Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

6η Παγκυκλαδική Συνάντηση Νέων Μουσικών στη Σύρο


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 6η Παγκυκλαδική συνάντηση Νέων Μουσικών στη Συρό, με διοργανώτρια αρχή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και το αντίστοιχό Τμήμα Πολιτισμού, αλλά και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Φοίνικα. Πάνω από 70 μουσικοί από διάφορους νησιωτικούς πολιτισμούς προσπάθησαν να συνενωθούν μουσικά και φιλικά, με βασικό κίνητρο την προβολή της γνήσιας λαϊκής παραδοσιακής μουσικής των κυκλάδων και όχι μόνο. Παιδιά από : Σέριφο, Σίφνο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Άνδρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τζιά, αλλά και από την Κάρπαθο, προσπάθησαν με επιτυχία να αφήσουν το μουσικό – χορευτικό τους στίγμα το τριήμερο 2- 4 Ιουλίου. Τα παιδιά αυτά έδειξαν σε όλους μας, ότι μπορεί να είναι νέοι, είναι όμως μέσα στην εποχή τους, στηρίζουν και δεν αμελούν τις σχέσεις τους με τις ρίζες τους και την παραδοσιακή μουσική των νησιών τους, χορεύουν με πολύ μεράκι.
Την 1η μέρα της εκδήλωσης τα παιδιά βρέθηκαν στο Δημαρχείο Ποσειδωνίας, όπου ξεδώσανε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την επόμενη ημέρα τα παιδιά είχαν μια ιδιαίτερη εμπειρία όπως και στις προηγούμενες Παγκυκλαδικές, Με μία πατινάδα γεμάτη μεράκι, και πολύ πάθος, μαζεύτηκαν στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα όπου συζητήσανε μαζί με τον εθνομουσικολόγο Περικλή Σχοινά για ττον τρόπο που νοιώθουνε τη σχέση τους με την παράδοση. Στη συνέχεια πάλι με πατινάδα στους δρόμους του Φοίνικα, ξεσήκωσαν τον κόσμο της περιοχής και κατευθύνθηκαν στην παραλία του Φοίνικα για τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης με πολύ μουσική και χορό. Φυσικά πάντα μετά το τέλος των επίσημων εκδηλώσεων ακολουθούσε τρελλή βεγγέρα στην παραλία. Τη τελευταία ημέρα της εκδήλωσης τα παιδιά είχαν για ΄άλλη μια φορά την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους .
Στην οργάνωση της εκδήλωσης ήταν : ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φοίνικα, το Τμήμα Πολιτισμού της Νομαρχίας Κυκλάδων, ( με την ψυχή των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους Υπεύθυνο του Τμήματος κ. Τάσο Αναστασίου), το Μουσείο Λαικών Οργάνων της Αθήνας ( με την υπεύθυνη των Εκδηλώσεων κ. Σμαράγδα Διακογιάννη να πρωτοστατεί). Επίσης πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά, εκτός από ατομικές συμμετοχές συνοδεύονταν και σε κάποιες περιπτώσεις από τους δασκάλους και καθοδηγητές τους : Ιωσήφ Πρίντεζη ( Σύρο), Φλώριο – Γλέζο ( Τίγρη )και Βαγγέλη Κορρέ ( Νάξο) κ.ο.κ.
Η Σαντορίνη συμμετείχε για πρώτη φορά στο θεσμό αυτό. Έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε να υπάρχει παραπάνω της μίας συμμετοχές αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Φέτος λοιπόν η συμμετοχή της Σαντορίνης ήταν ο νέος φέρελπης τσαμπουνιέρης από το Ακρωτήρι, Ραφαήλ Αρβανίτης ο οποίος μαζί με τη ζυγιά του , τον πατέρα του Επιφάνιο στο τουμπί, καταχειροκροτήθηκαν στην παρουσίαση ενδεικτικών Σαντορινιών Σκοπών και τραγουδιών.
Για πρώτη φορά μια εβδομάδα μετά 30 περίπου παιδιά από τα νησιά αυτά, συμμετείχανε σε ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή του Top Melody Fm Σαντορίνης και στην εκπομπή « Τσάρκα στα Νησιά» του Ιωσήφ Πέρρου, τα παιδιά αυτά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ζωντανά για τα συναισθήματά τους με την παραδοσιακή μουσική, αν τους στηρίζουν στα νησιά τους, πως τους βλέπουν οι φίλοι τους, κ.ο.κ. Η Εκπομπή είχε μεγάλη επιτυχία μιας και για πρώτη φορά μετά από τις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις των παιδιών, δόθηκε η ευκαιρία στα ίδια τα παιδιά να τους ακούσουν όσοι δεν κατάφεραν να βρίσκονται στη Σύρο. Απέδειξαν περίτρανα ότι δεν είναι απλά μηχανήματα τα οποία παίζουν παραδοσιακή μουσική. Έχουν ιδιαίτερο σκεπτικό, ξέρουν να εκφράζονται, και οι θέσεις τους πάνω σε διάφορα ζητήματα είναι άκρως σημαντικές.
Ο Δήμος Θήρας οφείλει να αυτοπροταθεί ως υποψήφια πόλη για την 7η Παγκυκλαδική Συνάντηση Νέων Μουσικών. Καλό θα είναι να δημιουργηθούν εκτός των άλλων και η λεγόμενη ΠανθηραΪκή Εκδήλωση, οπου ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ θα παίξουν σε ένα πιθανό διημέρο εκδηλώσεων, όπως έχει συμβεί και στην Πανανδριακή περίπτωση. Εκτός των άλλων ο Δήμος Θήρας οφείλει να πρωτοτυπήσει προσκαλώντας ενδεικτικά για πχ κάποιους από τους νέους μουσικούς από άλλα νησιά για να μπορέσουν σε μια μορφή μίνι παγκυκλαδικής συνάντησης . Τα παιδιά της Σαντορίνης θα ευχαριστηθούν και θα αντιδράσουν θετικά σε μια τέτοια συνάντηση.Οι μουσικοί από τα διάφορα νησιά θα μπορούν νααφυπνίσιουν τους νέους μουσικούς για να ξεκινήσουν την εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων.

2 σχόλια:

Πέπε είπε...

Μπράβο σε όλους.

Προσθέστε κι έναν ακόμη δάσκαλο, το Στέφανο Ψαρά από το Φιλότι (Νάξος). Τον Τίγρη, Κρητικό τον λένε -εκτός αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρω.

Αυτή η εκπομπή, μήπως υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο;

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Kallistorwntas είπε...

http://tsarkastanhsia.blogspot.com/2010/07/6_18.html εστω και καθυστερημένα.....!!

Ημερολόγιο Αρχιπελάγους 2025 - Εκδόσεις Φιλιππότη

 Με ξεχωριστή συγκίνηση πρόσθεσα στη βιβλιοθήκη μου το Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους - 2025. Για άλλη μια χρονιά η ευλογία του Στρατή Φιλιππότ...