησία.
Τον πρώτο αιώνα που ακολούθησε υπήρξε συμμαχία μεταξύ των 2 πλευρών μιας και συμφώνησαν να συλλειτουργούν. Σύμφωνα με το διάταγμα του 1615 προβλεπόταν η Κυριακάτικη λειτουργία να γίνεται πρώτα από τους καθολικούς και ύστερα από τους ορθόδοξους, ενώ η λειτουργία για την γιορτή του 15Αυγουστου γινόταν πρώτα από τους ορθόδοξους και μετά από τους καθολικούς.
Τον 17ο αιώνα όμως ένας ιερέας των καθολικών εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται στον ίδιο χώρο οι λατρευτικές εκδηλώσεις των ορθόδοξων και των καθολικών και προκειμένου να μην διαταραχθούν περαιτέρω οι τεταμένες ισορροπίες της εποχής, αποφασίστηκε οι καθολικοί να φτιάξουν μια δικιά τους Αγία τράπεζα η οποία όμως βρισκόταν κι αυτή στον χώρο του ναού, σε μια εσοχή της δεξιάς πλευράς.
Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα οπότε και αποφασίστηκε να χωριστεί η περιουσία της διότι οι διαμάχες και οι διενέξεις ήταν πολλές κι όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε εθνικό μιας και ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνούσαν ως προς εάν έπρεπε καθολικοί και ορθόδοξοι να συλλειτουργούν κάτω από την ίδια σκέπη."
Χαρακτηριστικό όμως είναι όπως μας είπε η κ. Καραμολέγκου ότι ακόμη και στις αρχές του 20ού αιώνα, οι παλιοί Σαντορινιοί θυμούνται, καθολικούς να επισκέπτονται την εκκλησία για προσκύνημα.
Με τον διαχωρισμό της περιουσίας οι ορθόδοξοι και καθολικοί πήραν από 800 στρέμματα.
Οι καθολικοί διατήρησαν και συνεχίζουν να διατηρούν την περιουσία τους ενώ οι ορθόδοξοι την μοίρασαν στις αρχές του 20ου αιώνα σε ακτήμονες της περιοχής οπότε η ακίνητη περιουσία της εκκλησία σήμερα είναι μηδαμινή.
Το 1956 με τον σεισμό ένα μεγάλο μέρος του ναού καταστράφηκε και επισκευάστηκε στην συνέχεια, ενώ η πλέον δυσάρεστη σελίδα στην ιστορία του ναού γράφτηκε στις 2 Ιουνίου του 1982 οπότε και κλάπηκαν 26 εικόνες πολύ μεγάλης αξίας για τις οποίες δεν έχει υπάρξει καμμιά πληροφορία σχετικά μετον τόπο στον οποίο βρίσκονται.

Τράπεζα Αϊματος Σαντορίνης

Επειδή για άλλη μια φορά η τράπεζα αίματος Σαντορίνης πρέπει να δείξει το πόσο μπροστά είναι, δεν θεωρείται αδίκως στις πρωτοπόρες του είδους ( δεν αναφέρομαι σε άλλες κολακείες γιατί δεν κάνει) ας την ενισχύσουμε όσο μπορούμε!!



Τίτλος   38η εθελοντική αιμοδοσία
Η Τράπεζα Αίματος Θήρας ενημερώνει ότι το Σάββατο 2 Οκτωβρίου ξεκινάει η 38η μαζική εθελοντική αιμοδοσία στην Σαντορίνη που θα πραγματοποιηθεί από το κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 2/10: 16.00 – 21.30 Οία
Κυριακή 3/10: 10.00- 13.00 Καρτεράδος - 17.00 – 19.00 Βουρβούλος
Δευτέρα 4/10: 09.00 – 12.00 134 ΣΜ 17.00 21.00 Μεσαριά Γυμνάσιο
Τρίτη 5/10: 16.00 – 21.00 Γραφεία Λεμβούχων
Τετάρτη 6/10: 09.00 – 13.00 17.00 – 21.00 Πύργος
Πέμπτη 7/10: 10.00 – 16.00 Κέντρο Υγείας
Παρασκευή /10: 8.10 14.00 – 21.00 Κέντρο Υγείας
Σάββατο 9/10: 10.00 – 20.00 Καμάρι 17.00 – 21.00 Εμπορείο
Κυριακή 10/10: 10.00 – 17.00 Εμπορείο

http://www.thira.gr/%CE%9D%CE%AD%CE%B1/santorini.gr%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/38%CE%B7%CE%B5%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1.html

2 βίντεο από την Παγκυκλαδική

θα έρθουν και άλλα



αυτό μπορεί να μην συσχετίζεται με ΣΑντορίνη αλλά νομίζω ότι αξίζει ενώ το παρακάτω είναι από τη θρυλική ομάδα της Σαντορίνης μ έναν άγνωστο σκοπό για τους περισσότερους....

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

8η Παγκυκλαδική συνάντηση: Συμμετείχε ενεργά και η Σαντορίνη και η Ανάφη

8η Παγκυκλαδική Συνάντηση:

Ενα ιδιαίτερο φεστιβάλ μόλις τελείωσε. Η 8η Παγκυκλαδική Συνάντηση λαικών Πνευστών που έγινε εξαιτίας του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης που υπάγεται στην Νομαρχία Κυκλάδωνστη Σύρο. Μουσικοί από 15 νησιά με κατ ελάχιστον 4 μουσικούς συναντήθηκαν για ένα διημερο στη Σύρο. Η Σαντορίνη έδωσε το παρόν για άλλη μια φορά ( συνοδευόνταν και από μελετητή της Σαντορίνη) με τους : Γιάννη Πανταζή (τσαμπούνα - τουμπί- τραγούδι), Ραφαήλ Αρβανίτη (τσαμπούνα - τουμπί), (Νεκτάριο Αλεφραγκή ( Τσαμπούνα- τουμπί), και Επιφάνειο Αρβανίτη (τουμπί). Σκοποί και ήχοι από διάφορα νησιά, κάποιοι εντελώς ξεασμένοι, ακούστηκαν στο φεστιβάλ αυτό! Οι δύο στιγμές που ένοιωσα ότι το φεστιβαλ θα πάει καλά ήταν μέσα στο πλοίο που μας οδήγησε στη Σύρο μαζί με άλλα νησιά ήταν οι εξής: Η στιγμή του εν πλω καλωςορίσματος της ομάδας της Πάρου  από την αντίστοιχη της Σαντορίνης και της Νάξου...Θάλασσ....τσαμπούνα και γέλια συγκίνησης......Και αμέσως μετά, η στιγμή που ο μερακλής Μανώλης Πελέκης ( Ανάφη) είδε και γνώρισε μετά από 50 χρόνια τον φίλο του Γιάννη Ρούσσο από την Πάρο...... Το βράδυ της 1ης ημέρας σεργιανίσαμε στην πιάτσα της Άνω Σύρου πάντα τσαμπουνιστά! και παρακολουθήσαμε την ταινία " Λαικά Πνευστά του Αιγαίου". τη δεύτερη ημέρα έγινε το πρωι μια ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα του απολογισμού του φεστιβαλ. Ακούστηκαν όχι μόνο τα θετικά του φεστιβάλ ( ένωση πολιτισμών μουσικών,  συνάντηση των τσαμπουνιέρηδων, κ.ο.κ) αλλά και κάποιοι ενδοιασμοί Μέχρι και τελευταία στιγμή τρέχαμε για να προσπαθήσουμε να γίνει η Παγκυκλαδική , μιας και η ηγεσία της Νομαρχίας δεν θεωρούσε σωστό, αρχικά τη στήριξη του θεσμού. Εκτός των άλλων   συζητήθηκε και ο λόγος που δεν έγινε  στο προγραμματισμένο νησί αλλά στη Σύρο, μιας και η εκει Διοίκηση του νησιού δεν βοήθησε .... Ελπίζω του χρόνου αν συνεχιστεί ο θεσμός με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να ακουστούν όλοι οι ενδοιασμοί και οι προτάσεις ( όπως για πχ να υπάρχει εκπρόσωπος μελετητής από κάθε νησί ). Το βράδυ  περί τις 8 ώρες όσο το δυνατόν περισσότεροι εκπρόσωποι από τα νησιά μας ταξίδεψαν υπέροχα σε σκοπούς ιδιαίτερους ...... Η τρίτη ημέρα είχε την αναχώρηση των περισσότερων μουσικών μα και όσοι μείνανε για να φύγουν άλλες ώρες άφησαν τα σημάδια από την τσαμπούνα, το τουμπί, το σουραύλι κ.ο.κ σε όλα τα ρυμίδια της Ερμούπολης και όχι μόνο. Εννοείται ότι ύστερα από τις επίσημες εκδηλώσεις υπήρχαν και ανεπίσημες....( η αστυνομία μόνο σταμάτησε όσους άντεχαν μέχρι τις 8 το πρωι) Θα επανέλθω και με σχόλια και με βίντεο αλλά πάρτε μια πρώτη γεύση από πλευράς φωτογραφικής:






 Oι τσαμπουνιέρηδες στο Δήμο Ερμπούπολης
συγκλονιστική στιγμή.....

Οι τσαμπουνιέρηδες στο δημαρχείο Ερμούπολης
 τσαμπούνα.....

Τσαμπούνα

Η σύνδεση της τσαμπούνας 
με τις Σέρρες ( Μπουρδάνης πατέρας και γιος)

Μπουρβάνης Πατέρας και Υιός


σοφία κεφάλα
Σοφία Κεφάλα ( Πάρος)
Μιχάλης Κουνάνης - Αθανάσιος Στάθης (Μύκονος)
Μιχάλης Κουνάνης- ΑθανάσιοςΣτάθης

Η ομάδα της Σαντορίνης  ( Γιάννης Πανταζής - Ραφαήλ Αρβανίτης - Νεκτάριος Αλεφραγκής)
Η Σαντορινιά ομάδα

Νεκτάριος Αλεφραγκής ( ένας ποιμένας τόσο πραγματικός....) - Ρ. Αρβανίτης

Ρ.Αρβανίτης- Ν. Αλεφραγκής


Μανώλης Πελέκης - Γιάννης Ρούσσος
Μανώλης Καπετανάκης (Ανάφη)- Γιάννης Ρούσσος (Πάρος)


τσαμπούνα και τουμπί Σαντορίνης

τσαμπούνα και τουμπί Σαντορίνης


τσαμπούνα  Ανάφης













Πηγή: http://tsarkastanhsia.blogspot.com/2010/10/8.html

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

1h ξένη ανάφορά για τις " Πολιτείες της Θάλασσας"

Don’t bother going to Santorini—a Greek island in the Aegean Sea—if you are only interested in burgers and fries, because there is not a single fast-food restaurant on that entire island! The locals here love their food and to prove it: They invited a slew of food writers out to visit just so we could experience and appreciate all of the local products and recipes that they have to offer. “I am tired of just seeing hotel websites come up when people Google ‘Santorini,’” says Kikos Papadopoulos, a Greek professor with a Ph.D. in tourism. “I want visitors to know about our amazing food, as well.”
Photo: deTraci Regula
This understandable burning desire to share all things Santorini with the world prompted Kikos—and Evangelia Mendrinou, owner of the Aressana Hotel—to organize a 3-day Greek festival, entitled “The Cities of the Sea, All Together on the Same Keel,” allowing them to showcase everything from retail products to local chefs. They even included a special culinary demo of ancient dishes that were prepared by local women who still knew how to make them.
But like a tree that falls in the forest that no one can hear, events don’t “happen” if there aren’t any people to talk about it online, in blogs or in hard copy, so they asked us to come along and check it all out—they wanted us to feel their passion for food, see their cuisine and experience the local products.
  • Night #1: Food that was NEW (modern interpretations)
  • Night #2: Food that was OLD (ancient recipes)
  • Day #3: Food that was BORROWED (dishes inspired by other countries that utilized local ingredients)
And the entire island is white and blue, so there you have your blue part!
The first two nights of the festival took place at the Santoswines, a winery with a perfect view located in the middle of a Santorini vineyard. On the first night, all the local “modern” chefs came out to show us how they interpreted Santorini ingredients with dishes like “white Santorini eggplant soufflé in a dark chocolate sauce with a yogurt jelly perfumed with ginger and cumin.” Wow! How about that for a new twist on classic ingredients that have been on the island forever? There were lots of other modern dishes, but this was the only one that I was able to photograph before it got dark.
In a few days, I will talk more about ancient recipes that the local women of the town made for us, and the borrowed recipes, as demo’d by an amazing restaurant called Selene. I will also post pictures of the beautiful blue and white buildings, talk about some of their local retail products like Santo tomato purée (which is super sweet because they deprive their tomatoes of water and surround them with vines to keep the moisture in) which are processed in a way that is QUITE different from our tomato products in California (something I know a little bit about).
And my previous colorful allusions are appropriate because Evangelia and her daughter, Stella, also are wedding planners! So if you want to get married in Santorini, you can contact them and they will make it happen!
This trip was only 2.5 days, but the amount of information that was shared was worthy of 100 days. Stay tuned for more over the next week!
A video that covers the entire trip to Santorini has just been brought to my attention. It's in Italian, but it gives one a sense of what Santorini is all about.
Posted by: Rachel Zemser | September 30 2010 13:21:34

Rachel as one of the incredibly lucky food writers/chefs who had the priviledge to be invited to this culinary adventure in the 'island of a millenia of dreams' I was absolutely amazed at the produce and sheer ingenuity of the dishes that were presented to us, and of course washed down with local Santorinian Wine and Hospitality. Eferisto
Posted by: Christina Bridge | October 01 2010 07:33:12


http://www.culinologyonline.com/blogs/intrepid/blogdefault.aspx?m=art&a=something-new-chefs-go-wild-with-santorini-lo.html

το βίντεο για το οποίο γίνεται λόγος είναι αυτό:

Santorini2 from Stefano Soffiato on Vimeo.

και αυτό
Santorini from Stefano Soffiato on Vimeo.


Σπυρίδων Μαρινάτος



http://faidra111.blogspot.com/2010/09/blog-post_1121.html
Ο Σπύρος Μαρινάτος ήταν Έλληνας αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, ο οποίος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς στις 4 Νοεμβρίου του 1901 και πέθανε στον χώρο του ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης στις 1 Οκτωβρίου του 1974.


Ανασκαφική Δραστηριότητα

  • Το 1927 αποκάλυψε είσοδο προϊστορικού σπηλαίου κοντά στο χωριό Ελένες Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνου, το οποίο έγινε γνωστό ως τρύπα του Μαργελέ. Το βάθος του είναι ανεξερεύνητο ακόμα.
  • Το 1932, οι ανασκαφές του Σπύρου Μαρινάτου στην Αμνισό της Κρήτης έφεραν στο φως μινωική έπαυλη της Μεσομινωικής ΙΙΙ περιόδου με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρήκε ηφαιστειακό υλικό σε μινωικά στρώματα, πράγμα που τον οδήγησε στην άποψη ότι ο Μινωικός πολιτισμός πρέπει να καταστράφηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας. Την θεωρία αυτή την δημοσίευσε το 1939. Αυτό τον οδήγησε το 1967 στην μεγάλη ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, αν και τελικά, με βάση τις πρόσφατες χρονολογήσεις της Μινωικής έκρηξης, η θεωρία του περί της εκρήξεως αποδείχτηκε εσφαλμένη.
  • Το 1934 έφερε στο φως μεγάλο oίκημα του τέλους της Μεσομινωικής περιόδου στην περιοχή του Αποδούλου στο νομό Ρεθύμνου.
  • Το 1934, κοντά στο χωριό Μονοπολάτα της Κεφαλλονιάς, ανακάλυψε Μυκηναικό Νεκροταφείο (1300 - 1100 π.Χ.) με πλήθος πήλινων και χάλκινων αντικειμένων καθώς και μια σαρκοφάγο.
  • Το 1963 έκανε ανασκαφές στο νησάκι που βρίσκεται μέσα στην υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά, όπου ανακάλυψε ιερό αφιερωμένο στον θεό Πάνα καθώς και κεραμική του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ., όπως ειδώλιο του Πάνα, λυχνάρια και πλάκες με ανάγλυφη γυναικεία μορφή και με πομπή νυμφών.
  • Κατά την περίοδο 1967-1974 πραγματοποιεί ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όπου ήρθε στο φως μια ολόκληρη πόλη της Υστεροκυκλαδικής Ι περιόδου, θαμένη κάτω από τα ηφαιστειακά υλικά. Ο Σπύρος Μαρινάτος υποστήριξε ότι η Σαντορίνη ήταν η χαμένη Ατλαντίδα που αναφέρει ο Πλάτωνας.
  • Η τυχαία εύρεση το 1969 ενός τάφου στη θέση Τσέπι Μαραθώνος οδήγησε τον Σπύρο Μαρινάτο στην αποκάλυψη μεγάλου μέρους προϊστορικού νεκροταφείου και στην ανασκαφή κατά την περίοδο 1970-1973 27 τάφων.
Άλλες περιοχές στις οποίες ο Σπύρος Μαρινάτος είχε ανασκαφική δραστηριότητα ήταν:
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αμφιγενείας και της Περιστεριάς στην Μεσσηνία.
  • Τα ερείπια της Κράνης και οι τάφοι της Λειβαθώς στην Κεφαλλονιά.
  • Οι Αρχάνες της Κρήτης (μικρή ανασκαφική δραστηριότητα)

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...