Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Συμμετέχει και η Σαντορίνη στην Παγκυκλαδική Συνάντηση

Για την
8η ΠΑΓΚΥΚΛΑΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ
μας ενημερώνει το τμήμα Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχίας Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,
Ο θεσμός της Παγκυκλαδικής Μουσικής Συνάντησης Λαϊκών Πνευστών, μείζον πολιτιστικό γε-γονός για τα νησιά των Κυκλάδων, κορυφώνεται φέτος με την 8η Συνάντηση, που θα πραγματο-ποιηθεί στη Σύρο από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2010, με πρωτοβουλία της Νο-μαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Ήδη, στα πλαίσια των προηγούμενων Συναντήσεων που έγιναν στην Κέα, την Κύθνο, τη Νάξο, τη Μύκονο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Άνδρο, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί οι λαϊκοί ορ-γανοπαίκτες απ’ όλα τα Κυκλαδονήσια που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (τσαμπούνα, φλογέρα, σουραύλι, κλαρίνο κ.ά.).

Στις μέρες μας, «η τσαμπούνα, το τουμπάκι και το σουραύλι είναι όργανα αναγεννημένα, με νέα παιδιά να ασχολούνται, να μαθαίνουν, να τραγουδούν και να παίζουν. Αυτή η αναγέννηση του μουσικού λαϊκού πολιτισμού των νησιών μας οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στις Παγκυκλαδι-κές Συναντήσεις».

Παράλληλα, οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις έχουν γίνει η αφορμή για επιστημονική έρευνα, η οποία έχει δώσει καρπούς με την εκπόνηση ειδικών επιστημονικών εργασιών (διδακτορικές δια-τριβές, πτυχιακές εργασίες, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεις σε δι-εθνή συνέδρια κ.λπ.).

Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η συστηματική καταγραφή του σχετικού υλικού (ηχογράφηση, φωτο-γράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις), σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη και μιας ομάδα νέων εθνομουσικολόγων, φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Στον φετινό πανηγυρικό πρόγραμμα θα προβληθεί η ταινία - ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτο-διοίκησης Κυκλάδων, σε σκηνοθεσία Πάνου Καρκανεβάτου, με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις προηγούμενες μουσικές Συναντήσεις και από ποικίλα δρώμενα στα νησιά των Κυκλάδων, με τα λαϊκά πνευστά να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Οι Παγκυκλαδικές Μουσικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών είναι ένας θεσμός μοναδικός στην Ελλάδα. Είναι ο θεσμός που αναγέννησε τα όργανα που διασκέδασαν τους Κυκλαδίτες χωρίς υ-περβολή για χιλιάδες χρόνια. Θεσμός που, στους τόπους όπου πραγματοποιήθηκε, οι νησιώτες θα τον θυμούνται για χρόνια. Θεσμός σχεδιασμένος στην ανθρώπινη κλίμακα, σ’ αντίθεση με το κιτς και το φολκλόρ που δυστυχώς κυριαρχεί στην εποχή που ζούμε.

Οι Παγκυκλαδικές Συναντήσεις είναι ένας θεσμός που πραγματικά παράγει και προάγει τον πολι-τισμό.
Ο σχεδιασμός και η οργάνωση και της φετινής 8ης Συνάντησης γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Πολιτισμού και Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, με την ε-πιστημονική συνεργασία του Μουσείου Ελληνικών Μουσικών Λαϊκών Οργάνων και με τη συμ-μετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονο-μιάς) των Δήμων Άνω Σύρου, Ερμούπολης και Ποσειδωνίας, καθώς και πολιτιστικών φορέων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...