Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Δωρεά από Οιάτη στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.


Δωρεά από Οιάτη στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά.

Την άγνωστη αυτή πληροφορία, μας την εμπιστεύθηκαν πρόσφατα Οιάτες κάτοικοι του Πειραιά και αφορά για μια υπέροχη εικόνα της Παναγίας σε μαρμάρινο τέμπλο που κοσμεί πάνω από 30 χρόνια τον υπέρλαμπρο και επιβλητικό ναό του Πειραιά και είναι δωρεά από Οιάτη κάτοικο του.  .
Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως…

Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι η Οία ήταν ο ναυτότοπος της Σαντορίνης και ο Πειραιάς ο τόπος που εγκαταστάθηκαν οι Οιάτες από τα τέλη του 19ου αιώνα.  
Ο Πειραιάς έγινε η νέα πατρίδα τους και  σήμερα -στον πυρήνα που δημιούργησαν οι παλιοί Οιάτες- υπάρχει πλέον μια μεγάλη παροικία Οιατών. Είναι τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα τους  που γεννήθηκαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν όχι μόνο στην Ελληνική Ναυτιλία αλλά κυρίως στην Πειραϊκή κοινωνία που μεγάλωσαν και κατοικούν, αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα στα γενόμενα της πόλης του Πειραιά.
Ένας λοιπόν από αυτούς τους Οιάτες που από πολύ μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά με  τους γονείς του  ήταν και ο δωρητής της εικόνας για την οποία θα αναφερθούμε.  

Δωρητής λοιπόν ήταν ο καπετάνιος  Ευάγγελος Πλατής (το «Γλεζί» όπως ήταν το οικογενειακό τους παρατσούκλι). Ήταν γιος των Οιατών, καπετάν-Μανώλη Πλατή και της συζύγου του Μαργαρίτας Πλατή το γένος Γεωργίου Νομικού, αλλά και ανιψιός της γιαγιάς Καδιώς Σιγάλα, καθώς η μητέρα του Μαργαρίτα ήταν αδερφή της.  Γεννήθηκε στην Οία αλλά όντας σε μικρή ηλικία, η οικογένεια του –λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του- εγκαταστάθηκε στον Πειραιά όπου και μεγάλωσε και κατοικούσε όλα τα χρόνια μέχρι το τέλος της ζωής του (αυτά τα στοιχεία αναφέρονται μέσα στο βιβλίο της Καδιώς Κολυμβά «Η Πάνω Μεριά του κόσμου» το οποίο αποτελεί αυτοβιογραφία της γιαγιάς Καδιώς Σιγάλα). 
Όπως μας τον περιέγραψαν οι συντοπίτες του στον Πειραιά, άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος και γαλουχημένος με τις αξίες της οικογένειας, μετά το θάνατο των γονιών του αλλά και τον πρόωρο χαμό του μοναδικού αδερφού του Γιώργου Πλατή θέλησε να κάνει ένα αφιέρωμα στην αιώνια μνήμη τους. Έτσι, στην ενορία του τον επιβλητικό Άγιο Νικόλαο του Πειραιά και συνάμα προστάτη των ναυτικών έκανε δωρεά μια εικόνα της Παναγίας σε μαρμάρινο τέμπλο. Η επιλογή του για την Παναγία δεν ήταν τυχαία, αφού επέλεξε το πρόσωπο της Θεοτόκου προς τιμήν της «Παναγίας Πλατσανής» της Οίας. Η εικόνα λοιπόν αυτή  από το 1983 βρίσκεται μέσα στον ναό του Αγίου Νικολάου.
Απεικονίζει την κλασσική μορφή της Παναγίας  που κρατάει στα χέρια της το Χριστό και ευλογεί. Το τέμπλο, σκαλισμένο εξολοκλήρου από λευκό μάρμαρο, έχει ύψος πάνω από 3 μέτρα με δυο κίονες δεξιά και αριστερά και στο βάθρο κάτω από την εικόνα απεικονίζεται ένα ιστιοφόρο της Οίας του 19ου αιώνα. Μια μεγαλοπρεπή εικόνα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ναού καθώς μπαίνουμε από την κυρία είσοδο με σκαλισμένη επιγραφή:

Δωρεά
οικογενείας Ευαγγέλου Εμμ. Πλατή (πλοιάρχου Ε.Ν.)
εις μνήμην γονέων του
Εμμανουήλ και Μαργαρίτας Πλατή
και Γεωργίου Εμμ. Πλατή (πλοιάρχων Ε.Ν.)
1983
 
Αν λοιπόν βρεθείτε κάποια στιγμή στον Άγιο Νικόλαο του Πειραιά, σταθείτε και προσέξτε αυτή την τόσο όμορφη εικόνα. Και να είστε σίγουροι ότι σε όποια εκκλησία της πόλης και αν βρεθείτε, στον Άγιο Σπυρίδωνα, στον Άγιο Νείλο, στο Ρόδον το Αμάραντο, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγία Τριάδα και σε τόσες άλλες, το μάτι σας σίγουρα θα πέσει και σε κάποια δωρεά Οιάτη κατοίκου της.  Η παρουσία τους στα δρώμενα του Πειραιά είναι έντονη αλλά αθόρυβη…

Ως «Καλλιστορώντας» απλά προτρέπουμε τους Οιάτες του Πειραιά να αρχίσουν σιγά-σιγά να μας ξεδιπλώνουν το κουβάρι των 100 και πλέον χρόνων της άγνωστης -για όλους εμάς- αλλά τόσο ουσιαστικής ιστορίας τους στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους να και ένα αφιέρωμα για τον Πειραιά!
Είμαι Πειραιώτης δεύτερης γενιάς με καταγωγή από την Οία μόνο από την πλευρά της μητέρας μου γιατί ο πατέρας μου δεν είναι σαντορινιός. Οι γονείς της μητέρας μου ήταν από την Φοινικιά το επίθετο τους ήταν Καρρά και εγκαταστάθηκαν στη Καλλίπολη πριν από τον πόλεμο. Η μητέρα μου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά όπως και εγώ. Εδώ στην Καλλίπολη λόγω των πολλών Οιατών υπάρχει άλλη μια Οία ίσως πιο ουσιαστική από την Οία στο νησί και ας μου το συγχωρέσουν οι συμπατριώτες εκεί. Οι Οιάτες του Πειραιά έχουν κρατήσει τα ανθρώπινα στοιχεία που έφεραν οι παλιοί Οιάτες και δεν έχουν αλλοιωθεί όπως δυστυχώς συμβαίνει στη Σαντορίνη τα τελευταία χρόνια.
Αυτό που θέλω να πω είναι αυτό που έλεγε ο παππούς μου:
"Αγαπήσαμε τον Πειραιά και τον αγκαλιάσαμε και τον κάναμε πατρίδα μας γιατί πρώτος ο Πειραιάς αγκάλιασε και δέχτηκε όλους εμάς όταν ήρθαμε από το νησί".
Με αυτό το άρθρο σας εύχομαι να γίνει αντιληπτό πλέον ότι "Οία" δεν είναι μόνο η Οία της Σαντορίνης. "Οία" είναι όπου υπάρχουν Οιάτες και όπου και αν πήγαν άφησαν τη δική τους σφραγίδα και εδώ στον Πειραιά και στο εξωτερικό.
Οι Οιάτες έφτιαξαν το όνομα της Οίας και όχι η Οία τους Οιάτες.
Γιώργος Π.

Ανασκαφές του Χίλλερ ή Ποιός ήταν τελικά ο Αβέρωφ της Σαντορίνης

Αι ανασκαφαί του κ. Χίλλερ.-Επιγραφαί αρχαιόταται.-Άλλα ευρήματα.  Ο εν Θήρα ιδιαίτερος ημών ανταποκριτής και διευθυντής της εκεί εκδιδομέ...