Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Η "όχεντρα " της Σαντορίνης

 του Κλέαρχου Καπούτση 



Η όχεντρα
Εξωμύτης, Σαντορίνη. Ελληνιστικοί χρόνοι
Στους βράχους, στα δεξιά του δρόμου από την Περίσσα προς τον Εξωμύτη, υπάρχουν αρχαίοι λαξευτοί τάφοι. Σε έναν από τους βράχους, πάνω από ταφικά μνημεία, είναι σκαλισμένη μία τεράστια οχιά, η Όχεντρα ή Έχεντρα (Αρχαία Ελληνικά όχεντρα: "οχιά, έχιδνα"). Μέσα στην θάλασσα, κοντά στο ακρωτήριο του Εξωμύτη, θεωρείται ότι είναι βυθισμένο το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Ελευσίνας, η οποία αναφέρεται από τον Πτολεμαίο τον Γεωγράφο ως μία από τις πόλεις της Σαντορίνης.

"Όλοι βέβαια ξεύρουν πως στο Μέσα βουνό, ακριβώς επάνω από την παραλία της Περίσσης, αρχίζει ο δρόμος που ωδηγούσε στο αρχαίο Λιμάνι, τον Εξωμύτη. Σώζονται λίγα σκαλοπάτια στην παλιά πόλι του Βουνού που κόβονται απότομα και αρχίζει ο γκρεμνός. Πού είναι τα άλλα; Κάτω στο βυθό. Όπως στο βυθό είναι θαμμένο και το παλιό Λιμάνι. Και μόνο η "Όχεντρα", αυτός ο τύμβος των Ηρώων ή καλλίτερα το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, εκεί κατά τον Εξωμύτη, θα σταματήση τον διαβάτη της παραλίας της αμμουδερής για προσκύνημα, όπως στα χρόνια τα παλιά."
[Πηγή: Μιχαήλ Αντ. Δανέζη "ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1939-1940"]


Θέση: https://www.google.com/.../@36.3394013,25.../data=!3m1!1e3


Πηγή: Ψηφιακό Διαδικτυακό Μουσείο Σελίδα για το 2ο Δημοτικό Σχολείου Μακροπούλου στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...