Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Σύντομη Ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Σαντορίνη από το 1830 έως σήμερα



·       1834: «περί του σχηματισμού των Δήμων το νομού Κυκλάδων» σχηματίσθηκαν διοικητικά οι περισσότεροι δήμοι της Σαντορίνης: « η επαρχία Θήρας συγκείμενη εκ των νήσων Θηρασίας, Ίου, Ανάφης, Αμοργού και των ερημονήσων Ιεράς (Μεγάλης Καμένης), Θείας ( Μικράς Καμένης), Αυτόματης, Αναφίδας (Αναφοπούλας), Αμοργίδος (Αμοργοπούλας) και Ασκανίας  (Χριστιανά) και περιέχει τους Δήμους: Θήρας, Καλλίστης, Εμπορίου, Οίας, Θηρασίας, ΄Ιου, Ανάφης, Αμοργού».
·        1840: « περί συγχωνεύσεως των δήμων» ορισμένων επαρχιών Στον νέο Δήμο Θήρας με έδρα τα Φηρά έχουμε τις περιφέρειες του πρώην Δήμου Οίας και του Πρώην Δήμου Θήρας ( Επάνω Μερέα – Μανελαίς,  Ημεροβίγλιον, Φηρά, Βουρβούλο, Κοντοχώριο, Καρτεράδον), ενώ  ο νέος Δήμος Καλλίστης έχει συγχωνεύσει τις κοινότητες του πρώην Δήμου Εμπορείου ( Ακρωτήρι, Εμπορείο, Μεγαλοχώρι) και του πρώην Δήμου Καλλίστης ( Πύργος, Μεσαριά, Βόθων, Γωνιά).
·        1850: και πάλι 4 Δήμοι (Καλλίστης, Οίας, Θήρας, Εμπορείου συμπεριλαμβανομένη και της Θηρασιάς)
·        1912: Κοινότητες στη Σαντορίνη: Θήρα Ημεροβίγλι, Καρτεράδο, Εμπορείο, Ακρωτήρι, Μεγαλοχώρι, Μεσαριά, Μέσα Γωνιά Έξω Γωνιά, Πύργο, Βόθωνα, Οία. Οι συνοικισμοί Κοντοχώρι, Φηροστεφάνι, όλες οι καθολικές Μονές και η Δυτική Επισκοπή, ανήκουν πια στην κοινότητα Φηρών. . Οι συνοικισμοί Βουρβούλος και Μονή Αγίου Νικολάου υπήχθησαν   στην κοινότητα Ημεροβιγλίου. Ο συνοικισμός της Μονής Προφήτη Ηλία ( του πρώην Δήμου Καλλίστης) στην   κοινότητα Πύργου˙. Οι συνοικισμοί Αγριλιά και Ποταμός στον Μανωλά Θηρασιάς, ενώ οι οικισμοί Θόλος και Περίβολος στην κοινότητα Οίας.
·        Το 1997  ψηφίζεται για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. ο νόμος 2539/ 1997 γνωστότερος ως «Ιωάννης Καποδίστριας». Οι οργανισμοί επανακοθορίζονται πληθυσμιακά και χωροταξικά. Στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά, έχουμε την επαναδημιουργία του δήμου Σαντoρίνης με τις πρώην κοινότητες να περιλαμβάνονται στο Δήμο Θήρας, εκτός από την Κοινότητα Οίας- Θηρασιάς η οποία για ιστορικούς –αρχιτεκτονικούς λόγους κράτησε την αυτοδυναμία της.
·       Τελευταία διοικητική αλλαγή έγινε το 2010 με τον Ν. 3852 ή αλλιώς με τον «Νόμο Καλλικράτη». Σημαντικό σημείο του σχεδίου είναι η διοικητική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης με την μείωσης του αριθμού φορέων τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο (Συνένωση πρώην Δήμου Θήρας με Κοινότητα Οίας – Θηρασιάς και δημιουργία ενός νέου Δήμου Θήρας- Σαντορίνης), όσο και σε δευτεροβάθμιο (υπαγωγή της Νομαρχίας Κυκλάδων και της Νομαρχίας Δωδεκανήσων σε Νέα Περιφερειακή Δομή).

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...