Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ερευνα για την Ικανοποίηση των Πολιτών της Σαντορίνης από τον Νόμο Καποδίστρια

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει θα ξεκινήσει μια σειρά επιστημονικών αναρτήσεων για θέματα που άπτονται της Σαντορίνης.
Η πρώτη από αυτές ανήκει στην Αικατερίνη Βάλβη από τη Σαντορίνη, και στους Χρήστο και Κωνσταντίνο Φράγκο. Θέμα της : "Δειγματοληπτική Διερεύνηση της Ικανοποίησης των Πολιτών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Νήσο Θήρα μετά το Νόμο 2539/1997 «Ι.Καποδίστριας»: Μια ποιοτική και ποσοτική έρευνα" Τους ερευνητές και κυρίως την αξιολογη νέα επιστήμονα και φίλη Κατερίνα, τους ευχαριστώ θερμά!!


Αικατερίνη Χ. Βάλβη1, Κωνσταντίνος Χ. Φράγκος2, Χρήστος Κ. Φράγκος1

1Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Αθήνας

2 Διδακτορικές σπουδές στο University College London, Αγγλία

Επικοινωνία: Αικατερίνη Χ. Βάλβη, Ifor Evans Hall Site, 109 Camden Road, NW1 9HZ London, United Kingdom, Τηλ. 00447946495261, e-mail: valvikaterina@gmail.com

Το 1997 ψηφίστηκε ο νόμος 2539/1997 «Ι. Καποδίστριας», μειώνοντας δραματικά τον αριθμό των ΟΤΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια [1]. Αυτή η μείωση ήταν εμφανής και στη νήσο Θήρα, με τη δημιουργία δύο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος Θήρας – Κοινότητα Οίας-Θηρασιάς). Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εκτιμήσουμε τόσο την ικανοποίηση των πολιτών από την τοπική αυτοδιοίκηση στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη), μετά τον νόμο «Ι. Καποδίστρια» (ποσοτική μεθοδολογία) όσο και να εντοπίσουμε τους πιθανούς λόγους, για τους οποίους οι αρχικές φιλοδοξίες του προγράμματος απέτυχαν (ποιοτική μεθοδολογία).

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήσαμε για τον εντοπισμό του ποσοτικού ερωτήματος, ήταν ερωτηματολόγια, τα οποία απαντήθηκαν από τυχαίο δείγμα 140 κατοίκων τόσο από τη Θήρα, όσο και από την Κοινότητα Οίας – Θηρασιάς. Η μέση ηλικία δείγματος ήταν 40 ετών με ίση περίπου συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν να απαντήσουν οι κάτοικοι, αφορούσαν τα δημογραφικά, τη γνώση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ικανοποίησης από την τοπική αυτοδιοίκηση (συντελεστής εσωτερικής αξιοπιστίας Cronbachs α = 0.758). Για την ποιοτική μεθοδολογία της έρευνάς μας, χρησιμοποιήσαμε ερωτηματολόγια 6 ερωτήσεων σε δομημένες «εις βάθος» συνεντεύξεις προς τους: Δήμαρχος Θήρας, Άγγελος Ρούσσος, και Κοινοτάρχης Οίας, Γεώργιος Χάλαρης.

Τα αποτελέσματα από την ποσοτική έρευνα, έδειξαν ότι μόνο το 24% των πολιτών ανέφερε ότι ήταν ικανοποιημένο από τη διοίκηση, διότι κυρίως οι πολίτες νοιώθουν ότι απομακρύνθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση [2]. Η ικανοποίηση από τη διοίκηση ήταν συσχετισμένο σε στατιστικά σημαντικό βαθμό με την τοποθεσία των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών. (p<0.01). style="" lang="EN-GB">p <>

Καταλήγοντας, από την έρευνά μας προκύπτουν σημεία δυσαρέσκειας στους κατοίκους της Θήρας και επομένως σημεία που θα μπορούσαν να βελτιωθούν στην τοπική διοίκηση. Για να αποφευχθεί η παραπληροφόρηση των κατοίκων, προτείνουμε από τους δημοτικούς συμβούλους, να ενημερώνουν τους κατοίκους για θέματα διοίκησης και αυτή η προσπάθεια πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την έκταση της νήσου Θήρας (μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων, διαδίκτυο, blogs, ομιλίες σε σχολεία και συλλόγους). Οι Kelly & Swindell [1] ισχυρίζονται ότι αν οι τοπικοί άρχοντες ακούν πιο πολύ τους δημότες τους, αντί να φοβούνται ότι δεν θεωρούν την διοίκηση αποτελεσματική, είναι πολύ πιθανόν να γίνουν πιο αποδοτικοί και να επιτύχουν περισσότερη ικανοποίηση. Τέλος, όσον αφορά την ποιοτική έρευνα, οι δύο τοπικοί άρχοντες προτείνουν ότι πρέπει να γίνει μια πιο ουσιαστική εφαρμογή στην αυτοδιοίκηση, που θα ευνοεί την αποκέντρωση.

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Ι.Τ.Α. (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) (2008). Το σύστημα διακυβέρνησης των νέων πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, Ενδιάμεση Έκθεση (Σχέδιο). Αθήνα.

2. Kelly JM, Swindell D. (2002). A Multiple-Indicator Approach to Municipal Service Evaluation: Correlating Performance Measurement and Citizen Satisfaction across Jurisdictions. Public Administration Review, vol. 62(5), pp. 610-621.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Σαντορινιοί του Πειραιά και τα «σαντορινέικα» του Αγ.Νείλου Β μέρος…

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες, οι Σαντορινιοί εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο ρόλο στο μεγάλο λιμάνι και στη Πειραϊκή κοινωνία. Ο Λουκάς Νομικός α...