Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Riesling και Ασύρτικο: Τόσο διαφορετικά, τόσο ίδια...

Δύο κορυφαίες λευκές ευρωπαϊκές ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά τους, οι δυνατότητες παλαίωσης, οι συνδυασμοί που αγαπούν

Tου Θόδωρου Λέλεκα


Μια από τις πιο ισχυρές αξίες σε ένα κρασί, η οποία ανεβάζει πάντα τις μετοχές του στο χρηματιστήριο των οινοφίλων, είναι η δυνατότητά του να παλαιώσει. Η σημασία της δυναμικής παλαίωσης είναι ακόμα πιο μεγάλη στα λευκά κρασιά, τα οποία φιγουράρουν πιο σπάνια -σε σχέση με τα ερυθρά- στις μεγάλες συλλογές. Το βασικό στοιχείο που επιτρέπει σε ένα λευκό κρασί να εξελίσσεται σε μεγάλο βάθος χρόνου είναι η οξύτητα, αν και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ποικιλίας συχνά παίζουν αντίστοιχα σημαντικό ρόλο. Οταν μιλάμε για λευκές ποικιλίες παλαίωσης, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε δύο πολύ γνωστές: το Riesling και το Ασύρτικο. Αν και οι τόποι καταγωγής τους διαφέρουν, αν και τους χωρίζουν κάμποσες χιλιάδες χιλιόμετρα, οι ομοιότητές τους είναι περισσότερες απ' ό,τι φανταζόμαστε.
Riesling, η ψυχρή ομορφιά
Το Riesling είναι η ποικιλία-σημαία του γερμανικού αμπελώνα και για πολλούς διεκδικεί τα σκήπτρα της κορυφαίας λευκής ποικιλίας στον κόσμο. Χάρη στην εκρηκτική οξύτητα και τη χαρακτηριστική αρωματική και γευστική πολυπλοκότητά της, έχει αποδείξει περίτρανα ότι όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να παλαιώνει, αλλά ουσιαστικά μπορεί και να μεταμορφώνεται συνεχώς όσο την αγγίζει ο χρόνος. Είναι μία από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ποικιλίες της Γερμανίας. Η προέλευσή της εντοπίζεται στην κοιλάδα του ποταμού Ρήνου, ενώ συναντάται με πολύ εκλεκτά δείγματα και στην Αλσατία, η οποία επίσης μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ανήκε στην τότε γερμανική αυτοκρατορία.
Χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατή οξύτητα, σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, έντονη μεταλλικότητα και μακρά επίγευση. Βασίζει το οργανοληπτικό προφίλ της στο terroir στο οποίο μεγαλώνει, γι' αυτό και η ταυτοποίηση της προέλευσης διαφορετικών ετικετών Riesling είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι όσο παλαιώνει, αναπτύσσει κάποια αρώματα που χαρακτηρίζονται «βενζολικά», επειδή παραπέμπουν σε καύσιμα ή βιομηχανικές κόλλες. Οταν αυτό υπάρχει σε ήπιο βαθμό, τότε δίνει στο Riesling πολλές δυνατότητες ευφάνταστων γευστικών συνδυασμών. Αν όμως είναι πολύ έντονο, τότε θεωρείται σφάλμα και καθιστά το κρασί έως και δυσάρεστο.
Το γερμανικό Riesling καλλιεργείται σε σχετικά θερμά τμήματα του γενικά ψυχρού αμπελώνα της χώρας, σε έδαφος με πολύχρωμα σχιστολιθικά πετρώματα και υπέδαφος το οποίο είναι πλούσιο σε απολιθώματα οστράκων και θαλάσσιων οργανισμών. Το χαρακτηριστικό αυτό ανάγεται σε εποχές -πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια- που η ευρύτερη περιοχή γύρω από τονΡήνο καλυπτόταν από θάλασσα. Πέρα από τη διάσημη οξύτητά του, θεωρείται μια θαυμαστή ποικιλία, καθώς δίνει κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ (που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινάει από το 8%) καθώς και σε υπολειπόμενα σάκχαρα.
Ασύρτικο, το «θαύμα» της Σαντορίνης
Το Ασύρτικο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες στην εγχώρια αγορά, όμως καθημερινά κερδίζει φίλους και στο εξωτερικό. Κατάγεται από τη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν ακόμα παραγωγικά προ-φυλλοξηρικά κλήματα, πολύ μεγάλης ηλικίας, εννοείται. Χαρακτηρίζεται από ήπια αρωματικότητα, εξαιρετικά έντονη οξύτητα, ευχάριστη μεταλλικότητα και μεγάλο βάθος. Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες του κρασιού απορούν ακόμα πώς ένα κρασί με τόσο ευγενές και δροσερό προφίλ μπορεί να παράγεται από κλήματα που καλλιεργούνται σε ένα από τα πιο «εχθρικά», άνυδρα και δύσκολα terroirs του κόσμου.
Πράγματι, είναι επίσης ποικιλία ταυτισμένη με το terroir της, το οποίο και της χαρίζει μερικά από τα πιο σπάνια και περιζήτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: ένα συνδυασμό του ηφαιστειογενούς εδάφους του νησιού, του ζεστού ήλιου, που το λούζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς και των δυνατών ανέμων που χτυπούν τα κλήματα αδιάκοπα. Ακριβώς για να αξιοποιήσουν το τελευταίο στοιχείο, οι Σαντορινιοί αμπελουργοί «πλέκουν» κάθε φυτό σε χαρακτηριστικό σχήμα καλαθιού, με τον καρπό να ωριμάζει στο εσωτερικό, προστατευμένος από τα κλαδιά και τα φύλλα του κλήματος. Ετσι, ο άνεμος δροσίζει το σταφύλι και συντελεί στη σωστή του ωρίμαση, χωρίς να απειλεί να το τραυματίσει.
Το Ασύρτικο είναι μια ποικιλία που πολύ συχνά συναντάμε (και απολαμβάνουμε) μόνη της, σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. Ωστόσο πολλοί Ελληνες οινοποιοί, θέλοντας να αξιοποιήσουν τη δυνατή του οξύτητα, το χαρμανιάζουν με ποικιλίες με χαμηλότερη οξύτητα αλλά πιο έντονη αρωματικότητα, όπως π.χ. η Μαλαγουζιά, δημιουργώντας ευχάριστα πολυποικιλιακά λευκά κρασιά. Είναι η κύρια ποικιλία των Οίνων με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Σαντορίνη, ωστόσο στην κατηγορία αυτή επιτρέπεται και η συμμετοχή των επίσης γηγενών ποικιλιών Αθήρι και Αηδάνι, σε μικρό ποσοστό. Λόγω του μοναδικού προφίλ του, το Ασύρτικο έχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Ωστόσο στην αγορά σπάνια βρίσκουμε παλαιωμένες ετικέτες Σαντορίνης, κι έτσι μια τέτοια δοκιμή είναι εφικτή κυρίως χάρη σε προσωπικές συλλογές ή με φιάλες από τα προσωπικά κελάρια των οινοποιών.
Τις χώρισε ένα βαρέλι
Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ποικιλίες είναι η σχέση τους με το δρύινο βαρέλι. Στην περίπτωση του Riesling, πρόκειται για σχέση μίσους, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου καλά σ' αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα, η δημοτικότητά του είχε πληγεί σημαντικά πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν είχε αναγκαστικά ακολουθήσει τη «μόδα» των βαρελάτων κρασιών - με δυσάρεστα αποτελέσματα. Από την άλλη, το Ασύρτικο έχει μια πολύ πιο αρμονική σχέση με το βαρέλι, ειδικά όταν η παραμονή του σ' αυτό είναι ήπια και προσεκτική. Οι ετικέτες βαρελάτου Ασύρτικου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην ελληνική αγορά και αποτελούν αγαπημένους συνοδούς κλασικών ψαροφαγικών γευμάτων.
Οι γλυκές εκδόσεις τους
Το Riesling, παρά τις δυσκολίες στην ωρίμασή του στη βόρεια Ευρώπη, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε σάκχαρα. Λόγω της γερμανικής πρακτικής του όψιμου τρύγου στα περισσότερα κρασιά (εξαιτίας του ψυχρού κλίματος της χώρας) αλλά και της προτίμησης των Γερμανών στα κρασιά με τονισμένη (για τα δικά μας δεδομένα) γλυκύτητα, βρίσκουμε συχνά στην αγορά ετικέτες Riesling (Spätlese, Auslese) που θα χαρακτηρίζονταν τουλάχιστον ημίξηρες, χωρίς όμως να θεωρούνται επιδόρπιοι οίνοι.
Από την άλλη, τόσο το Riesling όσο και το Ασύρτικο προσφέρονται για τη δημιουργία εκλεκτών γλυκών κρασιών, καθώς έχουν το μοναδικό προνόμιο να αντισταθμίζουν την έντονη γλυκύτητα με την υψηλή οξύτητα, δίνοντας οίνους που δροσίζουν χωρίς να λιγώνουν. Συγκεκριμένα, τα κρασιά κατηγορίας Beerenauslese και Eiswein από Riesling είναι από τα πλέον περιζήτητα στην αγορά και διατίθενται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Αντίστοιχα, το Ασύρτικο μας δίνει το περίφημο γλυκό κρασί της Σαντορίνης, το Βινσάντο, που προέρχεται από λιασμένα σταφύλια παλαιωμένα σε βαρέλι. Τα Βινσάντο της Σαντορίνης διακρίνονται σταθερά σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, και συγκαταλέγονται στα πιο γνωστά και περιζήτητα κρασιά της χώρας μας στο εξωτερικό.
Μακριά από τις πατρίδες τους...
Η δημοτικότητα και το προσόν της παλαίωσης καθιστούν και το Riesling αλλά και το Ασύρτικο ιδιαίτερα πολυφυτεμένες ποικιλίες. Εκτός Γερμανίας, Riesling συναντάμε στην Αλσατία, την Αυστρία, στα Βαλκάνια, στη βόρεια Ιταλία, την Αυστραλία, στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια και Ουάσινγκτον) και στη Νέα Ζηλανδία. Υπάρχουν επίσης αξιόλογες εμφιαλώσεις του και από Ελληνες παραγωγούς, τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στη βόρεια Ελλάδα.
Το Ασύρτικο είναι ίσως η πιο διαδεδομένη λευκή ποικιλία στην Ελλάδα. Εκτός Σαντορίνης τη συναντάμε σε πολλά νησιά του Αιγαίου, στη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και αλλού. Αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο εξωτερικό, δεν έχει αναφερθεί ακόμα συστηματική καλλιέργεια και οινοποίησή του έξω από τον ελληνικό αμπελώνα, εκτός από κάποιες πειραματικές προσεγγίσεις.
Είναι γεγονός, βέβαια, ότι, επειδή και οι δύο ποικιλίες έχουν αδυναμία στο πατρικό τους terroir, όταν βγαίνουν έξω από αυτό εκφράζονται αρκετά διαφορετικά. Αυτό όμως είναι και ένα στοιχείο που κάνει τη δοκιμή τους (και τις συγκρίσεις ανάμεσα σε ετικέτες, παραγωγούς και προελεύσεις) εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Οι συνδυασμοί που αγαπούν
Στη φρέσκια και ξηρή μορφή τους, τόσο το Riesling όσο και το Ασύρτικο χαρίζουν την οξύτητά τους σε φαγητά στα οποία συνήθως προσθέτουμε χυμό λεμονιού: ωμά θαλασσινά, ψάρια στην κατσαρόλα ή στη σχάρα καθώς και κάποια λευκά κρέατα ποσέ ή μαγειρεμένα με ελαφριές λευκές σάλτσες. Το βαρελάτο Ασύρτικο παρουσιάζει μια χαρακτηριστική πικάντικη «καπνίλα» (του τη χαρίζει η παραμονή του στο βαρέλι), κι έτσι μπορεί να συνοδεύσει τέλεια θαλασσινά, ψάρια ή λευκά κρέατα που έχουν ψηθεί στα κάρβουνα, καθώς και καπνιστά ψάρια και τυριά.
Ενα ημίξηρο Riesling θεωρείται ιδανικός συνοδός των πικάντικων ή και γλυκόξινων πιάτων της ασιατικής κουζίνας, ενώ ένα παλαιωμένο αυτής της ποικιλίας θα συνοδεύσει τέλεια μια ποικιλία μπλε τυριών. Τέλος, τόσο το Βινσάντο όσο και τα γλυκά κρασιά από Riesling μπορούν να συνοδεύσουν «βαριά» επιδόρπια, όπως τα γλυκά ταψιού, καθώς και γλυκά και τάρτες με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα.
Στα ποτήρια σας...
Ταξιδέψτε στον κόσμο του Riesling σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Ελλάδα, δοκιμάζοντας ξηρές και ημίξηρες ετικέτες ποιοτικών παραγωγών, όπως: Markus Molitor, Weingut Robert Weil (Γερμανία), Domaine Ostertag, Leon Beyer, Hugel & Fils, Maison Trimbach, Domaine Weinbach (Αλσατία), Silvio Jermann (Ιταλία), Spy Valley, Villa Maria (Νέα Ζηλανδία), καθώς επίσης και Οινοφόρος, Αμπελώνες Αντωνόπουλου (Ελλάδα).
Μονοποικιλιακές ετικέτες Ασύρτικου θα βρούμε πολλές στην ελληνική αγορά, από παραγωγούς της Σαντορίνης (Μπουτάρη Οινοποιητική, Κτήμα Σιγάλα, Γαία Οινοποιητική, Κτήμα Αργυρού και Οινοποιείο Χατζηδάκη), αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως το Κτήμα Παυλίδη στη Δράμα και το Κτήμα Εύχαρις στα Μέγαρα.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_14_19/10/2010_360423 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Άσκηση Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Θήρας ( 05 -6-2011)


Την Κυριακή 5 Μαϊου, το γεμάτο Ελπίδα και Όρεξη Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης προέβη σε άσκηση αντιμετώπισης καταστάσεων.
Η άσκηση αυτή περιελάμβανε τον Απεγκλωβισμό τραυματία αναρριχητή από ορθοπλαγιά με χρήση διασωστικού φορείου , και τον εντοπισμό και την ανάσυρση λουόμενο από το βυθό.
Στην άσκηση συμμετείχαν:
Δεναξάς Χρυσόστομος, Κοιλιακούδης Ευάγγελος, Δανέζης Γιώργος, Δρόσου Ειρήνη, Δρόσος Λευτέρης, Τσατσανίδης Βασίλης, Καλαϊδοπούλου Καίτη, Καραντάς Έντερ, Λαγκους Βινσεντ, Δαμίγος Μανώλης, Σκοπελίτης Αγάπιος, Δρόσου Γεωργία, Αλεξανδρής Χρήσος Δρόσου Πόπη

Η Ομάδα του Καλλιστορώντας τους ευχαριστεί Θερμά για άλλη μια φορά και τους εύχεται Καλή Δύναμη με όρεξη …Οτιδήποτε θελήσουν τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε κοντά τους.
Φωτογραφίες Αρτεμία Αργυρού.








Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

H κ. Ευαγγελία Μενδρινού και η Σαντορίνη της....

Η επιστροφή της θηραϊκής φάβας


Η επιστροφή της θηραϊκής φάβας
Έθνος 7 Ιουνίου 2011 της Ελίνας Γιαννουλοπούλου
Παντρεμένη ή ελεύθερη, με λάκκο ή χωρίς, η σαντορινιά φάβα έγινε πρόσφατα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, εξασφαλίζοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου το νησί να γίνει διάσημο και για τα εξαιρετικά προϊόντα της άνυδρης κατά τα άλλα γης του. Ο Γιάννης Νομικός διαθέτει τη μοναδική τοπική βιοτεχνία επεξεργασίας και τυποποίησης. Το μέλλον μοιάζει λαμπρό.
Η Σαντορίνη δεν προσφέρει μόνο συγκλονιστική θέα και την ευκαιρία σε χιλιάδες ζευγάρια ανά την υφήλιο να ενώσουν τις ζωές τους με φόντο την καλντέρα. Το ιδιότυπο ηφαιστιογενές της έδαφος γεννά και ορισμένα, μοναδικά προϊόντα, που έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένες πρώτες ύλες της σύγχρονης γαστρονομίας: Ντοματάκι, λευκή μελιτζάνα, ξυλάγγουρο και φυσικά φάβα.
Η τελευταία προστέθηκε πρόσφατα στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της E.E., σε συνέχεια των προσπαθειών της Ενωσης Συνεταιρισμού Θηραϊκών Προϊόντων. Η σαντορινιά φάβα διαφέρει από τις υπόλοιπες καθώς προέρχεται από ένα άλλο είδος φυτού της οικογένειας των ψυχανθών, το Lathyrus clymenum L. Σπόροι λαθουριού, μάλιστα, βρέθηκαν αποθηκευμένοι στη Δυτική Οικία της προϊστορικής πόλης, στο Ακρωτήρι. Αυτό μαρτυρά πως η φάβα καλλιεργείται στο νησί από την Εποχή του Χαλκού, εδώ και 3.600 χρόνια περίπου, στο πλαίσιο της οικιακής οικονομίας, όπου ο κάθε κάτοικος είχε το μποστάνι και τα προϊόντα του.
Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1980, όταν και η Σαντορίνη άρχισε να παίρνει τα πάνω της ως τουριστικός προορισμός, οι περισσότεροι κάτοικοι στράφηκαν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τις σχετικές με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείφθηκε και μαράζωσε. Ο κ. Νομικός σπούδασε στη Βιομηχανική του Πειραιά.
Λόγω του αγρότη πατέρα του, είχε όμως επαφή με τις αγροτικές καλλιέργειες και έτσι εντόπισε εύκολα το κενό. Αποφάσισε έτσι να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και να ασχοληθεί με την παραγωγή. "Ηταν τολμηρό εγχείρημα αλλά πίστεψα στη μοναδικότητα των τοπικών προϊόντων", εξηγεί. Κάποια στιγμή εντάχθηκε σε κοινοτικό πρόγραμμα και το 2005 κατάφερε να ολοκληρώσει την δική του μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων. "Το έργο βέβαια δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί εαν δεν υπήρχαν οι τράπεζες και η συνδρομή των φίλων", τονίζει. Αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική βιοτεχνία επεξεργασίας και τυποποίησης φάβας στο νησί.
"Με σεβασμό στο προϊόν, προσπαθώ να παντρέψω την παραδοσιακή καλλιέργεια και τον τρόπο των παλιών αγροτών, με τις σύγχρονες μεθόδους". Η φάβα σπέρνεται τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου -"του Αγίου Νικολάου, όπως με συμβούλευε ο πατέρας μου"- πρώτα στα κτήματα που είναι κοντά στη θάλασσα και στη συνέχεια στα ψηλότερα. Η σοδειά μαζεύεται τον Μάιο "πριν πιάσουν οι πολλές ζεστές" και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε μεγάλα βαρέλια χωρίς υγρασία, όπου "ξεκουράζεται" για τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να στεγνώσει για να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί.
Η επεξεργασία της ξεκινάει κοντά στα Χριστούγεννα, αφού χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα και τις άλλες της ιδιότητες. Κάποιες εργασίες γίνονται μηχανικά, ενώ άλλες, όπως το μάζεμα και το σκάλισμα για να αφαιρεθούν τα ζιζάνια, με τα χέρια.
Σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, η φάβα είναι προϊόν άνυδρης καλλιέργειας. Πολύτιμος σύμμαχος είναι το πετρώδες έδαφος του νησιού που κρατάει την υγρασία. Ο παράγων "φύση" παραμένει πάντα απρόβλεπτος και καθοριστικός. "Αν θέλει ο Θεός να σοδέψουμε, θα σοδέψουμε", λέει ο κ. Νομικός. "Σε μια καλή χρονιά θα μαζέψουμε 80 κιλά ανά στρέμμα. Συχνά τυχαίνει όμως η παραγωγή να καταστραφεί".

Το κόστος και η αξία.
Λόγω των πρακτικών δυσκολιών, η φάβα Σαντορίνης δεν είναι φθηνή. Από τους παραγωγούς πωλείται κοντά στα 10€ το κιλό, αν και συχνά φτάνει στα ράφια και τον καταναλωτή στη διπλάσια τιμή. Ο κ. Νομικός είναι ο μοναδικός που παράγει, επεξεργάζεται και διανέμει τη φάβα, ώστε να έχει πλήρη ιχνηλασιμότητα από την αρχή ως το τέλος της διαδικασίας. "Αυτή είναι η διαφορά του δικού μας προϊόντος, και για αυτό μπορούμε να εξασφαλίζουμε εγγυημένη ποιότητα, αλλά και καλύτερη τελική τιμή", υπογραμμίζει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυθεντική σαντορινιά φάβα με δύο ευρώ, όπως καμιά φορά διαφημίζεται στη λαϊκή, δεν υπάρχει! "Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να μάθει να προτιμά την επώνυμη φάβα. Γιατί όταν αγοράζει χύμα, δεν ξέρει τι παίρνει. Υπάρχει παραπληροφόρηση", εξηγεί ο κ. Νομικός.
Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και η θηραϊκή γη, εδώ και 35 αιώνες δημιουργούν ένα τόσο μοναδικό προϊόν όσο και το ίδιο το νησί που ανελλιπώς περιλαμβάνεται στις πολυτελέστερες εκδόσεις με τους καλυτέρους προορισμούς του πλανήτη. "Η φάβα μας έχει αφρώδη υφή και ιδιαιτερότητα στη γεύση: Λόγω του εδάφους της Σαντορίνης που είναι πλούσιο σε σάκχαρα, είναι υπόγλυκη, ενώ οι φάβες από άλλες περιοχές πικρίζουν. Ταυτόχρονα η σύστασή της είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, σε αναλογία 20% περίπου, και υδατάνθρακες, 63% αντίστοιχα, ενώ έχει μικρό μέγεθος.
Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά της την κάνουν και πολύ βραστερή: χρειάζεται το 1/3 του χρόνου για να ετοιμαστεί σε σχέση με τις άλλες", λέει ο κ. Νομικός. Από φέτος, η φάβα Σαντορίνης είναι το 87ο ελληνικό προϊόν που αποκτά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Για να δικαιούται αυτό τον τίτλο ωστόσο, πρέπει να παράγεται, να επεξεργάζεται και να τυποποιείται στη Σαντορίνη. Οπως είπαμε η μονάδα του κ. Νομικού είναι η μοναδική βιοτεχνία επεξεργασίας και τυποποίησης φάβας στο νησί. Οπερ και σημαίνει πως η πρώτη φάβα ΠΟΠ θα κυκλοφορήσει όπου να 'ναι με την ετικέτα "Αγρόκτημα Γιάννη Νομικού, γνήσια φάβα Σαντορίνης".
Παραγωγή Φιστικιών
Το θετικό μειονέκτημα
Φιστίκι Αιγίνης πρωτοέφερε στη Σαντορίνη ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός. Δημιούργησε μάλιστα διάφορα φυτώρια φιστικόδεντρων, τους σπόρους των οποίων μοίραζε στους κατοίκους του νησιού για να τους καλλιεργήσουν. Τα κτήματα με τα φιστίκια ακολούθησαν, ωστόσο την πορεία όλων των καλλιεργειών. Από τη δεκαετία του '80, με την άνοδο του τουρισμού μαράζωσαν. Μέχρι που ο Γιάννης Νομικός αποφάσισε να αναβιώσει την παραγωγή τους, αναλαμβάνοντας και τα εγκαταλελειμμένα κτήματα του Πέτρου Νομικού.
Τα σαντορινιά φιστίκια στεγνώνουν στον ήλιο και ψήνονται με το αλάτι τους, κάτι που δικαιολογεί το πιο σκούρο χρώμα . Εχουν μικρότερο καρπό και οφείλουν τη γλυκύτερη γεύση τους, στο έδαφος του νησιού. Οπως και η φάβα, το πλεονέκτημά τους προέρχεται παραδόξως από ένα ?θεωρητικώς- μειονέκτημα: Τη "σπαρτιάτικη" γη της Σαντορίνης.


http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23310&subid=2&pubid=63089263

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Επιστολή Υπαλλήλων στις Δημόσιες Υπηρεσίες Πολιτισμού στο νησί

Με ιδιαίτερα καυστική επιστολή η οποία παρατίθεται παρακάτω  44 υπάλληλοι των Δημοσίων Αρχαιολογικών Χώρων της Σαντορίνης  και των Μουσείων, προβάλλουν το αίτημα της κάλυψης και συνέχισης της απαιτούμενης μισθοδοσίας τους.  Συγκεκριμένα 27 Υπάλληλοι , κάποιοι από αυτούς εντάσσονται στην κατηγορία των πέρα των 2 ετών ομάδα που δεν έχει λάβει μισθό,  καθώς και 17 που έχουν προβεί  σε ασφαλιστικά Μέτρα , αναγκάζονται να κοινοποιήσουν τα αιτήματα τους, μιας και « θεωρούν ότι τους κοροιδεύουν με ανεπίσημες ενημερώσεις».


Επειδή δεν θεωρούμε πολιτισμό να εργαζόμαστε – κάποιοι από εμάς πέραν των 2 ετών χωρίς να λαμβάνουμε μισθό,
Επειδή δεν θεωρούμε πολιτισμό να μην συμμοφώνεστε με τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων ( 1905/1,3,2010   10043/2007 από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών,
Επειδή δεν θεωρούμε πολιτισμό την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το Υπουργείο  για το αν και ποτε θα καταβάλετε τους μισθούς μας,
Επειδή δεν θεωρούμε πολιτισμό να μας κοροιδεύουν με ανεπίσημες ενημερώσεις ότι πρόκειται να πληρωθούμε 13 του μήνα ( έχουν παρέλθει 8 μήνες από την πρώτη φορά που αυτό ακούστηκε),
Επειδή δε θεωρούμε πολιτισμό την εκμετάλλευση,
Επειδή δεν θεωρούμε πολιτισμό αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές , προσωπικό φύλαξης και προσωπικό καθαριότητας να αντιμετωπίζονται ως «βολεψιματίες» ενώ επί της ουσίας είναι αδύνατη η λειτουργία της Εφορείας στους χώρους που εργαζόμαστε χωρίς τις υπηρεσίες μας ,
Επειδή δεν έχετε επιδείξει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τη λύση του προβλήματος  μας,
Επειδή όσοι εξακολουθούμε και απασχολούμαστε στην Υπηρεσία με ασφαλιστικά μέτρα, αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε σε δεύτερες και τρίτες δουλειες προκειμένου να  επιβιώσουμε,
Και πάνω απ όλα επειδή έχουμε αξιοπρέπεια, σας ενημερώνουμε ότι λόγω των παραπάνω, θα ξεκινήσουμε άμεσα κινητοποίησεις ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας των επισκεπτών του νησιού και ιδιαίτερα των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων του νησιού σε σχέση με το εργασιακό μας καθεστώς,
 Σε συνέχεια των παραπάνω και σε περίπτωση που την 13η Ιουνίου 2011 δεν καταβληθούν και πάλι οι μισθοί μας θα φέρετε την αποκλειστική ευθύνη της κλικάμωσης των ενεργειών μας με κορύφωση την απαγόρευση εισόδου επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Μουσεία του νησιού .
Με λύπη
Οι εργαζόμενοι ( πρώην και νύν )
  1. Αργυρός Ευάγγελος       Δεκ 2008 – σήμερα                         Ασφαλιστικά Μέτρα
  2. Αργυρού Νεκταρία        Φεβ 2010 – σήμερα                        Ασφαλιστικά Μέτρα
  3. Βάλβη Ζαμπέλα               Απρίλιος – Ιούνιος 2009                Ασφαλιστικά Μέτρα
  4. Βάλβη Ιωάννα                  Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2010 Ασφαλιστικά Μέτρα
  5. Δεναξάς Βασίλης             Φεβρουάριος 2010- σήμερα       Ασφαλιστικά Μέτρα
  6. Δρόσου Χαραλαμπία    Δεκέμβριος 2008 – σήμερα         Ασφαλιστικά Μέτρα
  7. Καραμολέγκος Φαν.      Δεκέμβριος 2008 – Ιούλιος 2009 Ασφαλιστικά Μέτρα
  8. Κατσίπη  Ιακωβίνα          Νοέμβρης 2008 – σήμερα            Ασφαλιστικά Μέτρα
  9. Μαυρομμάτη Παρ.         Δεκέμβριος 2008 – Ιούλιος 2009 Ασφαλιστικά Μέτρα
  10. Μπίτης Ιωάννης               Φεβρουάριος 2010 – σήμερα     Ασφαλιστικά Μέτρα
  11. Ολιβέρα Επιφανεία        Δεκέμβριος 2008 – σήμερα         Ασφαλιστικά Μέτρα
  12. Πελέκης Ηλίας                  Δεκέμβριος 2008 – σήμερα         Ασφαλιστικά Μέτρα
  13. Σιγάλα Ζαμπέλα              Δεκέμβριος 2008 – Ιούλιος 2009 Ασφαλιστικά Μέτρα
  14. Σιγάλας Αρτέμης             Φεβρουάριος 2010 – σήμερα     Ασφαλιστικά Μέτρα
  15. Σιγάλας Ιωάννης              Ιανουάριος – Οκτώβριος 2010   Ασφαλιστικά Μέτρα
  16. Τζώρτζη Ελένη                   Ιανουάριος – Οκτώβριος 2009    Ασφαλιστικά Μέτρα
  17. Χόδρου Θεοδώρα           Δεκέμβριος 2008                              Ασφαλιστικά Μέτρα
Και οι συμβασιούχοι
  1. Αγιορείτη Παρασκευή                                    Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
  2. Αλαφούζος Πέτρος                                           Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
  3. Αλεφραγκής Ιωάννης                                      Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2009     Συμβ
  4. Αλεφραγκής Νικόλαος                                   Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
  5. Αρβανίτη Μαγδαληνή                                    Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2009     Συμβ.
  6. Αρβανίτης Ελευθέριος                                    Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2009     Συμβ.
  7. Αργυρός Αναστάσιος                                      Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
  8. Αρτέμης Μάριος                                               Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
  9. Γκιόκας Θεοφάνης                                           Υπόλοιπο μισθοδοσίας2010      Συμβ.
  10. Δακορώνιας Στέλιος                                        Υπόλοιπο μισθοδοσίας  2010    Συμβ.
  11. Δαμασκηνός Αντώνης                                     Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  12. Κατσίπη Ειρήνη                                                  Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  13. Καφούρου Καλλιόπη                                       Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  14. Λογοθέτη Ειρήνη                                              Υπόλοιπο μισθοδοσίας2010      Συμβ.
  15. Μαυρομμάτη Παρασκευή                            Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  16. Μπάικας Επιφάνειος                                       Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2009 – 2010 Συμβ
  17. Μπουσδούκας Αθανάσιος                            Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  18. Νάξαρη Χριστίνα                                              Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  19. Ξαγοράρη Ειρήνη                                             Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  20. Ξαγοράρη Θεολογία                                       Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2008     Συμβ.
  21. Ξαγοράρη Μαρουλία                                     Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  22. Παγώνης Μαρίνος                                            Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  23. Παρμασκούζ Κωνσταντίνος                          Υπόλοιπο μισθοδοσίας2010      Συμβ.
  24. Πελέκη Μαρία                                                   Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ.
  25. Τζώρτζης Εμμανουήλ                                       Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2008     Συμβ.
  26. Φϋτρος Μηνάς                                                   Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2009     ΣΥμβ.
  27. Φωτεινού Μαρία                                              Υπόλοιπο μισθοδοσίας 2010     Συμβ
Πηγή: www.topmelodyfm.gr

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...