Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Αγία Αικατερίνα έκρυβε θησαυρό

Ο μεγάλος «Εσταυρωμένος» πάνω από την Ωραία Πύλη στην Αγία 
Αικατερίνα Οίας
 
 

Αγνωστες αγιογραφίες ενός μεγάλου Κυκλαδίτη αγιογράφου του 18ου αιώνα, του Χριστόδουλου Καλέργη, αποκαλύφθηκαν στην Αγία Αικατερίνα της Οίας στη Σαντορίνη.

 
 
 
Ο μεγάλος «Εσταυρωμένος» πάνω από την Ωραία Πύλη στην Αγία Αικατερίνα Οίας
Την αποκάλυψη δημοσιεύει ένας Κυκλαδίτης οικονομολόγος και πολιτικός, ο Γιώργος Ανωμερίτης. Ο ίδιος επισκέφτηκε τον υπουργό Πολιτισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο, και τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, και τους ενημέρωσε για το θέμα ζητώντας τους να υπάρξει ανάδειξη του έργου του Καλέργη.
Το βιβλίο του Ανωμερίτη (εκδόσεις «Μίλητος») έχει τίτλο «Η Αγία Αικατερίνα Οίας - Ενας άτρωτος στους αιώνες πατριαρχικός σταυροπηγιακός ναός» έχει εκδοθεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Οπως προκύπτει από έγγραφα, και συγκεκριμένα από πατριαρχικά σιγίλλια, αυτές οι εικόνες του Καλέργη, άγνωστες έως τώρα στη σχετική βιβλιογραφία, έγιναν το 1722 κατά την ανακαίνιση του ναού. Εκείνη και την επόμενη χρονιά ο Καλέργης βρέθηκε στη Σαντορίνη με σκοπό να αγιογραφήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο της Αγίας Αικατερίνας, που είχε χτιστεί στις αρχές του 17ου αιώνα και είχε ανακαινιστεί προ του 1716. Αυτός ο ναός είναι ένα εξαιρετικό οικοδόμημα με τρούλο, εξαιρετικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, που έχει επιβιώσει αλώβητος εννέα καταστροφικών σεισμών μεγαλύτερων από 6 Ρίχτερ.
Ο Καλέργης ζωγράφισε στην Αγία Αικατερίνα τέσσερις εικόνες δεσποτικές, 13 εικόνες δωδεκάορτου και τον μεγάλο «Εσταυρωμένο» πάνω από την Ωραία Πύλη. Η ταυτότητα του ζωγράφου είναι αδιαμφισβήτητη, γιατί όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή έχει υπογράψει τη μία από τις εικόνες του. Η υπογραφή του εντοπίστηκε στην εικόνα του Ευαγγελισμού, η οποία στο κάτω μέρος έχει τη φράση «χειρ Χριστόδουλου Καλέργη 1722».
Πάντως, από τη σειρά των εικόνων που ζωγράφισε ο Καλέργης ξεχωρίζουν δύο που φέρουν με κρυπτογραφημένη γραφή τη φράση «υπερβολικαίς δε η πίκραις του επιστήμονος. Ξεχωριστό έργο είναι και η Σταύρωση, στην οποία, πράγμα ασυνήθιστο για την εποχή, αναγράφονται τα ονόματα των δύο ληστών: Γεστάς και Δεσμάς».
Ο Χριστόδουλος Καλέργης, Μυκονιάτης κρητικής καταγωγής, τεχνοτροπικά ανήκει στην Κρητική Σχολή. Εργα του βρίσκονται σκορπισμένα στις Κυκλάδες αλλά και στη Μάνη.
  • ΔωρεάΟ Γιώργος Ανωμερίτης είχε μια εξαιρετική βιβλιοθήκη, την οποία δώρισε στο Φιλώτι της Νάξου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό πνεύμονα στην περιοχή.
Σ. Ταράντου http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=17762963

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Nέο Λιμάνι της Σαντορίνης...."ένα μύθο θα σας πω...."

Πριν από λίγες ημέρες άκουσα μια κουβέντα σε τοπικό ραδιόφωνο της Σαντορίνης πάνω στο φλέγον ζήτημα της Σαντορίνης που είναι το 5ο 6ο λιμάνι του νησιού( ούτε που το θυμάμαι ποιό νούμερο είναι). Αλήθεια αναρωτιέμαι γιατί πρέπει τελικά στην πράξη να γίνει και άλλο και άλλο λιμάνι: Ναι ξέρω κάποιος θα μου πει γιατι ο Αθηνιός έχει πρόβλημα!! Και όταν κάτι έχει πρόβλημα εμείς τι κάνουμε; Δεν το διορθώνουμε; Στην πράξη  όμως ο Αθηνιός δουλεύει σε φουλ κατάσταση 4- το πολύ 5 μήνες και τους άλλους μήνες σε απραγία...!! Εμείς δλδ θα πρέπει  να προβουμε στη δημιουργία ενός επιπλέον λιμανιου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί και "αναπτυχθεί" η γύρω περιοχή σε λίγο καιρό! Δεν ξέρω ποιους βολευέι αλλό φοβάμαι πολύ οτι δεν υπάρχει τόσο πράκτικός λόγος δημιουργίας ενός νέου λιμανιου στη Σαντορίνη και ότι τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να ενταχθουν σε άλλες δράσεις  που ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ του νέου λιμανιου! Μήπως θα πρέπει να γινει μια έρευνα εκ νέου  έτσι ώστε να αναλυθουν τα υπερ και τα κατά της ίδρυσης του νέου λιμανιου; Μήπως θα έπρεπε οι να σκεφτούμε ότι τα πολλά εμπόδια που παρουσιάζονται , είναι προς την κατευθυνση της μή λειτουργίας ενός νέου λιμανιου στη Σαντορίνη; Μήπως η θεα Σαντορίνη παρουσιάζει αυτά τα προβλήματα με σκοπό να παρεμποδίσει την "ανάπτυξη" μιας έκτασης στη Σαντορίνη; Για σκεφτείτε το καλαά!! Μήπως θα πρέπει στην πράξη το νέο λιμάνι να γίνει σαν το γιοφύρι της Άρτας; Μήπως να μην είναι τόσο αναγκαίο; ,......Δεν ξέρω συγγνώμη.....

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

H Σαντορίνη δεν είναι γριά ...πόρνη......

Συζητώντας με έναν εξαίρετο φίλο μέτοικο επί 20 χρόνια της Σαντορίνης μου πε μια φανταστική φράση: " Η Σαντορίνη δεν είναι γριά πόρνη....που την χρησιμοποιούν και την πετάνε μετά"... Πόσοι από μας δεν το χουμε πει με διαφορετικό λόγο.... αλλά νομίζω οτι είναι από τις καλύτερες φράσεις που τα περιλαμβάνουν όλα....Και συνέχισε.....:" Γιατί μου κάνει οι ίδιοι οι κάτοικοι την βλέπουν έτσι , δλδ μόνο Απρίλιο - Οκτώβριο και μετά σαν να είναι σε άλλο νησί..... Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ειπωθουν πολλά μιας και αποδεικνύει μια άποψη άκρως σεβαστή για το νησί.... Μια άποψη σύμφωνα με την οποία ΠΟΛΛΟΙ βλέπουν το νησί που τους μεγάλωσε και τους έζησε σαν μια γυναίκα του δρόμου...... που απλά την εκμεταλλεύονται ( δυστυχώς μόνο με τον τουρισμό και όχι με όλα της τα πλούτη όπως θα έπρεπε ( εκκλησιαστική ιστορία, αμπέλια, τοπική ιστορία, ορυχεία κ.ο.κ.) και αμέσως μετά  για κάποιους μήνες την αφήνουν στη λήθη της ιστορίας...... Γιατί όμως.....; Γιατί;......


Το καλοκαίρι οι γιατροί δεν φθάνουν στο Αιγαίο

;Απόσπασμα άρθρου της Καθημερινής ....χωρίς σχόλια:
"Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Θήρας που εξυπηρετεί περισσότερα από 150.000 περιστατικά το χρόνο. Οπως είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Μανώλης Δακορώνιας, το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο πέντε μόνιμους νοσηλευτές/-τριες, με αποτέλεσμα ο Δήμος να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις μέσω του Συλλόγου Στήριξης του Κέντρου Υγείας. Πάντως, το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης του Νοσοκομείου Θήρας δυναμικότητας 42 κλινών."

Aλήθεια την έννοια: "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας" στα νησιά και δη στη Σαντορίνη Μήπως πρέπει να την θυμηθουν πολλοί........

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...