Ο Άγιος Νείλος ο Μυροβλήτης καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του 17ου αιώνα μ.Χ. Από νεαρή ηλικία τον πήρε κοντά του ο θειος του ιερομόναχος Μακάριος στην ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Παναγία του Μαλεβή») όπου και αφού εκπαιδεύθηκε, χειροτονήθηκε διάκονος. Εν συνεχεία μαζί με το θείο του πήγαν στο Άγιο Όρος, όπου αφού για λίγο χρόνο ασκήτεψαν στο σπήλαιο που είχε ασκητέψει ο Όσιος Πέτρος ο Αθωνίτης μετέβησαν σε έρημη έκταση κοντά στη Λαύρα του Οσίου Αθανασίου, έκτισαν ναό προς τιμή της Υπαπαντής και παρέμειναν εκεί ασκητεύοντας. Αργότερα ο Όσιος Νείλος, κατέφυγε σε σπηλιά που βρισκόταν σε πολύ απόκρημνο βράχο, όπου αφού ανήγειρε μικρό ναό, παρέμεινε ασκούμενος για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Πέθανε στις 12 Νοεμβρίου του 1651 μ.Χ. και ενταφιάσθηκε κοντά στη σπηλιά του. Μετά την ταφή του, άρχισε να αναβλύζει από τον τάφο του μύρο, που ως εκ θαύματος παρείχε ίαση σε όσους ασθενείς κατέφευγαν εκεί με πίστη. Αργότερα, λόγω εδαφικών μεταβολών, ο τάφος του εξαφανίσθηκε και παρέμεινε άγνωστος για πολλά χρόνια. Το 1815 μ.Χ., ο Άγιος παρουσιάσθηκε σε μοναχό που ονομαζόταν Αιχμάλωτος και τον πρόσταξε να κάνει προσιτή τον οδό προς τη σπηλιά του, για να μεταβαίνουν οι μοναχοί να προσκυνούν και να λειτουργούν το ναό που είχε ιδρύσει. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων του ναού, βρέθηκε και ο χαμένος μέχρι τότε τάφος του και τα λείψανά του ανέδιδαν έντονη ευωδιά μύρου για αυτό και ονομάστηκε και Μυροβλήτης.
Στην Σαντορίνη, εικόνα του Αγίου Νείλου βρίσκεται στην εκκλησία του Ευαγγελισμού στην Φοινικιά της Οίας αλλά και στον καθεδρικό ναό της Οίας την Παναγία Πλατσανή (Ακάθιστος Ύμνος) ως αγιογραφία στο γυναικωνίτη.
Οι Οιάτες ευλάβονται τον Άγιο Νείλο λόγω….του Πειραιά!
Ως γνωστόν ο Άγιος Νείλος είναι μια από τις μεγαλύτερες ενορίες του Πειραιά. Βρίσκεται στην Πειραϊκή Χερσόνησο, στο όριο των συνοικιών Χατζηκυριακείου – Καλλιπόλεως, στην οδό Γεωργίου Θεοτόκη, περιοχή όπου κατοικεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός Οιατών. Μάλιστα τη γειτονιά γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νείλου, οι Οιάτες του Πειραιά τα παλιά χρόνια την αποκαλούσαν χαριτολογώντας «τα σαντορινέικα…» γιατί στην οδό Αντωνίου Θεοχάρη ακριβώς πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νείλου υπήρχαν επιχειρήσεις Οιατών όπως καφενεία, καταστήματα, ορισμένα από τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ο Άγιος Νείλος ήταν και είναι η ενορία πολλών Οιατών του Πειραιά και μάλιστα αρκετοί Οιάτες υπήρξαν κατά καιρούς επίτροποι στην εκκλησία.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ: http://kallistorwntas.blogspot.com/2011/06/blog-post_28.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου