Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Χειροτονία Μητροπολίτου Θήρας 1984

Ψηφιοποίηση βουβής ταινίας super-8. H λήψη έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών τον Μάϊο του 1984. Είναι αποσπάσματα από τη χειροτονία του εψηφισμένου τότε Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων, Παντελεήμονα Ρίζου. Στην Μητρόπολη Θήρας θα υπηρετήσει 19 έτη. Το 2003 θα παραιτηθεί για λόγους υγείας.
To βίντεο είναι  σαν ένα μνημόσυνο στον πρώην Θήρας κυρό Παντελεήμωνα

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Δια Πάρο, Νάξο, Ίο, Οία, Θήρα …



Διαφήμιση σε εφημερίδα της εποχής
 «Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ένα άσπρο βαπόρι, στολισμένο με ένα κόκκινο μεγάλο Ν στο φουγάρο του,  ξεκινούσε νωρίς το πρωί από τον Πειραιά για να κάνει το δρομολόγιο Πάρο, Νάξο, Ίο, Οία, Θήρα».  Το βαπόρι με το μεγάλο κόκκινο Ν που περιγράφει η Καδιώ Κολυμβα στο βιβλίο της «Οία, τόπος και ιστορία» εκδόσεις Αρμός δεν ήταν άλλο από το βαπόρι των Οιατών εφοπλιστών Νικολάου και Δημητρίου Νομικού, υιών του αείμνηστου Οιάτη εφοπλιστή και  ευεργέτη της Οίας, Λουκά Νομικού (http://pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/65108).
Ούτε 20 χρόνια δεν έχουν περάσει από τότε που το βαπόρι σφύριζε για να χαιρετήσει την Οία, την ιδιαίτερη πατρίδα των πλοιοκτητών, κάθε φορά που έστριβε την νησίδα του Αγίου Νικολάου του Περαματάρη και κατευθυνόταν προς τον όρμο της Αρμένης. Ο καπετάνιος σφύριζε και από το χωριό έβγαιναν οι ντόπιοι στις αυλές των σπιτιών και ανταπέδιδαν τον χαιρετισμό, είτε γιατί είχαν κάποιο συγγενή ως πλήρωμα, είτε για να καλωσορίσουν αυτούς που έρχονταν από τον Πειραιά.
Ποιος Οιάτης δεν θυμάται τον ναυτικό πράκτορα καπτά-Αντώνη Δακορώνια (ιδρυτή του Ναυτικού Μουσείου Οίας) να κατεβαίνει στην Αρμένη κάθε μέρα αδιάκοπα κρατώντας το μαύρο χαρτοφύλακα του για να τακτοποιήσει όλα τα γραφειοκρατικά που είχαν να κάνουν με την αποβίβαση των ταξιδιωτών.
Ποιος Οιάτης δεν θυμάται τις λάτζες του κάπτα-Γιάννη να πλευρίζουν το βαπόρι που άνοιγε τη βουκαπόρτα του για να βγουν οι ταξιδιώτες της Οίας.
Ποιος Οιάτης δεν θυμάται τον κυρ-Αντώνη τον αγωγιάτη, που με τα γαϊδούρια του φορτωμένα τις με βαλίτσες ανέβαιναν τους καραβολάδες της Αρμένης και στις σκάλες να περιμένουν οι συγγενείς για να καλωσορίσουν τους δικούς τους που έρχονταν από τον Πειραιά.
Και «όταν το καράβι τελείωνε την αποστολή του, απομακρυνόταν μαλακά και αφήνοντας ψηλό σφύριγμα και καπνό γύριζε την πλάτη του στην Οία και έβαζε πλώρη ακριβώς απέναντι για τα νότια, για το λιμάνι που κατεβαίνει και ο σημερινός επισκέπτης της Σαντορίνης, τον Αθηνιό…»
«Τόσες εταιρείες είχαν βαπόρια με δρομολόγιο για τη Σαντορίνη όπως  ο Βεντούρης, ο Αγαπητός και άλλοι πολλοί, εμείς όμως μόνο με του Νομικού τα βαπόρια ταξιδεύαμε» θυμούνται οι Οιάτες.
«Όχι μόνο γιατί ήταν το βαπόρι των Νομικών των συγχωριανών μας, αλλά και γιατί έπιανε Αρμένη και αυτό διευκόλυνε. Μην κοιτάς σήμερα που έχουν όλοι αμάξια και μέσα σε μισή ώρα είσαι από τον Αθηνιό στην Οία. Εκείνα τα χρόνια δεν είχαν όλοι αμάξια όπως έχουν σήμερα και ήταν ταλαιπωρία για ένα Οιάτη, από τον Αθηνιό που ‘ναι στη μια άκρη της Σαντορίνης να πάει στην Οία που ‘ναι στην άλλη άκρη. Έπρεπε ή να βρει ταξί ή να πάει με το ΚΤΕΛ στα Φηρά και από εκεί άλλο λεωφορείο για την Οία. Ενώ από την Αρμένη ήταν ευκολία. Ανέβαινες πάνω στο γάιδαρο και σε 10 λεπτά ήσουν στο σπίτι σου. Από τότε που σταμάτησαν τα βαπόρια του Νομικού, κανένα βαπόρι πια δεν σταμάτα στην Αρμένη….»
 «Το καλύτερο όμως ήταν όταν ο Σύλλογος των Οιατών το Πάσχα έφερνε τη σημαία του Αγ.Γεωργίου από τον Πειραιά. Μπαίνανε όλοι οι Οιάτες του Πειραιά μέσα στο βαπόρι των Νομικών, τσούρμο, και σαν έφτανε το βαπόρι στην Οία άρχιζε να σφυρίζει από τον Περαματάρη! Πλεύριζαν οι λάντζες που ήταν σημαιοστολισμένες και γινόταν μεγάλο πανηγύρι σαν άνοιγε η βουκαπόρτα και εμφανίζονταν οι φερμένοι με τη σημαία του συλλόγου να ανεμίζει! Το βαπόρι να μην σταματάει να σφυρίζει και από το χωριό να χτυπούν οι καμπάνες! Στο μόλο της Αρμένης να περιμένουν τα βιολιά και αφού αποβιβάζονταν από τις λάντζες, ανέβαιναν όλοι μαζί πάνω στο χωριό για τη γιορτή. Και πρώτοι από όλους ο καπτά-Νίκος και ο καπτά-Δημήτρης, οι δυο πλοιοκτήτες! Βλέπεις το σύλλογο των Οιατών στο Πειραιά ο συχωρεμένος ο πατέρας τους, ο εφοπλιστής ο καπτά-Λουκάς τον ίδρυσε! Τώρα πάνε πια αυτά...» αναπολούν οι Οιάτες καθώς μόνο η νοσταλγία μένει να θυμίζει αυτές τις εικόνες. Και όμως όλα αυτά συνέβαιναν στην Αρμένη της Οίας μέχρι και πριν 15-20 χρόνια. 
Σαν επίλογο θα κρατήσουμε τα λόγια της Καδιώς Κολυβα μέσα από το βιβλίο «Οία, τόπος και ιστορία»: «Τα βαπόρια της γραμμής έπαψαν να σταματούν στην Αρμένη και χάθηκε αυτή η μυσταγωγία. Ερήμωσε η Αρμένη, χάλασαν τα σκαλοπάτια, σώπασε το σφύριγμα που όριζε τον ορισμό του καραβιού, χάθηκε η χαρά να συναντήσεις τον ταξιδιώτη που περίμενες.  Τώρα το πλοίο που θα φέρει στη Σαντορίνη όσους προορίζονται για την Οία θα τους αφήσει κι αυτούς στον Αθηνιό…».
Όμως μέσα σε αυτή τη γλυκιά νοσταλγία σιγόκαιει πάντα η ελπίδα ότι ίσως κάποια μέρα στο μέλλον θα σφυρίξει ξανά κάποιο βαπόρι στην Αρμένη για αποβιβάσει πάλι ταξιδιώτες στην Οία, όπως τότε!
Το «Ελλάς Εξπρές»  ένα από τα βαπόρια  της ακτοπλοΐας «Υιών Λουκά Νομικού»  στην Αρμένη της Οίας στις αρχές της δεκαετίας του ‘90



Κλάδεψαν τα ανοιξιάτικα

Χαρακτηρίζονται και είναι εαρινά. Πρόκειται για τα κλαδέματα που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή στην Σαντορίνη, με αφορμή την βελτίωση του καιρού. Ενώ, γνώριμη εικόνα είναι πλέον στο νησί η .. επαγγελματική συντροφιά νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας καλλιεργητών που φροντίζουν τα αμπέλια τους.
Ο τρόπος και τα είδη του κλαδέματος στην Σαντορίνη είναι διαφορετικά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την διαδικασία του κλαδέματος να είναι επίπονη και να πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, ως προς το ποια κλαδιά πρέπει να κοπούν και ποια όχι για να αναπτυχθεί σωστά το φυτό και να καρποφορήσει.
Η παράδοση 3.500 χρόνων στην καλλιέργεια του αμπελιού και στην τέχνη της παραγωγής των κρασιών συνεχίζεται σήμερα από περισσότερους από 1000 αμπελουργούς που με μόχθο και μεράκι καλλιεργούν περισσότερα απο 12.000 στρέμματα, το 85% δηλαδή της καλλιεργήσιμης γης του νησιού.
Η παγκόσμια μοναδικότητα του κρασιού της Σαντορίνης οφείλεται στο ιδιόμορφο οικοσύστημα που δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και τη λάβα που έκαψε τα εδάφη και διαμόρφωσε ένα πορώδες έδαφος από απορροφητικές ελαφρόπετρες και χώμα. Πάνω σ' αυτό το ξηρό και άνυδρο έδαφος, ευδοκιμούν μερικές απο τις καλλυτερες ποικιλίες του Μεσογειακού αμπελώνα: το Ασύρτικο, το Αϊδάνι, το Αθήρι, καθώς και η κόκκινη Μαντηλαριά.
Απο τα πιο γνωστά κρασιά της Σαντορίνης θεωρούνται: το λευκό, ξηρό και αρωματικό Νυχτέρι, το Ασύρτικο και το περίφημο Βισάντο. Και τα τρία ανήκουν στην κατηγορία «Ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας» και υπάγονται στους οίνους της ευρωπαϊκής ένωσης ως «οίνοι ποιότητας παραγόμενοι σε καθορισμένη περιοχή».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εργασιών που με σχολαστικότητα τηρούν κάθε χρόνο οι αμπελουργοί του νησιού, τα αμπέλια κλαδεύονται με τον ερχομό του φθινοπώρου, ή ανάλογα με το είδος, την συνολική εικόνα του φυτού αλλά και την τοποθεσία όπου βρίσκεται, γίνεται το «εαρινό κλάδεμα». Σύμφωνα με την διαδικασία, ο κορμός και τα πιο γερά κλαδιά πλέκονται σε σχήμα κουλούρας, χαμηλά αλλά χωρίς να ακουμπάνε στο έδαφος, με σκοπό να προστατέψουν το φυτό απο τους ισχυρούς ανέμους και απο την υγρασία της γής.
Παράλληλα με το κλάδεμα, οι αμπελουργοί καθαρίζουν την περιοχή γύρω απο το κάθε αμπέλι ενω σκάβουν ενα λάκκο γύρω απο τον κορμό του για να το βοηθήσουν να μαζέψει το πολύτιμο νερό των χειμωνιάτικων βροχών. Τα αμπέλια της Σαντορίνης όπως άλλωστε και όλες της οι καλλιέργειες είναι άνυδρες, που σημαίνει οτι δεν ποτίζονται αλλά απορροφούν την απαραίτητη υγρασία απο την γη και απο την ατμόσφαιρα. Η ιδιαιτερότητα αυτή την Σαντορίνης έχει ονομαστεί απο τους ειδικούς "μικροκλίμα". Σε αυτό το μικροκλίμα συμβάλουν ιδιαίτερα και οι στρώσεις ελαφρόπετρας που σκεπάζουν το χώμα της Σαντορίνης και οι οποίες "φυλακίζουν" την υγρασία των βροχών ώστε να μπορούν αφ ενός να τρέφονται τα φυτά, εφ ετέρου να προστατεύονται απο το καυτό ήλιο του καλοκαιριού.
Ο Μάρτης βρίσκει τα αμπέλια "γυμνά" ακόμη απο φυλλώματα με τους γεωργούς να ελέγχουν την ανάπτυξή τους, να κάνουν κάποια επιπλέον κλαδέματα,  να διατηρούν τους λάκκους σκαμμένους και το αμπέλι καθαρό.
Ο Απρίλης και ο Μάιος είναι οι μήνες που μεταμορφώνουν την αμπελιά, η οποία μετατρέπεται σε ενα χαμηλό φυτό με πλούσιο φύλλωμα. Και σε αυτή τη φάση οι γεωργοί φροντίζουν ώστε τα κλαριά που έχουν πια μεγαλώσει και είναι γεμάτα φύλλα να συνεχίσουν να δημιουργούν το σχήμα της κουλούρας κι αυτό για να μπορέσουν να προστατέψουν  απο τους ανέμους και τον ήλιο τον πολύτιμο καρπό, το σταφύλι, που μόλις έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Όποτε κρίνεται απαραίτητο αυτήν την εποχή γίνεται και το θειάφισμα. με σκοπό την προστασία του φυτού απο τους μικροοργανισμούς που είναι πιθανό να έχουν δημιουργηθεί απο την υγρασία. Καμιά άλλη χρήση φαρμάκων δεν γίνεται στον αμπελώνα του νησιού, με αποτέλεσμα το κρασί να πιστοποιείται ως βιολογικό.
Τα σταφύλια είναι ώριμα απο τα μέσα Αυγούστου, οπότε σταδιακά και ανάλογα με την ωρίμανση του κάθε φυτού, το είδος του και την περιοχή στην οποίο βρίσκεται (σ.σ. σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκονται τα φυτά, τόσο περισσότερο χρόνο θέλουν για να ωριμάσουν) γίνεται και η συγκομιδή.
Η συγκομιδή στην Σαντορίνη ξεκινάει με τα λευκά σταφύλια απο τις παραθαλάσσιες περιοχές και συνεχίζεται με όλα τα υπόλοιπα ανα είδος φυτού, μέχρι τις περιοχές με το μεγαλύτερο υψόμετρο.
Η ωρίμανση και συγκομιδή του καρπού γίνεται κάθε χρόνο απο τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεβρίου και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία της οινοποίησης.
Σε αντίθεση με την θεώρηση οτι η Σαντορίνη ζει απο τον τουρισμό, έντονη και μεγάλης έκτασης είναι τα τελευταία χρόνια η δραστηριοποίηση πολλών, κυρίως, ντόπιων και νέων ανθρώπων, στην διατήρηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Σημαντική παράμετρος στην κοινωνική αλλά και επιχειρηματική φυσιογνωμία του τόπου, είναι η επιλογή όλο και περισσότερων, κυρίως ντόπιων και νέων ηλικιακά ανθρώπων, για την καλλιέργεια της γής.







Πηγή: http://www.exoumekaileme.com/2012/02/blog-post_4292.html

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σουρωτήρι η καλντέρα της Σαντορίνης


Η κυρία Λίζα Β. σηκώνει το τηλέφωνό της και ακούει έναν κύριο να της λέει: «Χίλια συγγνώμη, κυρία μου, αλλά μπήκα στην ντουλάπα σας». Εκπληκτη και θεωρώντας ότι της έκαναν πλάκα, ετοιμάζεται να κλείσει. Την προλαβαίνει η φωνή του άντρα που συμπληρώνει: «Είμαι ο γείτονάς σας από το Ημεροβίγλι της Σαντορίνης. Οι εργάτες προεκτείνοντας τον υπόσκαφο χώρο βγήκαν στην ντουλάπα σας» της εξήγησε αφήνοντάς την εμβρόντητη. Πληγή για τη Θήρα είναι η ανεξέλεγκτη οικοδόμηση, που τείνει να μετατρέψει την Καλντέρα σε «σουρωτήρι». Οπως λένε χαρακτηριστικά κάτοικοι του νησιού, το υπέδαφος θα μοιάζει σύντομα με… κούφια γη. Πάντως οι επιστήμονες εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των οικισμών από την επέκταση των υφιστάμενων υποσκαφών ή το παράνομο χτίσιμο νέων. Η εξάμηνη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στην περιοχή εξαιτίας κατολισθήσεων το περασμένο καλοκαίρι δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει τη δημιουργία νέων αυθαιρέτων, παράνομων προεκτάσεων και χρήσεων. Εξάλλου η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη δόμηση στο νησί έχει κολλήσει στα γραφειοκρατικά γρανάζια του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το νέο ΠΔ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας, αν και διατάξεις του έχουν επικριθεί από φορείς του νησιού επειδή, όπως λένε, ενισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις τη δόμηση.


Μόνο στα χαρτιά λειτουργεί τόσο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών όσο και οι περιορισμοί δόμησης στην Καλντέρα και σε άλλες εκτός σχεδίου περιοχές της Σαντορίνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μηχανικοί συνεχίζουν να καταθέτουν καθημερινά φακέλους στην Πολεοδομία του νησιού για έλεγχο με στόχο να είναι έτοιμοι όταν λήξει η αναστολή - περίπου σε ένα τετράμηνο - να ρίξουν... μπετά.
Μάλιστα με τη διαβίβαση του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΚΑ προς τον δήμο για γνωμοδότηση, έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις για κατ' αρχήν περιορισμό της δόμησης σε κατοίκους και μηχανικούς του νησιού, με συνέπεια να τρέχουν να χτίσουν ό,τι έχει απομείνει. Αλλωστε, αιτήσεις για έκδοση οικοδομικής άδειας που έχουν κατατεθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία ως την ημερομηνία δημοσιοποίησης του Προεδρικού Διατάγματος εξετάζονται με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.
Παράλληλα η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ η οποία καταργεί τα δικαιολογητικά τα οποία αποδεικνύουν τον χρόνο ανέγερσης ενός αυθαιρέτου έδωσε... φτερά και σε όσους ήθελαν να χτίσουν στη Σαντορίνη σε οικόπεδα όπου δεν επιτρέπεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα στην Οία πραγματοποιούνται οικοδομικές εργασίες, οι περισσότερες, όπως καταγγέλλουν μηχανικοί που δραστηριοποιούνται στο νησί, χωρίς οικοδομική άδεια. Μάλιστα πολλές από αυτές αφορούν επεκτάσεις υποσκαφών σε ζώνες γεωλογικά προβληματικές. Υπάρχουν γεωτεχνικές και γεωλογικές συνέπειες - όπως κατολισθήσεις, χαλάρωση εδαφών κτλ. - οι οποίες μπορεί να απειλήσουν όχι μόνο κτίσματα αλλά και τμήματα οικισμών.
«Το πολεοδομικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημαντικό αλλά είναι δευτερεύον μπροστά στην ασφάλεια μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιοχής, η οποία ούτως ή άλλως απειλείται από τη φυσική διαδικασία της διάβρωσης» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει έρευνα για την περιοχή της Οίας. Αλλωστε και οι περιορισμοί στη δόμηση (150 τ.μ. μόνο για κατοικία στα 10 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας) που έθετε το προεδρικό διάταγμα ΖΟΕ Θήρας και Θηρασιάς του 1990 είχαν βασιστεί σε γεωλογικά δεδομένα. Ωστόσο, δεκάδες τουριστικές μονάδες οι οποίες σήμερα «κρέμονται» στον γκρεμό της Καλντέρας αποδεικνύουν ότι ουδέποτε τηρήθηκαν οι περιορισμοί.
«Από τότε που δημιουργήθηκε η Καλντέρα βρίσκεται γεωλογικά σε συνεχή εξέλιξη. Να θυμίσω ότι πέρυσι αποκολλήθηκε ένας μεγάλος βράχος στην περιοχή της Οίας ο οποίος παρέσυρε και πέντε τουρίστες» αναφέρει ο καθηγητής. Οπως υποστηρίζει, είναι ρώσικη ρουλέτα να χτίζεις στην Καλντέρα. «Αλλά επειδή είναι τεράστια η αξία της γης αδιαφορούν για όλα. Είναι εγκληματικό» τονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα στρέμμα στην Καλντέρα μπορεί να φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ.
«Εκτός από τη φυσική διαδικασία της διάβρωσης στα πρανή, υπάρχει και η σεισμική δράση. Ακόμη και ένας μικρός σεισμός μπορεί να φέρει κατολισθήσεις. Το θέμα της ασφάλειας είναι τεράστιο» επισημαίνει ο κ. Παπανικολάου. Και προσθέτει: «Στην Καλντέρα έχει γίνει ζωνοποίηση ανάλογα με τα γεωλογικά στρώματα. Είναι πολύ συγκεκριμένη η ζώνη όπου μπορούν να γίνουν επισκευές και κατασκευές».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευθύμης Λέκκας θεωρεί ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του τοπίου και να αξιοποιηθεί με ασφάλεια. Αλλά «όποιος χτίζει στην Καλντέρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν κίνδυνοι» σημειώνει. Στη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει η ομάδα του κ. Λέκκα στην Καλντέρα το 2000 για λογαριασμό της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είχε τεθεί ένα όριο κάτω από το οποίο δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία δραστηριότητα. «Δεν πρέπει να κλειστούν τα γκρεμνά κάτω από αυτό το συγκεκριμένο όριο. Και αυτός ο περιορισμός δεν τηρείται. Είχαμε οριοθετήσει τα γκρεμνά της Καλντέρας, όμως όταν φτάσαμε στα Φηρά μάς σταμάτησαν»αναφέρει. Οπως σημειώνει η οριοθέτηση, «τελικά δεν περιελήφθη ποτέ σε κανένα νομοθέτημα. Ετσι βλέπεις σήμερα πάνω από το λιμάνι του Αθηνιού ξενοδοχεία να κρέμονται στην Καλντέρα».
Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ
Τι θα προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα
Η πρόταση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου Θήρας και Θηρασιάς που ετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ για τη Σαντορίνη πηγαινοέρχεται εδώ και μήνες από γραφείο σε γραφείο με ρυθμούς χελώνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ο Δήμος Σαντορίνης γνωμοδότησε τα περασμένα Χριστούγεννα για το κείμενο, ακόμη δεν είναι έτοιμο να σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ειδικότερα, το νέο ΠΔ ορίζει:
* Στα πρανή προς τον κόλπο της Καλντέρας αρτιότητα 10 στρέμματα, όπου επιτρέπεται μόνο η επισκευή των νόμιμων υφισταμένων κτισμάτων, χωρίς επέκταση.
* Οκτώ στρέμματα ανώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας οικοπέδων εκτός σχεδίου για κατοικία, καταστήματα, γραφεία και χώρους αναψυχής. Κατά παρέκκλιση θα ισχύουν και τα 4 στρέμματα. Σήμερα η δόμηση εκτός σχεδίου επιτρέπεται ακόμη και σε 1.200 μέτρα.
* Κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας δόμησης για τουριστικά καταλύματα εκτός σχεδίου 15 στρέμματα, χωρίς παρεκκλίσεις.
* Υψος οικοδομής 4,50 μέτρα (ισόγειο).
* Προστασία της γεωργικής γης, η οποία όμως δεν είναι οριοθετημένη.
* Η μέγιστη επιτρεπόμενη δομήσιμη επιφάνεια ορίζεται για κατοικία, καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής στα 150 τ.μ., με προσαύξηση 30 τ.μ. για ανοιχτό πατάρι.

Στα υπόσκαφα κτίρια αυξάνεται η επιτρεπόμενη δόμηση, παρ' ότι το σκεπτικό του διατάγματος είναι ο περιορισμός της δόμησης και η προστασία κατά το δυνατόν των φυσικών διαμορφώσεων του εδάφους και της μορφολογίας του τοπίου.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η κατασκευή υπόσκαφου κτιρίου (για κατοικία, καταστήματα, εστιατόρια, αποθήκες και κέντρα αναψυχής) με ελάχιστο εμβαδόν 20 τ.μ., στο οποίο επιτρέπεται και η προσαύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης κατά επιφάνεια ίση με την επιφάνεια του υπόσκαφου κτιρίου.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=444486



Σαν υπέροχη συνέχεια ένας σκωπτικός διάλογος της Δέσποινας


το πολεοδομικό πρόβλημα (;) της Σαντορίνης με απλά παραδείγματα..

(σε συνέχεια του παραπάνω κειμένου...)

-καλημέρα κυρία μου, είμαι ο γείτονάς σας από το Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης…
-α, τι κάνετε; είστε καλά;  χειμώνα στην Σαντορίνη ε;…
-ξέρετε, είμαι μέσα στην ντουλάπα σας…
-μέσα στην ντουλάπα μου; και τι κάνετε εκεί;
-έσκαβα και βγήκα στην ντουλάπα σας…
-καλά, τόσος κόπος, τέτοιο ριφιφί για να βγείτε στην ντουλάπα μου; ξέρετε κύριε, μπορεί να είμαι αριστοκράτισσα κι από καλό σόι που λένε, αλλά είμαι απλός άνθρωπος, δεν φοράω μόνον σινιέ… εχω και μη επώνυμα ρούχα…τόσος κόπος για 5 donna karan….
-κυρία μου, δεν έκανα τόσον κόπο για να κάνω ριφιφί στα κάρα(ν) σας….
-αλλά;
-εγώ, το μπάνιο μου ήθελα να μεγαλώσω…
-μέσα στην ντουλάπα μου;
-εκεί βγήκα…..
-λέτε δηλαδή να το έχουμε κοινόχρηστο; εσείς να πλένεστε κι εγώ να ντύνομαι;
-δεν είναι κι άσχημη ιδέα, γείτονες είμαστε….
-κι εγώ δεν την βρίσκω κακή…
-ναι, αλλά είναι σωστό;
-ε, όχι και τόσο σύνηθες θα έλεγα….
-άρα πρωτότυπο…
-δεν ήταν αυτός ο στόχος μου….
-και ποιος ήταν;
-να μεγαλώσω το μπάνιο μου..
-κρίμα…και τώρα τι λέτε να κάνουμε;
-να ξανακλείσω την τρύπα..
-ξανακλείστε την..
-ωραία, χαίρομαι που σας βρίσκω τόσο ψύχραιμη…
-εμένα, το μόνο που με προβληματίζει είναι που θα σκονίστηκαν τα ταγιέρ μου…
-τα κάρα(ν);
-τα κάραν…
-και οι μηχανικοί;
-ποιοι μηχανικοί, καλέ μου κύριε..εμένα μόνον η σκόνη είναι που με απασχολεί....
-πάλι καλά....
-κρίμα πάντως .. θα μπορούσαμε να γνωριστούμε και καλύτερα.... εχω ξέρετε και διαμερίσματα στην καλντέρα, μπορούμε εάν θέλετε να δοκιμάσουμε κι εκεί…
-να δοκιμάσουμε τι;
-να ανοίξουμε κι' άλλες τρύπες...
-...που;
-να, εσείς θα σκάβεται απο την μεριά της κληρονομιάς κι εγώ απο την μεριά των νεοαποκτηθέντων
-σε περίοδο κρίσης;
-σε περίοδο κρίσης μου έτυχε….
-τυχερή είστε….
-ευγνώμων…. λέτε λοιπόν;
-αφού επιμένετε... από πού θέλετε να ξεκινήσω;
-από την ντουλάπα
-την δική μου για την δικιά σας;
-την δικιά σας
-από την ντουλάπα λοιπόν….

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...